Теми статей
Обрати теми

Новорічні подарунки дітям

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Чудеса там, де в них вірять. І чим більше вірять, тим частіше вони трапляються. Дені Дідро
Ви вірите в чудеса? Ні? Повірте! Адже День святого Миколая, Новий рік і Різдво — це найбільш підходящий час для чародійства. Візьміть приклад з діточок. Помічали, як вони з року в рік пишуть листи святому Миколаю та Дідові Морозу? Навіщо? Щоб ті здійснили їх найзаповітніші бажання. Ну і, звичайно, подарували щось! Батьки, безперечно — найголовніші «творці» чудес! Але до них запросто можуть приєднатися й роботодавці батьків. А чому б ні? Подібна увага до дітей працівників напевно позначиться на ефективності праці останніх. Ми теж не залишимося осторонь і розповімо, як і подарунки надати, і на податках зекономити. Роботодавці, ласкаво просимо у казку.

Театр починається з вішалки, а будь-яка дія на підприємстві — з документа ☺. Не порушуватимемо цю традицію. Давайте поглянемо, як документально оформити видачу дитячих новорічних подарунків, щоб контролер «носа не підточив».

Документик до документика

Рішення виступити в ролі дарувальника чудес роботодавцю необхідно закріпити документально. Почати слід з наказу (розпорядження) про видачу дитячих подарунків до свята.

Важливо! У ньому чітко зафіксуйте, хто буде їх одержувачем: працівник підприємства — один з батьків (дідусь/бабуся) дитини чи безпосередньо сама дитина. Від цього залежатиме «наповнення» решти «подарункових» документів. Так, якщо в наказі (розпорядженні) буде зазначено, наприклад:

— «вручити працівникам, які мають дітей, подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то саме працівники будуть одержувачами «подарункового» доходу;

— «вручити дітям працівників підприємства подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то одержувачі — діти.

Забігаючи наперед, скажемо, що варіант з одержувачами-батьками, на наш погляд, виглядає набагато привабливішим. Чому? За такого розвитку подій не потрібно буде збирати у батьків податкові (ідентифікаційні) номери їх дітей. Адже хто дохід отримує, той і має бути зазначений у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Також у наказі (розпорядженні) зазначте граничний вік дитини, на яку (якій) видаватиметься подарунок. Рекомендуємо не перевищувати межу у 18 років. Адже саме до цього віку фізособа має правовий статус дитини (див. ст. 6 Сімейного кодексу України).

Наказ (розпорядження) готовий? Час підрахувати кількість дітей, скласти і затвердити в роботодавця кошторис на закупівлю подарунків, купити їх і видати одержувачам під підпис у відомості видачі подарунків (складаєте в довільній формі). Не зайвим буде скласти акт на списання дитячих подарунків.

Чи потрібні підприємству копії свідоцтв про народження дітей? Вважаємо, що так, якщо одержувачами дитячих подарунків будуть батьки дітей. Це важливо для цілей справляння ЄСВ (див. нижче).

Оподаткування дитячих подарунків

ПДФО. Ви маєте право не включати до оподатковуваного доходу одержувача негрошові подарунки, вартість яких сумарно за місяць не перевищує 50 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році — 689 грн.). Це прямо прописано в п.п. 165.1.39 ПКУ.

А якщо вартість негрошового подарунка або загальна вартість декількох подарунків, отриманих платником податку у звітному місяці, перевищить неоподатковувану межу?

Наприклад, працівник отримує 5 подарунків загальною вартістю 750 грн. на п’ятьох своїх дітей. Тоді суму перевищення доведеться обкласти ПДФО (див. п.п. 164.2.17 ПКУ).

Причому до бази оподаткування оподатковуваний подарунок (його частина) має потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт. При ставці ПДФО 18 % його величина дорівнює 1,219512.

Вартість неоподатковуваних відповідно до п.п. 165.1.39 ПКУ негрошових подарунків (їх частину) відображайте в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з реєстраційним номером одержувача з ознакою доходу «160». Оподатковувану частину вартості подарунка зазначайте з ознакою доходу «126» як дохід у вигляді додаткового блага.

ВЗ. До бази обкладення ВЗ має потрапити тільки оподатковувана ПДФО частина вартості подарунка. У якій сумі? На думку податківців, у цьому випадку ВЗ слід розраховувати від «чистої» вартості негрошової виплати (її частини), тобто без врахування ПДФО/ВЗ-коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нараховано в бухобліку (див., зокрема, листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, а також консультацію в підкатегорії 103.25 БЗ і в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39).

Якщо ви готові дотримуватися роз’яснень податківців, рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Якщо ж у вас на руках такої консультації немає, безпечніше і, на наш погляд, правильніше утримувати ВЗ із суми, нарахованої в бухобліку, як дохід працівника (тобто з вартості негрошового доходу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта).

З неоподатковуваних ПДФО подарунків (їх частини) ВЗ утримувати не потрібно

На думку ДФСУ, у розділі II форми № 1ДФ слід відображати як оподатковувану, так і не оподатковувану ВЗ частину вартості подарунка (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 БЗ, а також «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39).

Щоправда, відомі випадки, коли на місцях податківці роз’яснюють інакше, продовжуючи дотримуватися старого підходу. Вони наполягають на тому, що в рядку «Військовий збір» форми № 1ДФ слід показувати тільки ті доходи, з яких утримувався ВЗ. Підтвердження тому — лист ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.2016 р. № 7431/П/26-15-13-02-15 (ср. ). Ураховуючи розбіжність думок податківців, рекомендуємо вам і з цього приводу отримати індивідуальну податкову консультацію.

ЄСВ. Якщо одержувачі подарунків — діти працівників (а не працівники підприємства), то на «подарунковий» дохід ЄСВ нараховувати не потрібно. Адже в цьому випадку подарунки надають особам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах.

А якщо одержувачі дарунків — мами/тата, тобто працівники підприємства? У цьому випадку дивимося в п. 8 розд. II Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. Він виводить із бази нарахування ЄСВ вартість подарунків до свят для дітей працівників. Ви вже знаєте, що дитячий вік законодавство обмежує 18 роками ☺. Що з цього випливає?

Якщо працівник отримає подарунок на свою дитину, якій уже виповнилося 18 років, то його вартість перетвориться для такого працівника на зарплату. А отже, доведеться сплатити ЄСВ. Саме тому ми рекомендуємо мати під рукою свідоцтва про народження дітей.

З оподаткуванням дитячих подарунків розібралися. Далі давайте поглянемо, як подарунки на дітей, які роботодавець надає своїм працівникам*, слід відобразити в обліку.

* Варіант видачі подарунків безпосередньо дітям працівників рідко застосовують на практиці, тому далі ми його не розглядатимемо.

Податковий та бухгалтерський облік

ПДВ. За наявності податкової накладної постачальника, зареєстрованої в ЄРПН, суми «вхідного» ПДВ за подарунками сміливо відправляйте до податкового кредиту ( пп. 198.3, 198.6 ПКУ). Але при передачі подарунка слід нарахувати податкові зобов’язання — виходячи з ціни придбання ( п. 188.1 ПКУ). Для цього слід виписати дві податкові накладні: першу — з нульовими вартісними показниками і номенклатурою подарунків, що роздаються, другу — на вартість придбання (тип причини «15»). Подробиці безоплатних передач див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 87, с. 4.

По-хорошому, у цьому випадку світять ще одні ПЗ з ПДВ — «компенсаційні» за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Адже подарунки, що роздаються, використовуються в негосподарській діяльності. Проте податківці вже протягом тривалого часу стабільно твердять: якщо нарахували ПЗ за п. 188.1 ПКУ, то відображати ще одні за п. 198.5 ПКУ не потрібно (див. листи ДФСУ від 11.08.2016 р. № 17515/6/99-99-15-03-02-15, від 05.09.2016 р. № 19171/6/99-99-15-03-02-15, від 13.09.2016 р. № 19830/6/99-95-42-01-15, від 23.11.2016 р. № 25307/6/99-99-13-02-03-15). Звичайно, буде спокійніше, якщо подібне «ліберальне» твердження буде адресовано саме вам і до того ж письмово.

Податок на прибуток. На вартість подарунків, що потрапила до бухгалтерських витрат, сміливо зменшуйте свій оподатковуваний прибуток. Підстава — п.п. 134.1.1 ПКУ. Тобто піклуватися про будь-який зв’язок ваших «подарункових» витрат з господарською діяльністю в цьому випадку ні до чого. Причому ані мало-, ані високодохідникам. До того ж в останніх не виникає жодних «податкових» різниць.

У бухгалтерському обліку дитячі подарунки показуйте за субрахунком 209 «Інші матеріали». Витрати на їх купівлю включайте до інших операційних витрат (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»).

Розглянемо операції з придбання та видачі подарунків у таблиці. Припустимо, що «подарунковий» дохід працівників не перевищив неоподатковуваної межі (ПДФО, ВЗ не утримувались, ЄСВ не нараховувався).

Новорічні подарунки дітям: відображаємо в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Придбання дитячих новорічних подарунків

1

Перераховано грошові кошти постачальнику в оплату вартості подарунків

371

311

2

Відображено суму ПДВ (до реєстрації ПН в ЄРПН)

644/1

644/ПДВ

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за фактом реєстрації ПН в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

4

Оприбутковано подарунки

209*

631

5

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

631

6

Відображено залік заборгованостей

631

371

* Якщо ви йдете обережним шляхом і нараховуєте ще й «компенсаційні» ПЗ згідно з п. 198.5, то в обліку (у місяці придбання подарунків) додадуться проводки: Дт 209 — Кт 643/1 і Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ.

Нарахування доходу у вигляді вартості подарунка

7

Нараховано дохід працівнику у вигляді вартості дитячого новорічного подарунка

949

663

8

Видано дитячий новорічний подарунок

663

209

9

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

663

641/ПДВ

висновки

  • Не обкладається ані ПДФО, ані ВЗ негрошовий подарунок, вартість якого не перевищує у 2016 році 689 грн. (з розрахунку на місяць).
  • Вартість подарунків до свят для дітей працівників не входить до фонду оплати праці. Тому ЄСВ немає.
  • На суми вартості подарунків для дітей, що потрапили до бухгалтерських витрат, сміливо зменшуйте оподатковуваний прибуток підприємства.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі