Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: теорія

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Сьогодні ми з вами поговоримо про порядок розрахунку лікарняних. Але не просто про «сухі» норми, а про те, як їх застосовувати на практиці, щоб не «порадувати» помилками перевіряючих товаришів із соцстраху. Ну що, почнемо?!

Комісія (уповноважений) із соціального страхування передала до бухгалтерії підприємств протокол про призначення лікарняних і листки непрацездатності. Час нараховувати лікарняні!

Зауважте: якщо працівник, який хворіє, — зовнішній сумісник, для розрахунку суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю вам слід попросити у нього довідку про середню заробітну плату з основного місця роботи і довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом, якщо він працює на декількох роботах за сумісництвом. Для чого вони потрібні, ми розповімо нижче.

Знайомимося з розрахунком

Розрахунок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюємо відповідно до Порядку № 1266. Про те, що цей документ було викладено в новій редакції, ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 28.

Норми оновленого Порядку № 1266 застосовуємо для розрахунку суми лікарняних за страховими випадками, що настали починаючи з 4 липня 2015 року. Познайомимося з ними ближче (а хто знайомий - відновимо в пам’яті ☺).

Розрахунок суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю здійснюємо за формулою:

Б = ДВ х К,

де ДВ — денна виплата, розрахована залежно від страхового стажу працівника;

К — кількість календарних днів, що припадають на період непрацездатності.

У свою чергу, денну виплату знаходимо так:

ДВ = ЗПср х С : 100,

де ЗПср — розмір середньоденної заробітної плати;

С — відсоток оплати листка непрацездатності, що встановлюється залежно від страхового стажу.

Дивимося на відсоток

Відсоток оплати листка непрацездатності (С) зазначає в лікарняному листі відділ кадрів або уповноважена на це особа. Але якщо ви «і швець, і жнець, і на дуді грець», то розібратися з розрахунком страхового стажу вам допоможе стаття «Визначаємо страховий стаж працівника» // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70. Відсоток оплати лікарняного листа див. у табл. 1.

Таблиця 1. Відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу

Страховий стаж

% середньої зарплати

до 3 років

50

від 3 до 5 років

60

від 5 до 8 років

70

понад 8 років

100

пільгові* категорії працівників незалежно від страхового стажу

*Особи, віднесені до 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно зі ст. 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XIІ; один з батьків або особа, яка їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III; донори, які мають право на пільгу, на підставі ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР.

Обчислюємо середньоденну зарплату

Як розрахувати середньоденну зарплату? За допомогою формули:

ЗПср = ЗП : Крп

де ЗП — нарахована в розрахунковому періоді сума заробітної плати, з якої справлявся ЄСВ;

Крп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Чому дорівнює розрахунковий період? Відповідь на це запитання — в табл. 2.

Таблиця 2. Правила визначення розрахункового періоду

Стаж роботи на підприємстві

Правила визначення розрахункового періоду

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 25 Порядку № 1266)

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 26 Порядку № 1266)

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку ( п. 27 Порядку № 1266)

Важливо! За працівниками, які працевлаштовані у декількох роботодавців, розрахунковий період визначаємо за кожним місцем роботи окремо!

Місяць, який був повністю не відпрацьований з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключаємо з розрахункового періоду. Усього в п. 3 Порядку № 1266 перераховано чотири поважні причини:

1) тимчасова непрацездатність;

2) відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

3) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком;

4) відпустка без збереження заробітної плати, що надана відповідно до закону.

Проте Мінсоцполітики відносить до поважних іще одну причину «нероботи» в розрахунковому періоді. Це період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, за який нараховувався середній заробіток, що компенсується з бюджету (див. лист Мінсоцполітики від 31.07.2015 р. № 445/18/99-15).

Запам’ятайте: замінювати виключені з розрахункового періоду місяці новими не потрібно!

Розрахунковий період визначено? Підраховуємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді. При підрахунку не враховуємо дні, на які припадає дія перелічених вище поважних причин (див. вище).

А як бути, якщо в розрахунковому періоді працівник з поважних причин (див. вище) не відпрацював жодного дня? У цьому випадку середньоденну зарплату знаходимо, поділивши тарифну ставку (оклад) або її частину, встановлену працівнику на день настання хвороби, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Тарифну ставку (оклад) працівнику не встановлено? Тоді користуємося новим правилом: розрахунок здійснюємо виходячи з розміру МЗП* (або її частини), установленої законом на день настання страхового випадку та середньомісячної кількості календарних днів (30,44).

* Тут і далі — мінімальна заробітна плата. МЗП у місячному розмірі становить у вересні — грудні 2015 року 1378 грн.

А тепер давайте поговоримо про обмеження, які слід ураховувати при розрахунку лікарняних.

Ураховуємо обмеження

1. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (уключаючи догляд за хворою дитию або хворим членом сім’ї) з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ**. Якщо розраховуєте зарплату суміснику, то з цим показником порівнюйте сумарну зарплату за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом.

** У вересні — грудні 2015 року — 23426 грн.

2. Середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день. Максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день знаходимо, поділивши встановлений її розмір в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

3. Суму лікарняних щодо працівника, який за останні 12 календарних місяців перед настанням тимчасової непрацездатності, за даними Держрєєстру***, заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, слід обчислювати виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць не вище розміру МЗП, установленої законом на день настання страхового випадку.

*** Тут і далі — Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Для того, щоб виконати цю вимогу, необхідно фактичну середньоденну зарплату порівняти з показником середньоденної мінімальної зарплати. Як розрахувати цей показник? Поділити МЗП, установлену законом на день настання страхового випадку, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Розібравшись з теоретичною частиною, перейдемо до розгляду практичних питань щодо визначення сум лікарняних.

висновки

  • Розмір оплати листка непрацездатності залежить від страхового стажу працівника, якщо, звичайно, він не віднесений до пільгових категорій, перелічених у п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105.

  • За страховими випадками, що настали починаючи з 4 липня 2015 року, для оплати періоду непрацездатності необхідно розраховувати середньоденну заробітну плату з розрахунку на 1 календарний день.

  • У загальному випадку лікарняні обчислюємо за розрахунковий період, що дорівнює 12 календарним місяцям, що передують місяцю, на який припадає початок непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі