Теми статей
Обрати теми

Компенсація вартості комунальних послуг — ПДВ бути!

Ольга Ольховик, податковий експерт

висновок документа


кщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання компенсації витрат, що не включаються до складу орендної плати, а відшкодовуються окремо, то суми коштів, сплачених за такими договорами, розглядаються як окремий об’єкт оподаткування (є самостійною операцією постачання товарів/послуг)

З появою цього листа можна, нарешті, поставити крапку в питанні ПДВ-обкладення компенсації комунальних витрат (в усякому разі доти, доки не з’являться нові уточнюючі роз’яснення ☺). І що найголовніше, тепер можна з упевненістю сказати: податківці відступили від позиції, озвученої в листі ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15. Нагадаємо, тоді податківці заявили, що компенсація комунальних витрат, сплачена орендарем окремо, не є об’єктом обкладення ПДВ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 5). Ця позиція викликала таку хвилю виправданого обурення у платників, що податківці просто не змогли не відреагувати.

Як наслідок, у червні вони зробили першу спробу виправитися. Тоді фіскали заявили: якщо компенсація комунальних витрат, що надається небюджетній установі, передбачена орендним договором і включається до собівартості орендної послуги, то її сума включається до бази оподаткування орендної послуги. Якщо ж компенсація передбачена окремим договором, то до бази оподаткування орендної послуги вона не включається, тому як є окремою самостійною операцією. Але якою — оподатковуваною чи неоподатковуваною — є така самостійна операція, податківці не уточнили. Саме тому ми чекали від податківців виразніших роз’яснень (див. лист ДФСУ від 21.06.2016 р. № 1178/99-99-15-01-01-18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 4).

І ось друга спроба — сьогоднішній лист, з якого випливає однозначний висновок: компенсація комунальних витрат, надана небюджетній установі, обкладається ПДВ незалежно від того, яким чином оформлене її надання. Вона або включається до бази оподаткування орендної послуги (якщо передбачена в орендному договорі), або є окремою оподатковуваною операцією (якщо застережена в окремому договорі). А ось якщо вартість комунальних витрат не врахована при визначенні розміру орендної плати і не відшкодована окремо, ПЗ теж потрібно нарахувати, але вже згідно з п. 198.5 ПКУ.

Крім того, у листі податківці роз’яснили порядок складання податкової накладної (ПН) на вартість компенсації комунальних витрат. Зокрема, вони зазначили: якщо компенсація комунальних витрат не включена до вартості орендної послуги і їх постачання фіксується окремими первинними документами, на цю вартість може бути оформлена зведена ПН згідно з п. 201.4 ПКУ.

А ось у разі, коли компенсація включена до складу орендного платежу, скласти «ритмічно-зведену» ПН не можна. До речі, про правила заповнення ПН у цьому випадку податківці розповіли в категорії 101.17 БЗ. Там зазначено: на дату виникнення податкових зобов’язань орендодавець зобов’язаний скласти ПН на загальну вартість послуг оренди, що включає в тому числі й суму компенсації комунальних послуг, електроенергії та інших послуг на утримання приміщення. Тобто, на їх думку, у цьому випадку виділяти окремим рядком вартість комунальних послуг у ПН не потрібно. Ми ж вважаємо, що тут слід відштовхуватися від змісту первинних документів: якщо в них вартість комунальних послуг виділена окремо, то її слід виділити і в ПН. Якщо ж у первинних документах вартість комуналки окремо не виділено, то і в ПН її виділяти не потрібно.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі