Теми статей
Обрати теми

Щоб не було нудно (про виписку РК до зведеної ПН, складеної згідно з п. 198.5 ПКУ)

Павленко Олексій, податковий експерт
Виписали зведені ПН з типом причини 09 («Постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість») і наплутали з «номенклатурою»: за двома позиціями переставили місцями номер і дату ПН. Підкажіть, чи потрібно виписувати РК і як? Чи залишити як є?

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Якщо буквально дотримуватися всіх вимог податківців, такий РК потрібний. Але є нюанси, про які ми повідаємо далі... Загалом, читайте та приймайте рішення самі.

Спочатку нагадаємо читачам, що в питанні йдеться про зведену ПН, яку тепер приписано складати при нарахуванні податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ. Мається на увазі передбачене в цьому пункті нарахування ПЗ як компенсації ПДВ, віднесеного до ПК за податковими накладними (ПН) на придбання товарів/послуг, використовуваних в неоподатковуваних ПДВ або/та «негосподарських» операціях**.

** Детально про ці («породжені» СЕА) нововведення читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 63 і № 66, с. 19.

Про складання згідно з п. 198.5 ПКУ таких зведених ПН (не пізніше останнього дня звітного періоду) для нарахування вищезазначених ПЗ головні фіскали написали у своєму листі від 07.08.2015 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17. У цьому самому листі податківцями надано рекомендації щодо заповнення таких ПН. Зокрема, там прописано, що у графі 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» можуть (!) зазначатися номери і дати ПН, отриманих від постачальників за придбаними товарами/послугами, необоротними активами, використаними (призначеними для використання) в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності. Судячи із запитання, саме тут і наплутала бухгалтер.

У зв’язку з цим нагадаємо читачам, що фіскали запропонували складати різні зведені ПН залежно від напряму використання придбаного.

Окрема зведена ПН із зазначенням в її лівій верхній частині типу причини «08» складається для нарахування ПЗ за придбаннями товарів/послуг, що підлягають використанню в операціях, що не є об’єктом обкладення ПДВ.

Окрема зведена ПН із зазначенням типу причини «09» (як у нашому запитанні) складається для нарахування ПЗ за придбаннями товарів/послуг, що підлягають використанню в пільгованих за ПДВ операціях.

До речі, податківці ще забули згадати про придбання товарів/послуг для використання поза межами господарської діяльності платника, які в п. 198.5 ПКУ теж окремо згадані. Схоже, за ними треба складати для нарахування ПЗ окрему зведену ПН (з типом причини 13). Хоча, у світлі зазначеного листа, можливо, є резон об’єднати такі придбання з «необ’єктними» і зазначати їх скопом в одній зведеній ПН з типом причини «08»… Фіскали поки що з цього приводу не висловилися.

А тепер повернемося конкретно до відповіді на поставлене запитання.

По-перше, звертаємо увагу, що викладений в згаданому листі порядок заповнення такої зведеної ПН має рекомендаційний характер і нормативно не закріплений. Щоправда, сам обов’язок виписки дуже зручних для платників зведених ПН «під» ПЗ, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ, тепер прямо прописано у зазначеному пункті. Потурбувався про це Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII (детальніше читайте про нього в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 64, с. 4).

По-друге, ми вже висловлювалися, що оскільки такі ПН покупцям не видаються, то, у принципі, можна взагалі не «морочитися» з їх випискою, головне — відобразити правильну суму ПЗ за декларацією (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 63, с. 22). У «формулі ПН-щастя» «регліміт» усе одно на такі ПЗ знизиться, однак пізніше — за датою подання декларації (через показник ∑Перевищ). За невиписку та нереєстрацію в ЄРПН таких ПН (і РК до них) вам ніякі санкції не загрожують, крім адмінштрафу посадовцям за ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8074-X (85 — 170 грн.) — див. із цього приводу консультацію у БЗ (категорія 101.31). Але цей адмінштраф і так супроводжує практично будь-яку перевірку.☹

У зв’язку з цим виникає резонне запитання: чи варто в такому разі витрачати ваш дорогоцінний бухчас на виписку «нульового» РК до зведеної ПН і реєстрацію його в ЄРПН? Особливо у світлі того, що порядок складання таких ПН (і РК до них) не узаконено.

Мабуть, єдиним аргументом (крім зазначеного адмінштрафу) на користь метушні з РК до зведеної ПН може бути той, що коли в майбутньому вам знадобиться зменшити ПЗ за такою зведеною ПН, то можуть виникнути проблеми з його зменшенням. Мовляв, через некоректність зазначення в цій зведеній ПН одного з обов’язкових її реквізитів, у цьому випадку — «номенклатури»...

Хоча, за великим рахунком, «номенклатуру», яку рекомендують фіскали відображати у графі 3 таких зведених ПН, неможливо вважати номенклатурою у звичному розумінні цього терміна. А тому можна стверджувати, що оскільки в такій ПН відсутня номенклатура, то в цій ПН не може бути й порушення такого обов’язкового реквізиту, як «опис (номенклатура) товарів/послуг».

До речі, у майбутньому необхідність зменшення ПЗ за такими зведеними ПН може виникнути не тільки внаслідок будь-якої сумової помилки в ПН (вашої або — «успадкованої» від ПН вашого постачальника). А також і в разі перенаправлення надалі для використання в оподатковуваних операціях тих придбань товарів (у тому числі необоротних активів) і послуг, на які нараховувалися ПЗ за зведеною ПН.

Утім, і в тому випадку, коли знадобиться зменшити такі ПЗ у майбутньому, не все безнадійно. Тільки-но виникне необхідність зменшення ПЗ, можна буде одним РК до цієї зведеної ПН одразу підправити й показник «номенклатура», і провести необхідне зменшення ПЗ.

Якщо ж вам дуже нудно і ви найсуворішим чином дотримуєтеся не тільки нормативів, а також і всіх цидулок фіскалів, то виписуйте РК до цієї зведеної ПН і виправляйте в ній помилки в «номенклатурі». Механізм виправлення стандартний — рядки, де прописані ПН з неправильними реквізитами, мінусуєте і проводите ті самі рядки, але з правильними реквізитами номерів і дат «вхідних» ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі