№23

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2015/№ 23 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів Будь-яке підприємство може укладати договори та здійснювати господарські операції не тільки з іншими підприємствами, установами та організаціями, а й з фізичними особами. Причому це можуть бути підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також звичайні фізичні особи — резиденти або нерезиденти, працівники чи непрацівники підприємства. У кожному випадку існують особливості, які ви повинні врахувати. У цьому спецвипуску ми допоможемо вам з ними розібратися. Зокрема, ви дізнаєтеся про оренду та купівлю рухомого і нерухомого майна у фізосіб, про надання їм позик та безповоротної фінансової допомоги, про виплату пасивних доходів і винагород за цивільно-правовими договорами. Також ми розповімо про особливості роботи з ФОП і незалежними професіоналами, з фізособами-нерезидентами. Особливу увагу у цьому спецвипуску приділимо питанням обкладення доходів ПДФО, ЄСВ та військовим збором, який нещодавно (і, схоже, надовго) увійшов у наше життя. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Олена Савченко, Віталіна Мірошниченко, Оксана Хмелевська, Наталія Чернишова, експерти з питань оплати праці Яна Клиженко, Катерина Скрипкіна, Лілія Ушакова.
  • Працюємо з фізособами. 1. Використовуємо автомобіль фізособи У ХХI сторіччі важко собі уявити підприємство без транспортного засобу. Хоч один, але є. Час — гроші, а «чотириколісний друг» допомагає швидше вирішувати завдання, що стоять перед підприємством. При цьому не обов’язково купувати автомобіль. Є інший варіант — використовувати чужий автомобіль, наприклад належний фізособі. На яких підставах? Давайте поглянемо.
  • Працюємо з фізособами. 2. Орендуємо нерухоме майно Не рухомим майном єдиним. Інколи підприємству необхідно орендувати й нерухомість. При цьому договір оренди можна укласти, у тому числі, зі звичайною фізособою. Про всі нюанси відносин з таким орендодавцем ви дізнаєтесь у цьому розділі спецвипуску.
  • Працюємо з фізособами. 3. Купуємо рухоме майно
  • Працюємо з фізособами. 4. Закупівля сільгосппродукції в населення Здавалося б — звичайне придбання товару. Та це тільки на перший погляд. Особливості тут куди не глянь: сам товар, продавці та покупці, а також документальне оформлення — усе зі своїми «родзинками». Але найбільше нюансів пов’язано з оподаткуванням. Отже, якщо ви належите до заготівників, переробників або підприємств ресторанного господарства і купуєте сільгосппродукцію в населення, цей розділ для вас.
  • Працюємо з фізособами. 5. Купуємо нерухомість — оподатковуємо доходи фізособи Напевно, кожен із нас хоча б раз у житті стикався з продажем своєї нерухомості. Ситуація цілком життєва. При цьому покупцем нерухомого майна фізичної особи інколи виступає суб’єкт господарювання. Хто в такому разі відповідає за нарахування та сплату ПДФО і ВЗ? Які їх ставки? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді в цьому розділі спецвипуску.
  • Працюємо з фізособами. 6. Позичаємо гроші фізособі Одним з варіантів відносин з фізичними особами є надання їм поворотної фінансової допомоги. Причому підприємство має право позичити гроші як «своїм» (тобто працівникам), так і «стороннім» (особам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах). Як правильно оформити позику грошей? Чи варто побоюватися податкових наслідків? Чи можна простити позику? Про це і не тільки читайте далі.
  • Працюємо з фізособами. 7. Виплачуємо пасивні доходи До пасивних доходів ПКУ відносить проценти, дивіденди, роялті, інвестиційний прибуток. У цьому розділі ми розглянемо порядок виплати та оподаткування найбільш «популярних» пасивних доходів, які виплачують суб’єкти господарювання. Це дивіденди та роялті. Тож приступимо.
  • Працюємо з фізособами. 8. Безповоротна фінансова допомога У житті всяке буває. Опинитися у скрутному фінансовому становищі може кожен із нас. Добре, коли допомогти можуть рідні та близькі, але іноді ситуація змушує звернутися і до сторонніх благодійників. Буває, що «доброю феєю» виявляється суб’єкт господарювання. Частіше фінансову допомогу підприємство надає своїм працівникам, але не забороняється її виплачувати й зовсім стороннім особам. Хто і як повинен оподатковувати доходи фізосіб від наданої їм безповоротної фіндопомоги, ви дізнаєтесь із цього розділу спецвипуску.
  • Працюємо з фізособами. 9. Виплата доходу фізособі-комітенту У цьому розділі ми розглянемо випадок, коли фізична особа — власник майна реалізує його через посередника — суб’єкта господарювання.
  • Працюємо з фізособами. 10. Фізособа виконує роботи (надає послуги) Досить часто для виконання певних робіт (надання послуг) підприємства залучають фізосіб «зі сторони». Їх не зараховують до штату підприємства. Замість цього з ними укладають цивільно-правові договори, а після закінчення виконання робіт (надання послуг) виплачують їм відповідну винагороду. Виконувати роботи (надавати послуги) можуть як підприємці, так і звичайні фізособи. Про роботу з підприємцями ви можете дізнатися з розділу 11 (див. с. 79). Тут поговоримо про відносини між підприємством і фізособами, які не є суб’єктами господарювання.
  • Працюємо з фізособами. 11. Виплати підприємцям Під час співпраці з підприємцями потрібно дотримуватися особливих правил, щоб не довелося сплачувати ПДФО або ЄСВ. Крім того, з 01.01.2015 р. змінилися правила утримання ВЗ, тому його більше не можна скидати з рахунків при співпраці з фізичними особами — підприємцями (далі — ФОП). Що ж потрібно знати, виплачуючи дохід фізособі? Розглянемо по черзі.
  • Працюємо з фізособами. 12. Працюємо з незалежними професіоналами Якщо підприємству довелося працювати з особами, які займаються незалежною професійною діяльністю (нотаріусами, адвокатами, судовими експертами), то в цьому випадку потрібно розуміти, що такі особи мають особливий статус. Це не підприємці, але й не прості громадяни. Які ж правила оподаткування під час виплати доходів таким особам? Які документи підтвердять витрати підприємства? Ці та інші запитання розглянемо далі.
  • Працюємо з фізособами. 13. Виплачуємо доходи іноземцям Із попередніх розділів ви могли дізнатися про облік та оподаткування операцій з фізичними особами, які є громадянами нашої країни. Але інколи у своїй діяльності підприємства стикаються з іноземними громадянами та особами без громадянства. Юридична особа може виплачувати їм найрізноманітніші доходи: зарплату, орендну плату, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, дивіденди тощо. Як оподатковувати доходи фізичних осіб — нерезидентів? Про це й поговоримо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі