ЄП у полі не хворий?

Голенко Олександр, шеф-редактор
Усі свої сили він віддав на те, щоб жити за рахунок суспільства... (І. Ільф, Є. Петров «Золоте теля»)
Як відомо, бізнес не знає ані відпусток, ані хвороб. Але бізнесмени, на жаль, хворіють. У тому числі й фізичні особи, які працюють на спрощенці. Давайте придивимося до цієї ситуації з точки зору можливих втрат і здобутків для ЄП-пацієнта.

img 1

Почнемо з того, що з огляду на «лікарняні наслідки» усіх фізосіб-єдинників (зрозуміло, що це не поширюється на суб’єктів ЄП четвертої групи, оскільки серед них немає фізосіб) доцільно відразу ж розділити на дві такі категорії:

1) тих, хто не використовує найману працю;

2) тих, хто має найманих працівників. ☹

Як «лікарняні наслідки» для хворої фізособи-єдинника ми розглядаємо її права:

(1) отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності за дні хвороби;

(2) не сплачувати ЄП за період хвороби;

(3) не сплачувати ЄСВ з отриманої суми допомоги.

Нагадаємо, що згідно з класифікацією п. 291.4 ПКУ до однієї з цих категорій може потрапити фізособа-єдинник:

1.1) першої групи (далі — ЄП1-одинак). Зауважимо, що він у принципі не має права використовувати працю найманих осіб ( п.п. 1 п. 291.4 ПКУ), тому в категорії 2 його не шукайте;

1.2) другої групи (далі — ЄП2-одинак). Зауважимо, що єдинник цієї групи у принципі може використовувати працю найманих осіб ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ), тому він фігурує і нижче — серед єдинників категорії 2;

1.3) третьої групи (далі — ЄП3-одинак). Зауважимо, що єдинник цієї групи теж може використовувати працю найманих осіб ( п.п. 3 п. 291.4 ПКУ), тому він теж фігурує і нижче — серед єдинників категорії 2;

2.1) другої групи — з найманими особами (далі — ЄП2-роботодавець);

2.2) третьої групи — теж з найманими особами (далі — ЄП3-роботодавець).

А тепер — по суті справи.

Які фізособи-єдинники мають право на отримання лікарняних?

Почнемо з подробиць (1). Право на отримання лікарняних (зрозуміло, у разі своєї хвороби ☺), так би мовити за загальним правилом, мають усі перелічені вище категорії фізосіб-єдинників — незалежно від того, ЄП-одинаки вони (ЄП1-одинак, ЄП2-одинак і ЄП3-одинак) чи ЄП-роботодавці (ЄП2-роботодавець і ЄП3-роботодавець)! За «загальне правило» слугує добровільна реєстрація/страхування згідно з п. 4 розд. ІІІ Інструкції № 449 — увага! — зі сплатою ЄСВ за «підвищеною» ставкою — 36,6 %.

Зрозуміло, що сума цього (добровільного) платежу ЄСВ з розрахунку на календарний місяць повинна розраховуватися виходячи з бази не нижче мінімальної місячної зарплати (до 31.12.2015 р. дорівнює 1378 грн.), тобто мінімальна сума добровільного місячного платежу — це 504 грн. 35 коп., і не вище сімнадцяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 31.12.2015 р. цей ліміт дорівнює 23426 грн.), тобто максимальна сума добровільного місячного платежу — це 8573 грн. 92 коп.

Зауважимо: якщо говорити не тільки про лікарняні, то фізособа-єдинник має право претендувати на всі види страхових виплат за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування: пенсійного, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві. Але для цього йому потрібно пройти відповідну добровільну реєстрацію зі сплатою ЄСВ за ставкою 38,11 %. Не агітуватимемо, але такий мінімальний місячний платіж більше «суто лікарняного» лише на 20 грн. 80 коп. ☺

Як фізособі-єдиннику добровільно застрахуватися?

Конспективно розповімо вам про те, як добровільно зареєструватися у Фонді соціального страхування відповідно до Порядку № 62.

1. Будь-який такий (див. вище) ЄП-доброволець повинен стати на облік у робочому органі Фонду соціального страхування за місцем проживання (п. 3 Порядку № 62), причому одночасно у статусі як страхувальника, так і застрахованої особи (п. 4 Порядку № 62). Тобто він повинен укласти відповідний договір з Фондом (див. Типовий договір у додатку 4 до Інструкції № 449). Звертаємо вашу увагу, що в розд. 6 Типового договору є приписка про те, що він укладається на строк «не менше одного року», тобто ви не зможете припинити сплату ЄСВ за підвищеною ставкою раніше цього строку!

2. Для добровільної реєстрації слід подати такі документи (п. 5 Порядку № 62):

— заяву*;

* Узагалі-то п.п. 5.1 Порядку № 62 вимагає подавати цю заяву за формою додатка № 2 до Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16, але цю Інструкцію скасовано ще у 2011 році...СМАЙЛ— Хоча нова форма так і не була затверджена, і мабуть у Фонді вам підсунуть старий бланк.

— паспорт;

— трудову книжку;

— довідку про ІПН...

— узагалі-то пп. 5.2.2, 5.2.3 цього пункту вимагають подання також виписки з ЄДР і ЄП-свідоцтва, але ми вважаємо, що оскільки у Фонду має бути безоплатний доступ до ЄДР, а Реєстр платників єдиного податку і взагалі відкритий, можливі вимоги працівників Фонду надати їм копії виписки з ЄДР і витягу з ЄП-реєстру загалом безпідставні і архаїчні**. ☹

** Щодо ЄП-реєтру — з цим погоджуються податківці (див. 107.12 БЗ).

3. Якщо ЄП-доброволець є ЄП2-роботодавцем або ЄП3-роботодавцем, то він буде зареєстрований двічі та отримає два реєстраційні номери (п. 8 Порядку № 62): один — як роботодавець (це — його обов’язок), інший — «за себе» (це — його добровільне рішення). До речі, доброволець вважається застрахованою особою з дати укладення договору з Фондом (див. п. 1 вище) і тільки після цієї дати сплачує ЄСВ за підвищеною ставкою.

4. Граничний строк сплати добровільного ЄСВ «за себе» — не пізніше 5-го числа календарного місяця, наступного за «оплачуваним» (п. 11 Порядку № 62).

5. ЄП-доброволець повинен щокварталу подавати звіти за формою Ф4-ФСС з ТВП «за себе» (п. 12 Порядку № 62).

Як ЄП-добровольцю отримати лікарняні?

За отриманням допомоги ЄП-доброволець повинен звернутися до свого відділення Фонду із заявою за формою додатка 2 до Порядку № 62, наприклад, такого виду:

img 2

* Можливо, ви зіткнетеся з вимогами додати копії документів про сплату ЄСВ, довідку органу ДФС про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, копії страхового свідоцтва і навіть договори — тоді допишете до тих, що додаються, і їх також.

Звертаємо вашу увагу на такі нюанси.

«Лікарняні» вам нарахують у Фонді, але починаючи тільки з шостого дня хвороби (!) і аж до моменту одужання чи призначення інвалідності (п. 17 Порядку № 62).

Важливо знати, що згідно з п. 15 Порядку № 62 претендувати на отримання цих грошей ви можете тільки за умови, якщо перед датою початку захворювання, зазначеною в листку непрацездатності, сплачували ЄСВ не менше шести місяців протягом календарного року.

До речі, про складання такого листка. Доводилося чути рекомендацію податківців, що мовляв, у реквізиті «Місце роботи» листка, що видається фізику-підприємцю, треба зазначати прізвище, ім’я, по батькові і ще «місце здійснення його діяльності». Щодо місця здійснення — брехня! ☹ У п. 2 Інструкції № 532 нічого такого не написано, а тільки зазначено (п.п. 2.2), що цей реквізит заповнюється зі слів пацієнта. Тому в нашій ситуації скажіть (під запис у цьому реквізиті) такі слова: «ФОП Ротшильд Абрам Іванович». Крапка.

Зауважимо, що п. 17 Порядку № 62 взагалі-то вимагає від пацієнта подавати документи для підтвердження його страхового стажу, але така інформація є в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування і вона доступна працівникам Фонду. До речі, і примірник договору в них теж є, тому вимагати його копію від добровольця — щонайменше безглуздо.

Детальніше про страховий стаж для розрахунку лікарняних див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 43.

Зорієнтуватися в сучасному порядку нарахування вам допоможе «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 10. Але врахуйте, що у вашому випадку розмір доходу, очевидно, виходитиме «зворотним рахунком» із суми сплаченого вами ЄСВ та розміру ставки.

І ось іще дві гіркі пілюлі. Перша: з отриманих сум лікарняних фіскали змусять вас сплатити ПДФО (а отже, доведеться ще й подавати відповідну декларацію про доходи — див. лист Міндоходів від 05.12.2013 р. № 6366/І/99-99-17-02-02-15). Ну, значить, що хоч до бази ЄП ці суми не потраплять. Друга: якщо ви займаєтеся підприємництвом разом з основною роботою за наймом, то як підприємцю Фонд вам лікарняні не виплатить (оскільки не вважає ваше підприємництво роботою за сумісництвом — див. лист від 21.04.2009 р. № 04-06/Г-64з-91). У такій ситуації ви зможете отримати лікарняні тільки за основним місцем роботи.

Ну як — не передумали доброволити?..

Хто може звільнитися від сплати ЄП на період хвороби?

Ситуація з подробицями (2) більш визначена.

Почнемо з найгіршого: як ЄП2-роботодавець, так і ЄП3-роботодавець заплатять свій ЄП повною мірою, навіть якщо той і інший — «самый больной в мире человек»*... Мабуть тому, як-то кажуть, що роботодавець хворіє, а служба йде. ☺

* З м/ф «Малюк і Карлсон»...

Формально кажучи, ЄП3-одинак у цьому сенсі теж не розбалуваний законодавством... Але по життю зрозуміло, що в період його хвороби спрацює ланцюжок: не працюєш — немає доходу, немає доходу — немає податку... Хоча від так званого мінімального платежу ЄСВ за цей час йому все одно нікуди не подітися... ☹

Законодавець пожалів тільки ЄП1-одинаків і ЄП2-одинаків, для яких ми цитуємо п. 295.5 ПКУ:

«Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку... за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів».

Як бачите, якщо говорити саме про захворювання, то «пожалів» він тільки «тяжкохворих», адже хворіти більше місяця — це й до інвалідності недалеко. ☹ Зате це звільнення від сплати ЄП працює і в ситуації з «декретним» листком непрацездатності! До речі, воно працює незалежно від того, отримує такий ЄП(1 і 2)-одинак лікарняні від Фонду (як доброволець) чи ні.

Оскільки ЄП такими одинаками сплачується наперед, для звільнення їм потрібно скористатися п. 295.6 ПКУ, завдяки якому суми таких сплат ЄП підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів за заявою платника. Форму такої заяви не встановлено, але важливо, що до неї слід додати копію лікарняного листка (так-так, у п.п. 298.3.2 ПКУ так і написано: «з обов’язковим доданням копії»! — мабуть, законодавець урахував, що оригінал потрібний для отримання допомоги — тільки добровольцем звичайно ж)**.

** У будь-якому разі при поданні заяви оригінал корисно мати, якщо вас захочуть узяти на «покажи»...

Ось вам приклад такої заяви (див. с. 40):

img 3

«Граничний строк» для подання такої заяви не встановлено, але після одужання з цим тягнути не варто.

До речі, зверніть увагу, що в консультації з підкатегорії 107.12 БЗ фіскали роз’яснюють, що якщо дата початку хвороби припала до 20 числа календарного місяця (тобто до граничного строку сплати авансового внеску ЄП за наступний календарний місяць), то платник звільняється від сплати ЄП за календарний місяць початку хвороби, а за той календарний місяць (наступний), на який припала дата його одужання, він повинен сплатити ЄП на загальних підставах.

Мета цього шарлатанського роз’яснення очевидна: змусити вас сплатити авансовий внесок у будь-якому разі, а потім уже просити про залік... ☹ Дивіться чому: якщо єдинник захворів, скажімо, 15 вересня, а видужав 18 жовтня, то з консультації випливає, що він звільняється від сплати ЄП тільки за вересень (увага! — авансовий внесок за вересень уже сплачено до 20 серпня), а за жовтень — таки повинен сплатити авансовий внесок до 20 вересня (читай: у період хвороби!).

Так, і від сплати власне ЄСВ за такий місяць вас ніхто не звільняв! ☹

Чи сплачувати ЄСВ з лікарняного?

Насамкінець звернемося до «лікарняного наслідку» (3).

Нагадаємо, що в листі Головного управління Міндоходів у м. Києві від 24.12.2013 р. № 2201/I/26-15-17-04-17 столичні податківці стверджують, що всі перелічені вище ЄП-добровольці (ЄП1-одинак, ЄП2-одинак, ЄП3-одинак, ЄП2-роботодавець і ЄП3-роботодавець), які сплачують ЄСВ за ставкою 36,6 %, за отримані у зв’язку із хворобою від Фонду суми лікарняних ЄСВ не сплачують. Отже, і в річній звітності з ЄСВ, що подається ними «за себе» (ф. № Д5), відображати суми цієї допомоги не потрібно.

Попри всю спокусливість такого висновку змушені вказати вам на його тонкі місця: лист застарий і до того ж суто «київський», причому після його виходу цей висновок від імені ДФСУ продубльовано так і не було; сам висновок у ньому чітко не аргументований; він посилається не на Інструкцію № 449, а на вже скасований аналогічний документ фіскалів, що їй передував (так, відповідні пасажі обох документів дослівно збігаються, але...).

А взагалі... краще не хворійте! ☺

Пропонуємо вам шпаргалку до всього викладеного на с. 41.

img 4

висновки

  • Фізособа-єдинник має право отримувати лікарняні тільки за умови укладення з Фондом соціального страхування відповідного договору добровільного страхування та сплати ЄСВ (не менше шести місяців до дати початку захворювання згідно з лікарняним листком) за ставкою 36,6 % (або 38,11 %). Для отримання потрібно подати до Фонду заяву і додати копію лікарняного листка, а також документи, що підтверджують сплату ЄСВ.

  • Від сплати ЄП на період хвороби тривалістю не менше 30 календарних днів може бути звільнено тільки єдинника-одинака груп 1 або 2 на підставі його заяви (з додаванням копії лікарняного листка).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі