Теми статей
Обрати теми

Перейшов з ЄП на прибуток? Тягни ОЗ із бухобліку

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.06.02 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

основні засоби

висновок документа


При переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування балансову вартість основних засобів (ОЗ) або нематеріальних активів (НМА), куплених у період перебування на спрощенці, з метою нарахування «податкової» амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ визначають на дату такого переходу за правилами бухгалтерського обліку

Нагадаємо, саме запитання виникло тому, що в ПКУ немає жодних перехідних норм про те, як формувати «податкову» вартість перехідних ОЗ вчорашнім спрощенцям, які стали «прибутківцями». І ось приємно, врешті-решт, почути зважені роз’яснення контролерів стосовно цієї ситуації. Податківці більше не стали «мутити воду» та ускладнювати життя єдиноподатників, які перейшли до лав «прибутківців». А неупереджено роз’яснили, що вартість перехідних ОЗ/НМА для нарахування «податкової» амортизації новоспеченому «прибутківцю» необхідно брати за бухобліковими даними. Та й, по правді кажучи, жодних інших даних, крім бухоблікових, у цьому випадку просто немає!

Проте, звичайно, все це стосується тільки тих колишніх спрощенців, які у «прибутковому» обліку — високодохідники (дохід за звітний рік понад 20 млн грн.). Адже саме вони в податковому обліку повинні коригувати фінрезультат на різниці, у тому числі на амортизаційні різниці зі ст. 138 ПКУ. Ну і, мабуть, ще тих екс-спрощенців, що потрапили до малодохідників і добровільно за бажанням вирішили рахувати різниці з розд. III ПКУ. Оскільки тільки таким «прибутківцям» для цього в податковому обліку знадобиться «стартова» вартість перехідних ОЗ.

Тоді як, наприклад, у колишніх спрощенців, які перейшли у «прибутківці»-малодохідники (та які відмовилися від обліку різниць відміткою в декларації за рік), такої проблеми просто не виникатиме. «Податкову» вартість перехідних ОЗ їм визначати не потрібно, оскільки об’єктом оподаткування в податковому обліку у них буде виключно бухфінрезультат ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Отже, такі роз’яснення від контролерів насправді зацікавлять тільки першу категорію «різничних» платників. Їм податківці в консультації повідали, як визначати «податкову» вартість перехідних ОЗ. Для цього екс-спрощенцю, який завершив свій останній квартал на спрощенці та перейшов з наступного кварталу у «прибутківці», слід на рубежі таких кварталів (!) узяти бухобліку (залишкову) вартість ОЗ. Вона й буде для податкового обліку відправною точкою — стане «податковою» вартістю перехідних ОЗ. І далі, виходячи з цієї вартості, у податковому обліку потрібно нараховувати «податкову» амортизацію. Детальніше з усіма тонкощами перенесення ОЗ до «прибуткового» обліку можна ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 99, с. 27. Адже так само колишні спрощенці переносили ОЗ до податкового обліку і до 2015 року.

Ну що ж, похвально, що нарешті усе вирішилося просто. Тоді як раніше щодо цієї ситуації контролери роздавали «моторошні» поради: і зокрема, рекомендували екс-спрощенцю окремо для податкового обліку за весь час експлуатації ОЗ і НМА перерахувати (!) їх вартість (тобто розрахунково визначити за ними «податкову» амортизацію з урахуванням податково-мінімальних строків й інших податкових нюансів), з тим, щоб зрештою вийти на «податкову» вартість перехідних ОЗ і НМА (детальніше про це див. лист ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5385/6/99-99-19-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 4).

Добре, що таку свою думку вони висловлювали лише в окремих індивідуальних консультаціях. Тепер з’явилася ця «загальна» консультація БЗ — одна «для всіх». Сподіваємося, віднині жодних претензій до «податкової» (бухоблікової) перехідної вартості ОЗ в перевіряючих більше не виникатиме.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі