№58

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2016/№ 58 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Придбаваємо автомобіль Стрімкий плин життя вимагає оперативного виконання завдань, що стоять перед суб’єктами господарювання. Тому важко собі уявити підприємство, що не мало б у своєму розпорядженні хоча б одного автомобіля. Адже транспортний засіб нерідко може пришвидшити вирішення тих чи інших питань. А для деяких підприємств автомобільні перевезення — і зовсім основний вид їх діяльності. Тож цей спецвипуск, упевнені, стане помічником для багатьох бухгалтерів. У ньому ми розповімо про організаційні та облікові особливості придбання і експлуатації автомобіля, а також його техобслуговування, ремонту та поліпшення. Крім того, ви дізнаєтеся, на яких підставах можна використовувати автомобіль інших осіб (фізичних та юридичних) і як відображати таке використання в обліку. Додатково на сторінках цього номера ви знайдете все, що потрібно знати про водія на підприємстві: від того, хто ним може бути, до того, хто несе відповідальність за порушення ним правил дорожнього руху. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова, Алла Свіріденко та Наталя Альошкіна.
  • Автострахування «Бога взивай, а сам рук докладай». Ця приказка дуже підходить до теми страхування ризиків. Купуючи автомобіль, хочеш думати тільки про позитивні моменти його використання. І це правильно. Однак не варто забувати про те, що автомобіль — це засіб підвищеної небезпеки, а отже, підвищеної відповідальності. Адже його експлуатація пов’язана з ризиками нанесення шкоди як самому транспортному засобу та його власнику, так і третім особам. Тому сподіваємося на краще, але не забуваємо про необхідність страхувати свою відповідальність (можливі ризики, втрати). Про це подумав і законодавець, передбачивши обов’язкові форми страхування для власників транспортних засобів. Крім обов’язкового страхування, ніхто не позбавляє права автовласників додатково застосовувати добровільне страхування. У цьому розділі розглянемо детально всі найважливіші питання, що можуть бути пов’язані зі страхуванням транспортних засобів.
  • Експлуатація автомобіля (ч. 1) Ну ось, ви придбали автомобіль, зареєстрували, сформували його первісну вартість, застрахували і, нарешті, ввели в експлуатацію свого «залізного коня». Здавалося б, сів та поїхав. Але, перефразовуючи відомий вислів, не заправиш — не поїдеш. Хочете використовувати автомобіль — не забувайте своєчасно «годувати» його паливно-мастильними матеріалами (далі — ПММ), які він постійно спалює у процесі експлуатації. Тому в цьому розділі ми з вами розглянемо ще декілька злободенних для кожного підприємства-автовласника запитань: як організувати придбання ПММ, правильно оформити паливо, що надійшло тим чи іншим чином, а також облікувати його вартість у бухгалтерському та податковому обліку. Крім того, пригадаємо про необхідність сплати транспортного податку за деякими видами автомобілів. Також розберемося, що робити підприємству, якщо воно не збирається деякий час використовувати належний йому автомобіль. Ну а почнемо з того, що розповімо про норми витрат палива та їх види, дізнаємося, як правильно визначити нормативну витрату палива для різних типів автомобілів, а також з’ясуємо, коли застосовуються тимчасові норми витрат ПММ.
  • Експлуатація автомобіля (ч. 2)
  • Техобслуговування, ремонт і поліпшення автомобіля Підприємствам, що використовують у своїй діяльності автотранспорт, потрібно постійно стежити за його справністю. Для цього регулярно проводять техобслуговування автомобілів. Якщо ж «залізна конячка» збоїть або виконує свої функції недостатньо ефективно, у підприємства виникає необхідність провести відповідні заходи щодо ремонту або навіть поліпшення цього транспортного засобу. Про облікові наслідки таких заходів поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Користуємося чужим автомобілем Не завжди в підприємства є можливість і потреба мати власний транспортний засіб. Нерідко підприємства використовують у своїй діяльності автомобілі, які належать іншим юридичним і фізичним особам. Як оформити та облікувати використання чужого авто, ви дізнаєтеся в цьому розділі спецвипуску.
  • Водій на підприємстві Наявність на підприємстві автотранспорту неодмінно приводить до використання найманої праці водіїв. У зв’язку з цим знання правил організації праці цієї категорії працівників є просто необхідним. Такими знаннями ми й поділимося з вами у цьому розділі спецвипуску.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі