Теми статей
Обрати теми

Основні засоби на консервації: не амортизувати!

Нестеренко Максим, податковий експерт
На підприємстві існують законсервовані основні засоби. Чи нараховується на них амортизація?

Нагадаємо коротко, що таке консервація ОЗ. Це комплекс заходів, спрямованих на довгострокове зберігання ОЗ підприємств у разі припинення ними виробничої та іншої господарської діяльності. Зауважте одразу: консервувати ОЗ у разі відсутності діяльності — це право, а не обов’язок підприємства. Підприємство, судячи із запитання, цим правом скористалося.

Основним документом, що засвідчує консервацію об’єкта ОЗ, є наказ керівника підприємства. Також поряд з наказом важливими документами є рішення комісії і власне акт про прийом об’єкта ОЗ на консервацію. Нарешті, на період консервації інвентарні картки законсервованих ОЗ рекомендується виділити в окрему групу ( п. 9 Методрекомендацій № 561).

Головна особливість обліку законсервованих ОЗ — на період консервації об’єкта ОЗ на нього припиняють нараховувати амортизацію ( п. 23 П(С)БО 7). Відбувається це починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт ОЗ перевели на консервацію. Відповідно відновлюють амортизацію після розконсервації аналогічним способом — починаючи з місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію ( п. 29 П(С)БО 7).

Цим законсервовані ОЗ принципово відрізняються від ОЗ, які простоюють, при цьому не консервуючись. Хоча і в першому, і у другому випадку ОЗ не використовуються у діяльності підприємства, амортизація припиняє нараховуватися тільки на законсервовані ОЗ (див. матеріал на с. 40 сьогоднішнього номера).

Аналогічну позицію щодо амортизації законсервованих ОЗ займають також податківці (див. лист ДФСУ від 02.06.2015 р. № 11385/6/99-99-19-02-02-15).

Законсервовані ОЗ, як і раніше, продовжують обліковуватися на рахунку 10 «Основні засоби», а їх вартість буде входити в рядок 1010 Балансу.
Але в той же час необхідно забезпечити відокремлений облік таких ОЗ, показати, що вони тепер не беруть участі у виробничо-господарському процесі. Для цього для об’єктів ОЗ, що знаходяться в експлуатації, та законсервованих об’єктів ОЗ доцільно ввести окремі аналітичні рахунки четвертого рівня.

Такий окремий облік має практичну користь. Він дозволить легко отримати інформацію про залишкову вартість ОЗ, що тимчасово не використовуються (у тому числі тих, що знаходяться на консервації). Нагадаємо: така інформація обов’язково наводиться у примітках до фінансової звітності ( п.п. 37.5 П(С)БО 7).

Тепер щодо податку на прибуток. Платники податку на прибуток із річним доходом менше 20 млн грн. (без ПДВ та інших непрямих податків) сплачувати податок на прибуток повинні виходячи виключно з бухгалтерського фінрезультату, який визначено згідно з П(С)БО чи МСФЗ. Амортизація законсервованих ОЗ до такого фінрезультату не потрапить, оскільки по таких ОЗ вона не нараховується.

Утім, і для високодохідних платників підхід до амортизації буде аналогічним, а різниці можливі щодо капітальних витрат на консервацію (наприклад, будівництво нових ОЗ для зберігання законсервованих ОЗ). Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 31, с. 15.

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі