Теми статей
Обрати теми

Земзвітність: заповнюйте, як велить ДФСУ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Якщо на клітці слона прочитаєш напис «буйвол», не вір очам своїм. Козьма Прутков
У чому сила генія? У тому, що його слово випереджає час, живе за будь-яких суспільно-економічних формацій та охоплює будь-який вид людської діяльності. Навіть той, про який вищезазначений геній не мав ані найменшого розуміння… І справді, ну звідки могли знати ті, хто вигадав власне Козьму Пруткова та від його імені афоризм, наведений нами, що в далекому XXI сторіччі він буде так само гострий та влучний, як і 150 років тому. І не де-небудь, а у сфері оподаткування!

Історію питання*, що дало поштовх цій замітці, знає кожен, хто вже розпочав заповнення декларації з плати за землю. Її форму затверджено наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560, і застосовується вона нині вперше. Як і все нове, викликає певні труднощі, які доводиться долати. Хоч-не-хоч…

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 10, с. 10, № 11, с. 3.

І ось тут виникає дилема: як? Користуючись здоровим глуздом чи нехтуючи цим бажанням? ☺ Податківці у свіжій БЗ з категорії 112.05 підказують: логіка з оподаткуванням несумісна. А шкода… ☹

Загалом, ситуація така. Завжди земподаток розраховувався виходячи з двох баз оподаткування:

— нормативної грошової оцінки (НГО) ВСІЄЇ земельної ділянки — для оцінених земель та

— площі земельної ділянки — для неоцінених.

Причому серед неоцінених земель були землі як у межах населених пунктів (і тоді площу ділянки наводили у старій звітності у кв. м, а величину НГО — в грн./кв. м), так і поза їх межами (у такому разі площу зазначали в га, а замість реальної НГО такої ділянки брали НГО 1 га ріллі по АР Крим та областях у грн./га).

Таким чином, для розрахунку земподатку за неоціненими землями використовували три показники: площу, НГО одиниці площі та ставку в %. Їх добуток і давав шукану величину.

Для оцінених земель узагалі-то було достатньо знати дві цифри: НГО всієї (!) ділянки у грн. і ставку в %. Але для уніфікації розрахунку стара форма вимагала і в цьому випадку замість НГО за всю ділянку наводити НГО за 1 кв. м цієї ділянки (що було не складно, оскільки ця величина є в довідці про НГО). І вже потім знову множити НГО за одиницю площі у грн./кв. м на площу у кв. м і на ставку в %. Тобто і в цьому випадку доводилося оперувати трьома величинами, одна з яких — площа — була за великим рахунком зайвою.

Нова форма «земельної» звітності сконструйована інакше. У ній, як і раніше, є місце для площі ділянки (кол. 8 розд. I і II декларації), для НГО одиниці (!) площі ріллі по АР Крим та областях (кол. 10 розд. I). Але замість колишньої НГО одиниці площі тепер у кол. 9 розд. I і II декларації красується «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки».

Логічно передбачити, що саме її і потрібно тут зазначати! Тим більше, що (повторимо) цієї величини разом зі ставкою для оцінених земель досить, щоб визначити суму земельного податку.

Але! Податківці роз’яснили (читайте БЗ 112.05): оскільки відповідно до форми декларації для обчислення річної суми земельного податку і річної суми орендної плати враховується загальна площа земельної ділянки (кол. 8 розд. I і II декларації), то в кол. 9 у цих самих розділах зазначається НГО одиниці площі земельної ділянки.

Ну що тут сказати? Мабуть, це той випадок, коли легше віддатися, ніж пояснювати, чому ти цього не хочеш… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі