03.09.2015

Чим запам’ятався серпень

Помилки за додатковою базою ЄСВ

Вимога про сплату ЄСВ у частині нарахувань з мінзарплати вдарила не тільки по кишені підприємств і підприємців, а й по робочому часу бухгалтера. З початку року в багатьох ум за розум зайшов, коли треба було розбиратися, доплачувати чи не доплачувати, і відображати ЄСВ у звіті за ф. № Д4.

Але й після подання звітності не всі змогли зітхнути з полегшенням. Причиною цього стали виявлені помилки. Як же правильно відобразити в поточному звіті за ф. № Д4 доплати ЄСВ за минулі періоди чи, навпаки, відсторновану переплату через донарахування до МЗП у місяці звільнення? Прочитайте нашу статтю, отримайте відповіді — і заповнення звіту займе у вас лічені хвилини.

В. Боршовська, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 62, с. 39

Негосподарсько-неоподаткований ПДВ

Як відомо, з 1 липня 2015 року набули чинності зміни до ПКУ, які передбачають принципово інший порядок відображення «вхідного» ПДВ за придбаними товарами (послугами), які надалі використовуються в неоподатковуваних операціях або негосподарській діяльності.

Покупець повинен повністю включити цей ПДВ до складу податкового кредиту та компенсувати його відображенням податкових зобов’язань. Причому стосується це й тих, хто здійснює розподіл згідно зі ст. 199 ПКУ. На перший погляд, нічого складного. Але якщо копнути дещо глибше, з’явиться чимало запитань. Саме на ці запитання ми відповідаємо в цьому номері нашого видання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 63

ПДВ з 1 липня: що в результаті вийшло? (коментар до Закону № 643)

29 липня 2015 року набув чинності Закон України від 16.07.2015 р. № 643-VIII. Саме він обнулив відому формулу, змінив порядок розрахунку «бонусів», які збільшують реєстраційний ліміт, і запровадив низку інших новацій. Це і продовження строків реєстрації ПН, складених у липні-вересні, і відновлення 365- денного строку для відображення ПН, і скасування двох обов’язкових реквізитів ПН, і уточнення щодо відображення РК, і скасування додаткових «необоротних» перерахунків та багато іншого.

Л. Солошенко, М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 64, с. 4

Нове у сфері РРО

Багато галасу наробила спроба тотального впровадження РРО. Передбачалося, що використовувати його будуть усі, хто працює з готівкою, навіть єдиноподатники (гр. 2 і 3). Проте в результаті саме для цієї категорії зробили послаблення, запровадивши загальновідомий мільйонний критерій.

У цьому номері ми окремо розглянули, як тепер бути єдиноподатникам кожної групи, а також звернули увагу на інші нововведення. Серед них — новий підхід до застосування штрафів, дії суб’єктів господарювання в разі поломки РРО, питання фіскалізації ПТКС і торговельних автоматів, питання необхідності застосування РРО в разі закупівлі в населення тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 65

Декларація з ПДВ за липень, або Як заповнити «стару» форму на «новий» лад

Липнева декларація з ПДВ для всіх без перебільшення стала справжнім ребусом. Адже з’явилася надзадача охопити неосяжне: поєднати «стару» форму з «новими» правилами обліку ПДВ. Благо, деякі роз’яснення вже прозвучали з вуст самих податківців. Хоча білі плями все ж залишаються. Заповненню цих пропусків присвячено цю статтю, побудовану у стилі «від рядка до рядка».

Л. Солошенко, А. Бобро, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 4

ПДФО і військовий збір

Якщо фізособа отримує дохід від підприємця або підприємства, тобто податкових агентів, то клопоти про стягнення з нього ПДФО і військового збору ляжуть на їх плечі. Але види доходів не обмежуються заробітною платою або винагородами за цивільно-правовими договорами. Ви можете виплачувати й рідші і навіть «екзотичні» доходи: видані візитки, дохід від продажу тварин, нерухомості у Криму, компенсація вартості проїзду тощо. Чи потрібно їх оподатковувати та за якими правилами?

Відповіді на ці запитання, а також іншу корисну інформацію ви дізнаєтеся в цьому спеціальному випуску. Крім того, у ньому ви зможете ознайомитися з роз’ясненнями фахівців ДФСУ і коментарями редакції з найрізноманітніших запитань, пов’язаних з виплатами доходів фізособам.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 67

Примарний дохід, реальні штрафи і нереальні податки

У кризові часи чимало роботодавців стали «заручниками ситуації» і намагаються урізувати витрати, у тому числі й на оплату праці працівників. Наприклад, через тимчасову відсутність грошей на рахунку не нараховують зарплату співробітникам або «забувають» про її індексацію. Безперечно, це порушення трудового законодавства і роботодавцям загрожують значні розміри штрафних санкцій, дізнатися про які ви можете у статті.

Але одразу ж виникає інше запитання: чи потрібно в такому разі нараховувати ЄСВ, ПДФО і ВЗ на «повітря»? Логіка роботодавців: «немає доходу — немає нарахувань та утримань». А ось інтуїція податківців підказує інше. На запитання, на чиєму боці буква закону, ви також отримаєте вичерпну відповідь.

Я. Клиженко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68-69

РРО для мільйонерів-єдинників: податківці пояснили «з коли»

Ще раз нагадаємо, що з 23.07.2015 р. набули чинності нові правила, що стосуються застосування РРО єдиноподатниками. Основна ідея цих правил така: у разі перевищення ФОП — єдиноподатниками груп 2 і 3 в календарному році обсягу доходу 1 млн грн. їм доведеться запроваджувати РРО. Проте додатковим тягарем висять і «старі» норми, що приписують свої строки застосування РРО.

Ураховуючи це, податківці все ж таки дали час підготуватися до застосування РРО. Якщо ФОП гр. 3 перевищив мільйонний критерій у першому півріччі 2015 року, то він повинен буде застосовувати РРО тільки з 1 жовтня 2015 року, а групи 2 — з 1 січня 2016 року.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 35