Теми статей
Обрати теми

Відряджений від підприємства засновник, захворів: «напівпечалька»

Голенко Олександр, шеф-редактор
Дай мед, та ще й ложку! (приказка)
Ситуація, в якій опиняється хворий у відрядженні працівник підприємства, хоча й не дуже часто зустрічається, зате добре врегульована законодавством. Але зрідка підприємство направляє у службове відрядження не свого найманого працівника, а засновника. Який теж може захворіти на чужині... Давайте розберемося, на що він має право претендувати в цьому випадку (в сенсі компенсації витрат підприємством, яке його відрядило)...

Не станемо тут з’ясовувати, на якій підставі ви наважилися випровадити у службове відрядження не працівника підприємства, а пана засновника господарського товариства — усі аргументи «за» ви давно знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 43, с. 6.

І зрозуміло, завдяки п.п. 170.9.1 ПКУ ви ніскільки не сумніваєтеся, що суми скомпенсованих йому витрат на відрядження на загальних підставах (1) не будуть обкладені ПДФО і (2) завдяки бухгалтерським правилам благополучно зменшать вашу базу з податку на прибуток. Нагадаємо, до речі, що до 01.01.2015 р. включати такі суми до складу тих валових витрат дозволяв нині відсутній п.п. 140.1.7 ПКУ.

І нехай вас не бентежить той факт, що в зазначеному п.п. 170.9.1 ПКУ термін «засновник» не фігурує, а йдеться про осіб,

які є членами керівних органів платника податку

Адже згідно зі ст. 89 ГКУ управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи і посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначаються залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках — учасники (засновники) товариства. Очевидно — будучи правомочними учасниками загальних зборів як найвищого органу управління останнього. Хто ж заперечить, що найвищий орган управління — це і є керівний орган платника податку? Більше того: голова і члени виконавчого органу товариства, голова ревізійної комісії (ревізор), а в разі створення ради товариства (наглядової ради) — голова і члени цієї ради взагалі визнаються посадовими особами такого госптовариства.

Інакше кажучи, усі перелічені вище особи (голова і члени правління, наглядової ради, голова ревізійної комісії, учасники/засновники) відповідно до законодавства є членами керівних органів платника податку.

Добре. А що коли у відрядженні такий член керівного органу примудрився перепити захворіти? ☹

Що йому від вас можна

Зрозуміло, що в такій форс-мажорній ситуації ви можете (знову ж таки — на загальних підставах) подовжити йому первісно встановлений строк відрядження і навіть дослати грошей (скажімо, на банківську картку). Наказ про подовження радимо видати одразу ж після повернення відрядженого і в усякому разі — до подання ним до бухгалтерії авансового звіту. Але не забудьте затребувати від нього відповідне пояснення у формі доповідної записки. Про все це ви теж чудово знаєте з того самого номера — «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 43, с. 18.

Зрозуміло, такому страждальнику на підставі його авансового звіту підприємством, яке відряджає, будуть компенсовані всі документально підтверджені витрати на відрядження (крім проживання — у разі, якщо він у дні хвороби «проживав» у стаціонарі) — увага! — і добові за весь строк відрядження (з урахуванням днів його подовження).

Буквоїдам нагадаємо, що для обґрунтування подібної щедрості можна послатися на пп. 9 і 10 розд. ІІ (для внутрішньоукраїнських) та п. 4 розд. ІІІ (для закордонних відряджень) сакральної Інструкції № 59. Хоча вона й не стосується «комерсів», а поширюється тільки на підприємства, установи та організації, що фінансуються з бюджету, податківці прямо зазначають (див. лист ДПАУ від 14.05.2013 р. № 2502/6/99-99-17-03-03-15 і консультацію з підкатегорії 103.17 БЗ), що цю Інструкцію й перші теж

можуть використовувати як допоміжний (довідковий) документ

Але! Зрозуміло, причину затримки (нехай вона й поважна) обов’язково слід підтвердити документально — адже не можна ж читати Інструкцію № 59 настільки вибірково, щоб не помітити відповідну вимогу.

Звертаємо вашу увагу на два моменти.

1. Якщо відрядженому не пощастило на батьківщині, то згідно з п. 1.10 розд. 1 Інструкції № 455 листок непрацездатності поза своїм постійним місцем проживання і роботи він отримати зможе зрозуміло, якщо він працевлаштований, щоб сказати правду при заповненні реквізиту «Місце роботи» такого листка непрацездатності*, інакше йому можуть видати тільки довідку про період тимчасової непрацездатності довільної форми. Зауважимо: і той і інший документи видають тільки з дозволу головлікаря лікувального закладу, до якого непрацездатний звернеться за місцем відрядження/захворювання. Проза життя: при цьому медики, як правило, постараються зідрати з нього такий собі внесок «на благодійність». ☹ При лікуванні у стаціонарі лікарняний, що видається, засвідчується підписом саме головлікаря і печаткою закладу ( п. 1.11 розд. 1 Інструкції № 455).

* Як відомо, згідно з п.п. 2.2 Інструкції № 532 цей реквізит заповнюється зі слів пацієнта.

2. Якщо ж хвороба наздогнала відрядженого за кордоном, то йому ще доведеться повозитися. Документ, що підтверджує його «закордонну» непрацездатність, треба спершу перекласти українською мовою і нотаріально посвідчити, після чого обміняти його (за рішенням ЛКК) на наш — тобто встановленої форми — лікарняний листок. Але такий обмін можливий тільки для обмеженого переліку гострих і невідкладних медичних ситуацій ( п. 1.12 розд. 1 Інструкції № 455).

Ну що ж — компенсацію витрат на відрядження і добові (у тому числі і за час хвороби) такий засновник таки отримає! ☺ А лікарняні?

Чого йому від вас не можна

Оскільки ваше підприємство, що відряджало засновника у статусі члена керівного органу (див. на початку), не є його роботодавцем, а він у свою чергу — вашим найманим працівником, засновник не відповідає критеріям застрахованої особи, установленим у п. 1 ст. 18 Закону № 1105. Ви навіть не зможете прийняти такий лікарняний листок для оформлення виплати допомоги (а для підтвердження строку подовження відрядження зможете. — Прим. авт.). Причина формальна: у реквізиті «Місце роботи» лікарняного листка (якщо він, звичайно, взагалі оформлявся — див. вище), очевидно, буде правдиво вказано не ваше найменування! ☹

Якщо така особа оформлена за основним місцем роботи на іншому підприємстві, то найімовірніше на період відряджання з вашого підприємства там їй було оформлено відпустку без збереження заробітної плати. У такому разі для неї непереборною перешкодою в отриманні допомоги буде п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105.

В інших випадках вона може спробувати допомогу отримати, однак є тут одне серйозне «але»... Щоб оформити та отримати допомогу, зрозуміло, необхідний оригінал лікарняного листка.

І якщо вже ми граємо за правилами Інструкції № 59, то

для підтвердження строку подовження відрядження бажано мати оригінал листка непрацездатності (див. зазначені вище пп. 9 і 10 розд. ІІ), але може згодитися і його копія, засвідчена за основним місцем роботи (аналогічно сумісництву), а також довідка, що засвідчує час непрацездатності

Зауважимо: відповідна довідка, що засвідчує час непрацездатності, згадується в тому ж п. 1.8 розд. 1 Інструкції № 455 поруч і абсолютно нарівні з листком тимчасової непрацездатності.

Зрозуміло, нашому підприємству не цікаво, чи отримав цей засновник за відповідні дні хвороби свої лікарняні за основним місцем своєї роботи — якщо, звичайно, воно в нього є... ☺

Аби він більше не хворів. Особливо під час вашого відрядження...

висновки

  • Відрядженому вашим підприємством засновнику в разі його хвороби у від’їзді таке відрядження може бути подовжене на підставі оригіналу лікарняного листка, його копії, засвідченої за основним місцем роботи, — за наявності останнього, а також довідки, що засвідчує час непрацездатності, — з виплатою йому компенсації витрат і добових за всі дні відрядження (уключаючи подовження).

  • А виплатити йому лікарняні ваше підприємство не має права оскільки він не є працівником вашого підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі