Теми статей
Обрати теми

Купуємо автомобіль у фізособи: ПДФО?.. ВЗ?.. ЄСВ?

Свіріденко Алла, податковий експерт
Автомобіль у господарстві — справа корисна, можна навіть сказати, незамінна. Але далеко не всі підприємства за часів кризи можуть собі дозволити таку розкіш, як новеньке авто. Своєрідним компромісом між вашими бажаннями та можливостями може стати купівля уживаного легкового автомобіля з невеликим пробігом у фізособи. Як у цьому випадку відбувається оподаткування доходів фізособи-продавця, розповімо в нашій статті.

Перше, про що завжди замислюється бухгалтер при виплаті доходів фізособам (і доходи від продажу транспортних засобів тут не виняток), — чи обкладаються такі виплати ПДФО. Крім того, відносно нещодавно перелік бухгалтерських сумнівів поповнило питання про необхідність утримувати з тих чи інших виплат військовий збір (ВЗ). Давайте поглянемо, коли та за яких умов, придбаваючи автомобіль у фізособи, ви зобов’язані подбати про сплату ПДФО та ВЗ.

ПДФО

Для цілей обкладення ПДФО легковий автомобіль — це рухоме майно ( ч. 2 ст. 181 Цивільного кодексу України). Порядок оподаткування доходів від продажу такого майна регулює ст. 173 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). І що ж там цікавого?

Правила справляння ПДФО з доходів від продажу «легковичків» залежать від того, який за рахунком продаж здійснює фізособа в поточному році.

Якщо фізособа вперше у звітному році продає легковий автомобіль, то отриманий нею дохід від продажу не обкладайте ПДФО ( абзац перший п. 173.2 ПКУ)

Причому врахуйте! ПДФО з доходу від продажу «легковичка» сплачувати не потрібно, навіть якщо до цього фізособа вже отримувала у звітному році доходи від продажу інших видів рухомого майна, у тому числі й таких, як мотоцикл та/або мопед.

У разі продажу фізособою протягом звітного (податкового) року двох і більше легкових автомобілів дохід від другого та подальших продажів такого транспортного засобу оподатковуйте за ставкою 5 % (див. абзац другий п. 173.2 ПКУ, роз’яснення фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 72, с. 38).

Інформацію про черговість продажів автомобіля фізособа-продавець має зазначити в окремій заяві або відобразити у відповідному пункті договору купівлі-продажу ( п. 173.3 ПКУ, БЗ 103.22).

Отже, зі ставками розібралися. Тепер погоримо про те, як визначити величину доходу від продажу легкового автомобіля, який повинен увійти до бази обкладення ПДФО. Її розраховують виходячи із суми, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (на вибір продавця):

— середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу. Її визначає щокварталу Мінекономрозвитку. Інформацію про неї ви можете знайти на офіційному веб-сайті Міністерства (http://me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA);

або

— оціночної вартості, визначеної відповідно до закону професійним оцінювачем.

Важливо! ПДФО сплачують за рахунок доходу фізособи. Якщо підприємство заздалегідь визначило з продавцем суму, яку той повинен отримати на руки, то не забудьте перерахувати дохід так, щоб після всіх утримань фізособа отримала бажану суму. Саме така сума має бути зазначена в договорі купівлі-продажу транспортного засобу.

А хто і коли зобов’язаний сплатити ПДФО з оподатковуваного доходу від продажу легковика?

Якщо автомобіль у власника безпосередньо купує юрособа або ФОП, то вона, будучи податковим агентом, зобов’язана ( п. 173.3 ПКУ):

1) нарахувати та сплатити ПДФО до бюджету. При безготівковій формі оплати ПДФО сплачуйте до бюджету в день виплати доходу ( п.п. 168.1.2 ПКУ), а в разі виплати з каси — наступного дня після виплати (нарахування) доходу ( п.п. 168.1.4 ПКУ);

2) відобразити дохід фізособи від продажу автомобіля в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «105». Причому зробити це потрібно незалежно від того, чи обкладається дохід від продажу ПДФО. Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж), у графах 4а і 4 ставте прокреслення. Якщо дохід від продажу авто підлягає оподаткуванню, у зазначених графах податкового розрахунку показуйте суму ПДФО*.

* Якщо договір купівлі-продажу засвідчує нотаріус, він також звітує про таку операцію до податкової шляхом подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Трохи інакше справа йде в тому випадку, якщо при укладенні договору купівлі-продажу автомобіля ви вдалися до послуг посередника (іншої юридичної особи/її відокремленого підрозділу, представництва нерезидента або ФОП). У цьому випадку функції податкового агента виконує посередник, але тільки в частині надання податковому органу інформації про суму отриманого доходу та сплаченого податку. У свою чергу, фізособа-продавець перед укладенням правочину самостійно сплачує ПДФО до бюджету і надає копію документів про їх сплату посереднику ( абзац другий п. 173.3 ПКУ).

ВЗ і ЄСВ

ВЗ утримуйте тільки з оподатковуваного ПДФО доходу від продажу рухомого майна (його частини). Отже,

ВЗ за ставкою 1,5 % потрібно утримувати при виплаті доходу від продажу другого та подальших легкових автомобілів

Правила обкладення аналогічні наведеним вище для ПДФО.

img 1

Що стосується ЄСВ, то дохід від продажу авто не має жодного стосунку до фонду оплати праці і не є виплатою за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг). Отже, ЄСВ з суми доходу від продажу автомобіля справляти не потрібно.

Пенсійний збір і транспортний податок

Окремо зазначимо про пенсійний збір при купівлі автомобіля і про транспортний податок.

З пенсійним збором усе просто: його сплачують тільки при купівлі легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні (ст. 1 п. 7 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР). У нашому випадку йдеться про купівлю автомобіля «з рук», який свою першу реєстрацію вже пройшов. Це означає, що сплачувати «автомобільний» пенсійний збір у цій ситуації не потрібно.

Що стосується транспортного податку, то його сплачують тільки за легкові автомобілі не старше 5 років, середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (подробиці — в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік»). Тому, якщо ви придбаваєте автомобіль, що відповідає цим характеристикам, то сплачувати транспортний податок за нього таки доведеться. Але не лякайтеся — це роблять не до реєстрації авто, а вже після неї. Головне, не забудьте подати до податкового органу декларацію із зазначенням суми нарахованого транспортного податку. Така декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на авто ( п.п. 267.6.4 ПКУ). А сплачувати транспортний податок слід авансовими платежами щокварталу рівними сумами (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 12, с. 17).

Ось у загальних рисах і всі аспекти оподаткування операції з придбання транспортних засобів у фізосіб. За бажання детальніше про це ви можете почитати в журналі «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 23. А ми на завершення покажемо, як цю операцію відобразити в бухгалтерському обліку підприємства.

Приклад. Підприємство придбало у фізособи легковий автомобіль. Договірна вартість автомобіля становить 320855,61 грн. Для фізособи це другий продаж авто протягом звітного року.

Договір купівлі-продажу транспортного засобу оформлено в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС. Сума витрат підприємства-покупця на переоформлення автомобіля становить 1600,00 грн. (умовно).

Бухгалтерський облік купівлі авто у фізособи

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Нараховано дохід фізособі — продавцю автомобіля

152

685

320855,61

2

Утримано ПДФО (320855,61 х 5 %)

685

641/ПДФО

16042,78

3

Утримано ВЗ (320855,61 х 1,5 %)

685

642

4812,83

4

Сплачено ПДФО

641/ПДФО

311

16042,78

5

Сплачено ВЗ

642

311

4812,83

6

Сплачено платежі, пов’язані з перереєстрацією легкового автомобіля

377

311

1600,00

7

Перераховано грошові кошти на оплату вартості автомобіля на рахунок продавця

685

311*

300000,00

* Обмеження за сумою розрахунків готівкою, установлене постановою Правління НБУ від 06.06.2013 р. № 210, поширюється й на ситуацію, коли підприємство сплачує готівку фізособі (див. лист НБУ від 24.03.2014 р. № 11-117/12189). Тому в цьому випадку підприємство змушене перераховувати кошти за авто за безготівковим розрахунком.

8

Віднесено на збільшення первісної вартості легкового автомобіля суму витрат на перереєстрацію автомобіля

152

377

1600,00

9

Легковий автомобіль введено в експлуатацію

105

152

322455,61

висновки

  • Дохід від продажу протягом року одного легкового автомобіля не обкладають ПДФО і ВЗ.
  • Дохід від другого та подальших протягом року продажів легкових автомобілів обкладають ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.
  • ЄСВ на суму доходу від продажу автомобіля не нараховують і з нього не утримують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі