Фінансова допомога

Поворотна фіндопомога (далі — ПФД) — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення ( п.п. 14.1.257 ПКУ).

облік окремих операцій

Надання та повернення ПФД не відображається у складі бухгалтерських доходів і витрат у позикодавця та у позичальника, які ведуть облік за П(С)БО. Сторонам договору ПФД, які працюють за МСБО, доведеться продисконтувати суму ПФД. Причому дисконтують зазвичай довгострокові позики (більше 12 місяців з моменту надання), оскільки вплив дисконтування на короткострокову заборгованість прийнято вважати несуттєвим. Доходи та витрати, відображені при дисконтуванні, вплинуть на бухгалтерський фінансовий результат.

У податково-прибутковому обліку не передбачено коригування фінансового результату на різниці за поворотною фіндопомогою. Тому незалежно від того, проводить підприємство коригування фінансового результату до оподаткування на суму різниць, передбачених розд. III ПКУ, чи ні ( п. 134.1 ПКУ), такі операції показують в обліку з податку на прибуток виключно за правилами бухобліку.

Податкові наслідки прощення ПФД. У позичальника прощена сума включається до доходу звітного періоду та відображається за кредитом субрахунку 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості». Позикодавець прощену суму фіндопомоги в бухобліку списує до інших витрат на субрахунок 977 «Інші витрати діяльності». При цьому позикодавець, який коригує фінрезультат на різниці, додатково на цю саму суму збільшує фінрезультат (ряд. 2.1.3 додатка PI).

«Перехідна» ПФД. Якщо ПФД надійшла від неплатника податку на прибуток і була включена до 01.01.2015 р. до складу доходів згідно з колишньою редакцією п.п. 135.5.5 ПКУ, то повертаючи її після цієї дати, платник податку на прибуток має право зменшити свій фінрезультат ( п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Таку суму ПФД відображаємо в рядку 4.2.10 додатка РІ. А ось що стосується «перехідної» допомоги, що зайшла від платника податку на прибуток (у тому числі й від засновника — платника податку на прибуток), то умовні проценти у разі неповернення фіндопомоги на кінець звітного періоду з 01.01.2015 р. не нараховуємо, а саме повернення фіндопомоги на податковий облік жодним чином не вплине. Ці «перехідні» правила застосовуються платником податку на прибуток незалежно від обов’язку або добровільного рішення проводити податкові різниці, передбачені розд. III ПКУ.

Безповоротна фіндопомога — сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів. У бухгалтерському обліку дарувальника така сума включається до складу витрат у періоді їх понесення ( п. 29 П(С)БО 16), в обліку обдарованого — до доходів ( пп. 5, 7 П(С)БО 15). У податковому обліку жодних коригувань величини фінрезультату до оподаткування за такими операціями ПКУ не передбачено. Однак відповідно до п.п. 140.5.9 ПКУ, якщо обдарований є неприбутковою організацією, то дарувальник, який застосовує податкові різниці, повинен збільшити фінрезультат на суму, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (ряд. 3.1.9 додатка PI).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Фіндопомога

2016, № 44

2

Поворотна фіндопомога у формі № 1ДФ

2016, № 13, с. 46

3

Фіндопомога: як включати до витрат?

2015, № 102, с. 5

4

«Добро творю»: надаємо допомогу неприбутковим організаціям

2015, № 35, с. 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі