Теми статей
Обрати теми

Помилка в даті РК: як виправити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
31.10.2016 р. покупець повернув товар. Розрахунок коригування (РК) помилково датовано 03.11.2016 р. Підкажіть, як виправити помилку? Чи потрібно помилковий РК відображати в декларації?

У вашому випадку помилку в даті РК слід виправити шляхом складання «обнуляючого» і нового РК з правильною датою. При цьому помилковий і «обнуляючий» РК у декларації з ПДВ не відображають. Але зауважте: на наш погляд, виправляти помилкову дату в РК потрібно далеко не завжди. Пояснимо детальніше.

Порядок коригування податкових зобов’язань (ПЗ) постачальника і податкового кредиту (ПК) покупця врегульовано ст. 192 ПКУ. Згідно з п. 192.1 ПКУ в разі повернення товарів вони коригуються на підставі РК, який:

1) складено в порядку, установленому для податкових накладних (ПН);

2) зареєстровано в ЄРПН.

Зверніть увагу: РК складається в порядку, установленому для ПН.

Це означає, що помилки при складанні, не суттєві для ПН, так само не суттєві і для РК. Тобто

помилка, що не робить недійсною ПН, не робить недійсним і РК

А помилка в даті ПН, за умови, що вона не заважає визначити період виникнення ПЗ, не робить ПН недійсною і не вимагає її виправлення (згідно з останнім абзацом п. 201.10 ПКУ). Такий самий підхід, на наш погляд, логічно застосовувати і при виправленні помилок в даті РК. Тому ми вважаємо:

— якщо помилка в даті РК виходить за межі одного звітного періоду (як у вашому випадку), то її слід виправити. Зробити це потрібно таким чином:

1) 03.11.2016 р. складаєте і реєструєте РК, що обнуляє помилковий РК (тобто з «плюсовими» показниками), — у декларації ані помилковий, ані «обнуляючий» РК не відображаєте;

2) складаєте та реєструєте новий РК з правильною датою (31.10.2016 р.) — його потрібно відобразити в декларації;

— якщо помилка в даті РК допущена всередині періоду (наприклад, повернення здійснене 20.10.2016 р., а РК датовано 31.10.2016 р.), то виправляти її необов’язково. У цьому випадку в декларації відображається помилковий РК.

Хоча, звичайно, податківці такий підхід не підтримають.

По-перше, тому, що на їх думку, будь-яка помилка в даті ПН робить її недійсною (див. лист ДФСУ від 13.09.2016 р. № 19854/6/99-99-15-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 3, а також БЗ 101.17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 4). А по-друге, тому що в роз’ясненні з БЗ 101.07 зазначено прямо: РК, що містить помилки в заголовній частині, не може бути підставою для коригування ПЗ і ПК. Тобто

податківці вважають, що помилки і в даті ПН, і в даті РК обов’язково потрібно виправляти

Отже, до рішення про застосування запропонованого нами підходу на практиці потрібно підходити дуже зважено.

До речі, податківці (у вже зазначеному роз’ясненні з БЗ 101.07) про необхідність складання «обнуляючого» РК не згадують. Тобто, на їх думку, для того, щоб виправити помилку в заголовній частині РК, досить скласти та зареєструвати новий РК з правильними показниками. На підставі його суми ПЗ можна відкоригувати в податковому періоді, в якому такий РК складено (при своєчасній реєстрації), або в якому зареєстровано в ЄРПН (при несвоєчасній реєстрації).

Зауважте: якщо «обнуляючий» РК не складати, ваш регліміт буде тимчасово (до подання декларації за листопад) завищено. А в покупця він залишиться завищеним назавжди (завдяки наявності двох зареєстрованих РК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі