Податкова соціальна пільга

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку платник податків має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. І, як наслідок, зменшити суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з такого доходу.

img 1

Умови застосування ПСП. Право скористатися ПСП виникає у платника податків при дотриманні певної умови:

його заробітна плата, нарахована за місяць, не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на ПСП

Величину такого граничного розміру знаходять розрахунково: множать розмір місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи (далі — ПМПО), установлений на 1 січня звітного податкового року, на 1,4, а потім округлюють отримане число до найближчих 10 грн. ( п.п. 169.4.1 ПКУ).

Розмір ПМПО з 1 січня 2016 року — 1378 грн. Отже, за загальним правилом у 2016 році претендувати на ПСП можуть платники податків, заробітна плата яких не перевищує 1930 грн.

Винятки з цього правила передбачено в п.п. 169.1.2 і пп. «а» та «б» п.п. 169.1.3 ПКУ для:

1) одного з батьків, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років;

2) платника податків, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) чи опікуном, піклувальником і має дитину (дітей) віком до 18 років;

3) одного з батьків, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років.

Для одного з батьків, які мають право на ПСП на дітей за цими підставами, граничний розмір доходу визначається кратно кількості дітей, а для другого — у загальному порядку ( абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ).

Рішення про те, хто з них двох скористається правом на визначення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, батьки дитини (дітей) приймають самостійно виходячи з розміру своїх зарплат. Проте право на отримання ПСП із розрахунку на кожну дитину віком до 18 років зберігається в обох батьків.

Застосування ПСП до зарплати за першу половину місяця (авансу) неправомірне.

Розміри ПСП. Їх установлює п. 169.1 ПКУ. А залежать вони від розміру ПМПО (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Розмір звичайної ПСП становить 50 % розміру ПМПО (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року, підвищеної — 150 % звичайної ПСП, а максимальної — 200 % звичайної ПСП.

У 2016 році розмір ПСП становить:

— звичайної — 689,00 грн.;

— підвищеної — 1033,50 грн.;

— максимальної — 1378,00 грн.

Залежно від категорії, до якої належить працівник, він може претендувати на пільгу у звичайному, підвищеному або максимальному розмірі.

Якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток — особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). Для них ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надають підвищену ПСП, а на дитину, яка не є інвалідом (дітей, які не є інвалідами), — звичайну ПСП ( п.п. 169.3.1 ПКУ).

Місце застосування ПСП і документи для неї. ПСП застосовують тільки за одним місцем нарахування (виплати) заробітної плати ( п.п. 169.2.1 ПКУ).

Таке місце працівник обирає самостійно. Для цього він просто подає заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП одному зі своїх роботодавців.

Якщо працівник хоче, щоб до його зарплати застосовували ПСП на дітей або ПСП у підвищеному чи максимальному розмірі, то разом із заявою він подає документи, які підтверджують його право на таку ПСП.

Строк «життя» ПСП. Роботодавець починає застосовувати ПСП із дня отримання від працівника заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (якщо їх надання необхідне) ( абзац другий п.п. 169.2.2 ПКУ).

ПСП застосовується до нарахованої зарплати за місяць, у якому подано заяву про її застосування, незалежно від дати подання такої заяви

ПСП надають з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому працівник ( п.п. 169.3.4 ПКУ):

— помер;

— оголошується судом померлим;

— визнається судом безвісно відсутнім;

— втрачає статус резидента;

— звільнений з місця роботи.

ПСП «на дітей» надають до кінця року, в якому дитині виповнюється 18 років, а в разі смерті дитини до досягнення цього віку — до кінця року, на який припадає її смерть.

Право на отримання ПСП «на дітей» працівник втрачає з податкового місяця, на який припадає одна з таких подій:

— його позбавляють батьківських прав;

— він відмовляється від дитини;

— він передає дитину на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

— дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Свій строк «життя» встановлено і щодо ПСП, яку надають працівникам з «особливим» статусом (див. пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ). Право на таку соцпільгу фізособи втрачають з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому вони втрачають такий статус.

Якщо працівник порушив порядок застосування ПСП. Працівник подав вам заяву на ПСП, але не повідомив, що вже користується такою пільгою на іншому підприємстві або разом із ПСП отримує стипендію з бюджету як студент/аспірант? Вам хвилюватися немає про що — відповідальність за таку «витівку» несе сам працівник. Адже в обох випадках він не має права на застосування ПСП за місцем роботи у вас. А ви, хоча й застосовували до його зарплати ПСП, але за промахи працівника не відповідаєте.

Контролюють чесність користувачів соцпільгами податківці. Вони, як правило, і повідомляють роботодавця про порушення працівником порядку застосування ПСП, надсилаючи йому Повідомлення про наявність порушень застосування ПСП, позбавлення платника податків або про відновлення його права на ПСП за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 86.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Оплата праці

2016, № 50, с. 73

2

Застосували ПСП без заяви. Виправляємося

2016, № 19, с. 44

3

Податкова соціальна пільга

2016, № 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі