Теми статей
Обрати теми

Помилилися в ПН з назвою підприємства: чи потрібно виправляти?

Акімова Лариса, податковий експерт
Чи можна не вимагати від продавця розрахунок коригування (РК), якщо в податковій накладній (ПН) найменування підприємства написане з помилкою (ТОВ — українською мовою, а назва — російською) і ми такий податковий кредит (ПК) уже відобразили?

На наш погляд, виправляти нічого не потрібно. Така помилка в ПН не заважає ідентифікувати покупця, адже «обчислити» його можна за правильним ідентифікаційним податковим номером (ІПН).

Почнемо з того, що найменування юридичної особи повинне містити інформацію про його організаційно-правову форму та назву ( ст. 90 ЦКУ). При цьому повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи (П. І. Б.) отримувача (покупця) товарів/послуг, є обов’язковим реквізитом ПН ( п.п. «д» п. 201.1 ПКУ).

Не секрет, що до обов’язкових реквізитів ПН податківці завжди ставилися украй трепетно. Будь-яка неточність закінчувалася «викошуванням» ПК зі штрафними наслідками. Як змінилося зараз їх ставлення з урахуванням останніх змін до ПКУ?

З 01.01.2016 р. в п. 201.10 ПКУ додано останній абзац, який істотно пом’якшив підхід до обов’язкових реквізитів. Судіть самі. Тепер

ПН з помилками, допущеними в обов’язкових реквізитах, що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК

Які помилки в ПН позбавляють вас права на ПК? Ось вони:

— зміст здійсненої операції (товар/послуга, що поставляються);

— період;

— сторони;

— сума податкового зобов’язання;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Ідентифікувати сторони операції, безумовно, можна за кодом ІПН покупця і продавця. Звичайно, перевіряючі можуть дотримуватися іншої думки. Адже конкретики в перелічених обов’язкових «безпомилкових» реквізитах згаданий абзац не містить, на відміну від чіткого переліку з п. 201.1 ПКУ. Тому істотність допущеної помилки («ціну питання») і можливість відстояти свою правоту у спорі з податковою, у тому числі й через суд, підприємство оцінює самостійно. З нашою точкою зору (про безневинність помилок у назвах покупця і продавця) ви вже мали можливість ознайомитися на сторінках нашого видання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 8, № 48, с. 20).

Хочете спати абсолютно спокійно? Тоді вимагайте РК! У такому разі вам слід почекати з відображенням ПК (або зняти вже відображений) і показати його в тому періоді, коли ви отримаєте РК з правильними реквізитами. Причому такий РК вносити до звітності з ПДВ не потрібно, але в ЄРПН його реєструють (лист ДФСУ від 23.03.2016 р. № 6409/6/99-99-19-03-02-15).

У крайньому разі можна поскаржитися на постачальника (через додаток Д8). Хоча ми вважаємо, що в цій ситуації така поведінка буде схожа швидше на зловживання правом. У будь-якому разі, скарга не дає права на формування ПК за помилковою ПН, а тільки мотивує постачальника виправитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі