01.08.2016

Чим запам’ятався липень

Новий звіт з ЄСВ

Незважаючи на революційні зміни в порядку справляння ЄСВ (згадайте запровадження єдиної ставки в розмірі 22 % і скасування утримань ЄСВ із заробітної плати), Мінфін не перезатвердив звітну форму одразу на початку року. У результаті аж до червня роботодавці змушені були звітувати по-старому.

Але вже починаючи з червня слід було вперше відзвітувати за новою формою. Ви не знали про це, тому що пропустили цей тематичний номер? Шкода, шкода... ☹

Тоді швидше беріться за нього, щоб гарненько підготуватися до подання контролерам нової ЄСВ-звітності хоча б за липень! Добре, що на це ще є час.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 53

Торгівля алкоголем і тютюном

Одним із способів контролю держави над комерційною сферою є обов’язкове ліцензування певних видів підприємницької діяльності. В основному це ті види діяльності, порушення при проведенні яких можуть завдати значної шкоди економічним і соціальним інтересам держави чи окремих споживачів. Торгівля алкоголем і тютюном теж у «групі ризику», а тому продавати такі товари можна тільки за наявності ліцензії.

Коли потрібна «алко-тютюнова» ліцензія, скільки вона коштує і як її отримати, скільки потрібно ліцензій за наявності декількох торговельних точок тощо — це тільки мала дещиця питань, висвітлених у тематичному номері.

Крім того, у ньому ви можете дізнатися про особливості роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном та про порядок справляння «роздрібного» акцизу, про правила подання роздрібної «алко-тютюнової» звітності, про особливості продажу пива та електронних сигарет і багато чого іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54

Піврічна декларація з податку на прибуток

Ось-ось у «прибутківців» закінчиться чергова звітна кампанія. За загальним правилом, встигнути з поданням декларації за півріччя потрібно не пізніше 9 серпня. Та чи варто квапитися з цим саме вам? Не виключено, що ви — річний платник податку на прибуток, а отже, вам можна ще мінімум півроку нічого не робити. ☺

Ви вже розібралися з цим? Якщо ні, тоді не відкладайте читання цієї статті, бо можете і не встигнути. Щоб ослабити ваш мандраж ☺, одразу зауважимо: складати піврічну декларацію не потрібно малодохідникам, сільгоспникам (виробникам сільгосппродукції — спецрежимникам) і новачкам. А всім іншим таки доведеться прочитати цю статтю. Адже в ній викладено важливі моменти і правила складання декларації з податку на прибуток, причому з урахуванням найсвіжіших рекомендацій контролерів.

Н. Дзюба, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 8

Золота колекція

Цей тематичний номер — особливий. Напередодні бухгалтерського свята ми вирішили зробити коротку шпаргалку з тих нагальних питань, з якими ви, шановні читачі, зверталися до нас найчастіше.

Безумовно, ми не змогли охопити неосяжне. Важко на одній-двох сторінках описати всі особливості, скажімо, заповнення податкової накладної або виправлення помилки з податку на прибуток. Але найважливіші моменти ми, впевнені, розглянули. Ну а якщо вам потрібні подробиці — читайте наші попередні статті. Про перелік посилань з кожної теми ми теж подбали. Ну й головне — не соромтеся запитувати знову і знову, коли щось не зрозуміло. Ми прийдемо вам на допомогу і у свята і в будні.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 56

Спека на роботі!

Літо...

Спека нєможлива, мухи хекають, асфальт репається...☺☺☺

Що не кажи, а у спеку бажання плідно працювати помітно знижується. Отже, знижується і продуктивність праці. А це неминуче веде до зменшення прибутку підприємства.

Що з цього випливає? Що забезпечити належні умови праці — завдання № 1 для кожного роботодавця, який, по-перше, не хоче втрачати частину свого доходу і, по-друге, не горить бажанням розбирати наслідки нещасного випадку, боронь Боже. До речі, до створення нормальних умов праці за любої погоди спонукає роботодавців і чинне законодавство. Про його вимоги щодо цього і оповідає наша стаття. А ще — про правила податкового обліку «літніх» витрат. Загалом, прочитайте — і не партеся! ☺

І. Боярчук, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 57, с. 5

Автомобіль на підприємстві

Важко собі уявити підприємство, що не мало б у своєму розпорядженні хоча б один автомобіль. А для деяких підприємств автомобільні перевезення — і взагалі основний вид їх діяльності. Отже, цей спецвипуск, упевнені, стане в нагоді для багатьох бухгалтерів.

У ньому ми розкажемо про організаційні та облікові особливості придбання і експлуатації автомобіля, а також його техобслуговування, ремонту та поліпшення. Крім того, ви дізнаєтеся, на яких підставах можна використовувати автомобіль інших осіб (фізичних та юридичних) і як відображати таке використання в обліку. Додатково на його сторінках ви знайдете все, що потрібно знати про водія на підприємстві: починаючи з того, хто ним може бути, і закінчуючи тим, хто несе відповідальність за порушення ним правил дорожнього руху.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 58

Плата за землю в АТО

На жаль, антитерористична операція (АТО) на сході України триває вже третій рік. Так чи інакше суб’єкти господарювання пристосувалися до нових обставин, перенісши свою діяльність до інших регіонів. Але в багатьох у зоні АТО залишилося те, що об’єктивно перенесенню не підлягає. Ідеться про земельні ділянки, відповідні права на які були отримані ще в мирний час.

Як бути наразі з платою за землю щодо таких ділянок? Чи можна за ними не звітувати та не платити? Поточний стан справ у «земельно-АТОшній» сфері висвітлює ця стаття.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 59, с. 20

Замінники ПН

За загальними правилами податковий кредит з ПДВ у покупця підтверджується податковою накладною, отриманою від продавця і зареєстрованою в ЄРПН. Разом з тим підставою для нарахування сум ПДВ, що належать до складу ПК, без отримання ПН можуть бути й інші документи. Перелік їх обмежений. Це:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку,

б) касові чеки.

Проте перелік питань, пов’язаних із застосуванням таких замінників ПН, — неосяжний. Відповіді на головні з них шукайте в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60