Теми статей
Обрати теми

Страхове відшкодування перераховують СТО: ремонт без податкового кредиту

Яновська Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.14 Бази знань*
img 1

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Власник автомобіля при отриманні послуг з ремонту автомобіля відображає податковий кредит і у цьому ж податковому періоді нараховує «компенсаційні» ПЗ за п. 198.5 ПКУ, оскільки за ремонт автомобіля сплачував не він, а страхова компанія

Цей висновок не витримує жодної критики.

Йдеться про ту ситуацію, коли після ДТП застрахований автомобіль ремонтують на СТО. При цьому страхове відшкодування одразу надходить на банківський рахунок СТО, а не на рахунок самого підприємства — власника автомобіля.

І саме цей факт — надходження грошей прямо на СТО, проминаючи власника авто, — чомусь наводить податківців на каверзне вигадування. Їм не подобається податковий кредит (ПК) з ремонтних послуг в обліку власника авто. Так, цій вигадці вже тисячу років. І якщо в старі часи вони забороняли ставити за такої ситуації податковий кредит (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 37), то тепер, в умовах поголовного ПК щодо всього «вхідного» ПДВ, вони вивернулися по-іншому: придумали нараховувати умовні податкові зобов’язання, щоб компенсувати ПК на вході.

Причому розумних аргументів на підтримку фіскальної позиції ми не побачили, а побачили тільки притягнуті за вуха пункти ПКУ. Ну а як це назвати інакше? Податківці навіщось згадують п.п. 196.1.3 ПКУ, згідно з яким не оподатковується страхове відшкодування. Так, воно не оподатковується, але це аж ніяк не стосується тієї діяльності, де «працює» авто — воно ж не працює на страхове відшкодування, а щось або когось возить з господарською метою. Далі вони звертаються до п. 198.5 ПКУ, але ж там у жодному з пп. «а» — «г» немає нашого випадку. Для переконливості навіть не полінуємося розглянути їх усі:

1) у п.п. «а» йдеться про використання покупок з ПДВ у необ’єктній діяльності за ст. 196 ПКУ. Але, як ми сказали вище, ремонт здійснюється для авто, яке возить не для страхового відшкодування, а для господарських цілей;

2) у п.п. «б» говориться про використання покупок в операціях, що пільгуються. Зрозуміло, що у разі, якщо авто працює на пільгову діяльність, то «компенсуючі» ПЗ на «ремонтний» вхідний ПДВ нарахують. Але тільки в цьому випадку!

3) за п.п. «в» будуть нараховані «компенсуючі» ПЗ, якщо покупки передаються в межах балансу для невиробничого використання. Теж не наш випадок;

4) за п.п. «г» має бути використання ремонту в негосподарських операціях, і тільки тоді будуть «компенсуючі» ПЗ. І таке в теорії можливо, але тільки у тому разі, якщо саме авто «працює» в негосподарській діяльності.

Аж цікавість розбирає, який же тип причини «намалювати» в податковій накладній (ПН) на «компенсуючі» ПЗ? Навіть податківці у своїй консультації не називають прямо ані який саме підпункт потрібно застосовувати з п. 198.5 ПКУ, ані тип причини ПН. І недарма — бо не існує такого.

Ми переконані, що підприємство — власник авто має повне право на податковий кредит на всю суму ПДВ, що «сидить» у вартості ремонтних послуг. І це цілком підтверджується виписаною ремонтним підприємством на його ім’я податковою накладною. До речі, так само говорять і податківці в цій консультації.

А той факт, що гроші СТО отримує не безпосередньо від власника авто, а від страхової компанії, зовсім не є підставою для «компенсуючих» ПЗ. Немає такої підстави в ПКУ. До того ж, і по суті ці гроші належать власнику авто, він же залишається вигодонабувачем за договором страхування. Просто немає сенсу ганяти ці гроші з рахунку на рахунок. Вони одразу спрямовуються на потрібну мету.

Посудіть самі: податківці ставлять залежність «компенсуючих» ПЗ від умов договору страхування. Так, якщо отримуватиме відшкодування безпосередньо підприємство — власник авто, то це означає, що «компенсуючих» ПЗ не буде. А якщо гроші підуть на СТО з тим самим вигодонабувачем, то «компенсуючі» ПЗ будуть. Ще раз повторимося: таких умов немає в ПКУ.

До речі, це не єдина «предивна» консультація «від податківців», коли вони намагаються оподаткувати відшкодування збитків. Так, нещодавно ми вже дивувалися їх вигадуванням щодо оподаткування отриманого платником відшкодування збитків за пошкоджене/знищене майно (див. БЗ 101.06 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 91, с. 4).

А тепер приклад під наш випадок.

Приклад. За фактом настання страхового випадку (автомобіль потрапив в ДТП) складений страховий акт. Підприємство — власник авто подало заяву на виплату страхового відшкодування в сумі 8820 грн. (страхова сума — 9000 грн. за вирахуванням франшизи 2 %, тобто 180 грн.). Будемо вважати, що автомобіль використовується для адміністративних цілей.

Припустимо, що ремонт авто коштував 9000 грн. (у тому числі ПДВ 1500 грн.).

За домовленістю сторін страхове відшкодування страхова компанія перераховує безпосередньо СТО, яке здійснювало ремонт автотранспорту

В обліку підприємства мають бути зроблені такі записи.

Облік ремонту та отримання страхового відшкодування

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Автомобіль потрапив у ДТП

1

Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку (за вирахуванням франшизи — 180 грн.)

375

746

8820

2. Ремонт після ДТП

2

Відображено витрати на ремонт автомобіля (підписано акт із СТО)

92

631

7500

3

Відображено суму ПДВ (до реєстрації ПН в ЄРПН)

644/1

631

1500

4

Відображено суму податкового кредиту (за фактом реєстрації ПН в ЄРПН)

641

644/1

1500*

* Податківці хочуть у цьому ж звітному періоді отримати «компенсуючі» ПЗ у такому ж розмірі. Повторюємо: ми категорично проти такого беззаконня, але для тих, хто все ж піде на їх поводі, проводки будуть такими: Дт 92 — Кт 643/1 — 1500, Дт 643/1 — Кт 641—1500.

3. Отримання страхового відшкодування

5

Страховиком перераховано відшкодування ремонтній організації

631

375

8820

6

Доплачено підприємством за ремонт

631

311

180

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі