Теми статей
Обрати теми

Компенсація за працевлаштування переселенця

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Щоразу, коли спливає новина про якусь «компенсацію», виникають спірні відчуття. З одного боку — радість: хоч якесь полегшення, фінансова підтримка. Але з іншого… Досвід підказує, що сума, напевно, буде далека від очікувань, а порядок отримання настільки хитромудрий, що простіше відмовитися. На порядку денному — компенсація роботодавцям витрат, пов’язаних із працевлаштуванням переселенців. Чого чекати і на що сподіватися? Розберемо по крихтах тему і знайдемо відповіді на всі запитання.

Ще 27 березня набули чинності зміни до Закону про зайнятість, спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО, переселенці). Зокрема, передбачено компенсацію роботодавцям витрат на оплату праці, а також перепідготовку та підвищення кваліфікації працевлаштованих переселенців. Проте без відповідного порядку, звісно, такі норми було «заморожено». І ось тепер КМУ «готовий»! На світ з’явився Порядок № 696, що набув чинності 25.09.2015 р.

Головні орієнтири у світі компенсації

Перше запитання, яке всіх цікавить: хто з роботодавців може розраховувати на компенсацію? Обмеження, дійсно, є. Так, на компенсацію не можуть претендувати роботодавці:

— бюджетники;

— в яких є заборгованість з ЄСВ і загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

— визнані банкрутом або щодо яких порушено справу про банкрутство.

Інші роботодавці, у тому числі фізособи-підприємці незалежно від обраної системи оподаткування, можуть отримати компенсацію.

Відшкодуванню підлягають витрати роботодавця*:

— на оплату праці переселенця.

* Також передбачено виплату одноразових компенсацій безпосередньо переселенцю. Проте оскільки роботодавці в цьому не беруть участі, такі компенсації тут розглядати не будемо.

Компенсації підлягає основна і додаткова зарплата, а також ЄСВ, нарахований на такі виплати

Зокрема, компенсують відпускні та лікарняні за рахунок підприємства, нараховані переселенцю. Увага! Інші заохочувальні та компенсаційні виплати повністю покладено на плечі роботодавця, їх Фонд соцстрахування на випадок безробіття (Фонд соцзахисту інвалідів) не компенсує. Крім того, не підлягають компенсації й винагороди за цивільно-правовими договорами;

— на оплату перепідготовки та підвищення кваліфікації переселенця (далі ― навчання).

Отже, з ключовими питаннями — хто і за що може отримати компенсацію — ми розібралися. Тепер уточнимо «за кого»?

Роботодавець отримує компенсацію, якщо працівник:

1) має статус ВПО. Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 р. № 1706-VII під ВПО розуміє громадян України, які постійно проживають в Україні, але покинули місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації (тобто це переселенці з АР Крим і зони АТО). Статус ВПО підтверджується довідкою про взяття на облік ВПО;

2) зареєстрований у центрі зайнятості (ЦЗ) як безробітний. Підказка, як зареєструватися безробітним, є в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 90, с. 20;

3) працевлаштований за направленням ЦЗ.

За працевлаштованих переселенців, які не зареєстровані безробітними, компенсацію не виплачуватимуть

Зверніть увагу: за направленням ЦЗ працівника влаштовують на основне місце роботи. Якщо ж ви приймете його за сумісництвом (чи без направлення ЦЗ), витрати на оплату праці або навчання переселенця-сумісника компенсації не підлягають.

Ось ми й наблизилися впритул до самої компенсації. Почнемо з найбільш затребуваної: компенсації витрат на оплату праці.

Компенсація витрат на оплату праці: «купа» обмежень

Обмеження за строками. Роботодавець може отримати компенсацію витрат на плату праці не більше ніж за 6 календарних місяців. Обов’язкова умова: працевлаштування переселенця за направленням ЦЗ на умовах строкового трудового договору і збереження йому роботи впродовж періоду, що перевищує тривалість виплати вдвічі ( абзац перший п. 5 Порядку № 696). Наприклад, навіть якщо працівник відпрацює всього місяць, то компенсацію можна отримати за половину такого місяця. Водночас, максимально компенсацію витрат на оплату праці отримати можна за 6 місяців за умови, що працівник відпрацює в роботодавця рік.

Прийняли на роботу переселенця з додатковими гарантіями у працевлаштуванні? У такому разі є шанс отримувати компенсацію більше 6 місяців, але не більше 12 календарних місяців. Проте не все просто. Рішення з такого питання приймають регіональні координаційні комітети сприяння зайнятості за погодженням з регіональними ЦЗ. Нагадуємо, що перелік осіб з «додатковими гарантіями» наведено в ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість. Зокрема, до таких осіб належать один з батьків, який утримує дитину (дітей) до 6 років, одинокі батьки дитини-інваліда або дитини до 14 років (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 6, с. 19).

І ще одне тимчасове обмеження: компенсація виплачується в межах строку дії довідки про взяття на облік ВПО. У разі закінчення строку її дії фінансування припиняється й поновлюється після продовження строку дії довідки. Нагадуємо, що така довідка видається на 6 місяців і потім може бути продовжена на наступні 6 місяців. Очевидно, відстежувати «свіжість» довідки доведеться роботодавцям.

Обмеження за «звільнювальними» підставами. До закінчення обов’язкових строків працевлаштування переселенця не можна звільнити за згодою сторін ( п. 1 ст. 36 КЗпП) і з ініціативи роботодавця у зв’язку зі зміною в організації виробництва та праці ( ч. 1 ст. 40 КЗпП). Інакше ви втрачаєте компенсацію. Причому доведеться повернути навіть раніше виплачені суми в повному обсязі ( п. 14 Порядку № 696).

Про звільнення працівника роботодавець упродовж 5 робочих днів письмово інформує ЦЗ і надає копію наказу про звільнення (рідше — трудового договору).

А що, якщо працівник сам вирішить звільнитися? Якщо трудовий договір розривається за власним бажанням за наявності на те підстав ( ст. 39 КЗпП), то в роботодавця не відберуть уже отриману компенсацію.

Важливо! Можна без втрат перевести працівника (з його згоди) на інше робоче місце в цього роботодавця ( п. 10 Порядку № 696). Але не забудьте впродовж 5 робочих днів письмово повідомити ЦЗ про таке переведення працівника. Повідомлення складають у довільній формі.

Обмеження за сумою. А тепер найцікавіше: скільки ви отримаєте?

Компенсація виплачується в межах коштів Фонду соцстрахування на випадок безробіття та Фонду соцзахисту інвалідів (при працевлаштуванні інваліда, якому допомогу по безробіттю призначено згідно з ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III). Це означає, що якщо у «скарбничці» фондів порожньо, то компенсацію доведеться чекати довго.

Роботодавцю відшкодовують фактичні витрати на оплату праці прийнятих переселенців, але не вище середнього розміру зарплати штатного працівника, який склався у відповідному регіоні за минулий місяць (далі — «статистична» середня зарплата). Якщо працівник пропрацював неповний місяць, то «статистичну» середню зарплату за місяць ділять на кількість робочих днів місяця і множать на кількість фактично відпрацьованих днів, за які надається компенсація.

Дані про розмір середньої зарплати, що склався у відповідному регіоні, можна знайти на сайті Держстату України www.ukrstat.gov.ua

Як бачимо, обмежень чимало. Але є й хороші новини. Якщо працівнику, за якого виплачується компенсація, призначено пенсію за віком, на пільгових умовах або за вислугу років, установлено або знято інвалідність, при цьому він продовжує працювати, то компенсацію виплачують до закінчення встановленого строку її отримання.

Увага! Як мінімум раз на три місяці ЦЗ перевірятиме достовірність відомостей і виконання умов трудового договору роботодавцем. Перевірять роботодавця і за наявності письмового звернення про факти порушення умов компенсації. Якщо перешкоджати перевірці, то Фонд просто «перекриє кисень», тобто припинить перераховувати компенсацію. Щоправда, якщо згодом все ж прийняти візитерів, то компенсацію можуть поновити.

Але час переходити від загального до окремого: який порядок отримання компенсації?

Як отримати?

Отже, усі обов’язкові умови виконано, і у вас працює переселенець (за «протекцією» ЦЗ).

Зауважимо, що з приводу компенсації роботодавці співпрацюють з ЦЗ за місцем своєї реєстрації. Якщо роботодавець переїде (юрособа — змінить місцезнаходження, а підприємець — місце прописки), то компенсацію все одно виплачує «старий» ЦЗ. До «нового» ЦЗ нічого додатково подавати не треба.

Що тепер? Пропонуємо вам ключові «кроки» розглянути на схемі (див. с. 23).

img 1

Покрокова інструкція отримання компенсації витрат на оплату праці переселенця

* Рішення про виплату компенсації або про відмову ЦЗ приймає впродовж 10 робочих днів з дня отримання всіх даних.

Компенсація витрат на навчання: і знову нюанси

З компенсацією на навчання теж непросто. Річ у тім, що така компенсація також фінансується Фондом соцстрахування на випадок безробіття в межах витрат, передбачених на таку мету в бюджеті Фонду, або Фондом соцзахисту інвалідів. Базові умови отримання компенсації аналогічні тим, що висуваються для отримання компенсації витрат на оплату праці. Той, хто навчається, має бути ВПО, працевлаштованою за направ-
ленням ЦЗ.

При цьому сума компенсації виплачується:

одноразово — у межах вартості навчання, але не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на дату здійснення роботодавцем такої оплати. Увага! З 20.09.2015 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 року» від 17.09.2015 р. № 704-VIII р. про збільшення прожиткового мінімуму. З 01.09.2015 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1378 грн., відповідно межа — 13780 грн.;

після закінчення навчання. Якщо навчання оплатити авансом, то компенсацію отримати ще не можна: потрібний документ держзразка, який би підтверджував навчання переселенця.

Щоб не втратити компенсацію, переселенця не можна звільняти впродовж 12 місяців з дня працевлаштування. Причому під забороною ті самі підстави для звільнення (див. вище). Інакше доведеться повернути навіть раніше виплачені суми в повному обсязі ( п. 25 Порядку № 696).

Для отримання компенсації роботодавець подає до ЦЗ заяву про компенсацію витрат на навчання довільної форми. Строк подання — 5 робочих днів після закінчення навчання переселенця, але не пізніше ніж через 12 місяців з дня його працевлаштування ( п. 22 Порядку № 696).

До заяви додають копії:

— трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу такого працівника, засвідчені в установленому порядку;

— договору роботодавця з ПТУ, вузом чи іншими ліцензованими закладами освіти. Навчаєте працівника самі (маєте ліцензію)? Тоді подаєте до ЦЗ засвідчені в установленому порядку копії наказів про зарахування особи на навчання та відрахування у зв’язку із закінченням навчання;

— платіжних документів, що підтверджують оплату навчання переселенця;

— документа про освіту державного зразка.

Також подають відомості про розрахунковий рахунок роботодавця для перерахування коштів за навчання із зазначенням П. І. Б. працівника.

ЦЗ приймає рішення впродовж 10 робочих днів, а письмово інформує роботодавця про рішення впродовж 3 робочих днів з дня його прийняття.

Як бачите, теоретично компенсацію отримати реально. Ну а як буде на практиці, побачимо.

висновки

  • Роботодавці зможуть отримати компенсацію витрат на оплату праці, перепідготовку та підвищення кваліфікації переселенців.
  • Основна умова компенсації витрат на оплату праці — гарантія зайнятості працівника впродовж строку, який удвічі перевищує строк отримання компенсації.
  • Компенсація витрат на навчання виплачується одноразово і не може перевищувати 10 прожитмінімумів на працездатну особу, установлених на дату оплати навчання.

Документи статті

  1. КЗпП Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.
  2. Закон про зайнятість — Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.
  3. Порядок № 696 Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою КМУ від 08.09.2015 р. № 696.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі