Теми статей
Обрати теми

Як сільгоспнику розрахуватися за УР

Дзюба Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.22 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


При поданні сільгоспспецрежимником після граничного строку подання звітності, але до граничного строку сплати податкових зобов’язань уточнюючого розрахунку (УР), перерахування коштів слід здійснювати самостійно за розподілом згідно з п. 209.2 ПКУ до держбюджету і на спецрахунок.

Згідно з абзацом четвертим п. 50.1 ПКУ при самостійному виявленні помилки платник зобов’язаний надіслати УР і сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого УР. При цьому сплата недоплати і штрафу має передувати поданню УР.

Цілком правильно: розрахунки з бюджетом при самовиправленні помилок за УР, поданим у тому числі й до спецрежимних декларацій (доплата податку, сплата нарахованого штрафу та пені), повинні здійснюватися не з електронного рахунку, а з власного поточного рахунку (п. 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).

Про те, що сільгоспнику донараховані в УР податкові зобов’язання з ПДВ доведеться сплачувати з поточного рахунку не тільки до бюджету, а й на спеціальний сільгоспрахунок (у відповідній пропорції), ми попереджали й раніше (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 20).

Водночас, податківці чомусь умовчали про «самоштраф» від суми недоплати. Проте це не означає, що сплачувати його при донарахуванні ПЗ не доведеться.

Річ у тім, що в п. 50.1 ПКУ, що регулює порядок самовиправлення, чітко прописано, що не сплачувати штраф можна, тільки якщо платник встигне виправитися до граничних строків подання декларації, подавши декларацію зі статусом «Звітна нова».

У всіх інших випадках при виправленні занижених податкових зобов’язань без нарахування та сплати самоштрафу не обійтися. На це звертали увагу й податківці (див. подкатегорію 138.01 БЗ).

І сільгоспники тут не виняток. Ще в період повного спецрежимного «повернення» сум ПДВ у разі порушення умов сплати ПДВ, у тому числі і при самовиправленні, податківці вимагали сплати штрафу до бюджету.

Аналогічну позицію зайняв і ВСУ (див. постанову від 16.02.2016 р. у справі № 2а/2370/2588/2012 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 37, с. 20). Та обставина, що сільгосппідприємство не сплачувало занижені суми ПЗ до бюджету, а залишало їх у своєму розпорядженні та акумулювало на спецрахунку, не позбавляло цей платіж статусу податку.

А в сьогоднішніх умовах уже не повного, а «часткового» пільгування сільгоспників, коли частина ПДВ залізно надходить до бюджету, від штрафів узагалі не відкрутитися.

Отже, платник, який подав УР після граничних строків подання сільгоспдекларації з ПДВ, але до граничних строків сплати, зобов’язаний у цьому випадку сплатити не тільки суму недоплати (розподіливши її самостійно між спецрахунком і бюджетом), а й штраф у розмірі 3 % від такої суми до надсилання податківцям такого УР.

Причому суму 3 % штрафу за УР ділити між спецрахунком і бюджетом не потрібно. Уся сума нарахованого штрафу має бути перерахована з поточного рахунку платника безпосередньо до бюджету.

Урахуйте: так само доведеться вчинити, якщо самовиправляємося після закінчення строку сплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі