Теми статей
Обрати теми

Сільгоспники групи 4 мають право заявити ВЗ до БВ

Дзюба Наталія, податковий експерт
Наше сільгосппідприємство працює на єдиному податку групи 4. Одночасно ми є спецрежимниками з ПДВ. Чи можемо ми, будучи спрощенцями і маючи в декларації від’ємне значення з ПДВ, заявити на бюджетне відшкодування?

Одразу зазначимо: ваш статус спрощенця групи 4 на право заявлятися чи ні до бюджетного відшкодування (БВ) з ПДВ жодним чином не впливає.

Річ у тім, що єдиноподатники групи 4 реєструються платниками ПДВ (у тому числі як суб’єкти спецрежиму) за загальними правилами, незалежно від дати (періоду) переходу на спрощену систему до складу групи 4 ( п.п. 6 п. 3.6 Порядку № 1130). Відповідно ваш спрощений облік у групі 4 і ПДВ-облік між собою не перетинаються і один на одного не впливають.

Оскільки ви платник ПДВ, то у частині права на БВ для вас діють виключно ПДВшні обмеження, передбачені п. 200.4 ПКУ, а враховуючи, що ви перебуваєте до того ж на спецрежимі, — ще й обмеження зі ст. 209 цього Кодексу.

Будучи платником ПДВ, у тому числі і як суб’єкт спецрежиму, ви одночасно звітуєте з ПДВ за звичайну ПДВ-діяльність у декларації 0110 і за спецрежимну ПДВ-діяльність у декларації 0121. Відповідно у вас від’ємне значення (ВЗ) могло утворитися як у загальній декларації, так і у спецрежимній.

Так-от,

ВЗ, яке ви декларуєте у звичайній декларації (0110), заявити до БВ ви маєте право завжди, виконавши приписи пп. «а» і «б» п. 200.4 ПКУ

Детальніше про саме право на БВ і про те, як його заявити, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 19; № 55, с. 14.

Інша справа ВЗ із спецрежимної декларації (0121). Нагадаємо: ВЗ за спецрежимом визначається за кожним видом операцій окремо і (!) не зменшує нарахований до сплати ПДВ. При цьому, як прописано в п. 209.3 ПКУ,

спецрежимна від’ємна сума ПДВ звітного періоду не підлягає БВ і зараховується чітко до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду

Та й заявити спецрежимне ВЗ технічно не вийде, адже додатки Д2, Д3 і Д4 подаються тільки до загальної декларації (0110) ( п. 11 розд. III Порядку № 21).

Проте якщо ви займаєтеся експортом сільгосптоварів, то маєте право заявити до БВ суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) постачальникам товарів/послуг, вартість яких уключається до складу виробничих факторів ( п. 209.4 ПКУ).

Проте все одно таке відшкодування визначається тільки в загальній декларації з ПДВ (0110), до якої ви й можете перенести ПК за сільгосптоварами (супутніми послугами), вивезеними за межі митної території України в митному режимі експорту, з рядка 14 сільгоспдекларації до рядка 14 загальної декларації ( п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21).

Перенесення такого ПК — ваше право, яким можна скористатися в будь-якому поточному періоді. Тільки-но ви зважитеся на це, складіть бухдовідку і проведіть «перенесення», зазначивши суму ПК у спецрежимній декларації в рядку 14 зі знаком «-» і одночасно в загальній декларації в рядку 14 зі знаком «+».

Щоправда, на думку податківців (див. лист ДФСУ від 24.03.2016 р. № 9983/7/99-99-19-03-02-17), до загальної декларації (0110) із спецдекларації (0121) може бути перенесено тільки «сплачений» ПК.

Проте такий підхід не узгоджується з нормою п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21, і, на наш погляд, уся нарахована сума пов’язаного з експортом ПК (!) незалежно від факту сплати при вашому рішенні повинна переноситися до загальної декларації.

А ось далі до БВ ви зможете заявити тільки фактично сплачені суми ПДВ, як цього вимагає п.п. «б» п. 200.4 ПКУ та як це реалізовано в таблиці 2 додатка Д3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі