Податок на прибуток сплатили не на той рахунок/код бюджетної класифікації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство при сплаті податкових зобов’язань з податку на прибуток помилилося з кодом бюджетної класифікації. Чи є це помилкою і якщо так, то яким чином її виправити?

Подібні запитання виникають доволі часто. Адже кошти не надійдуть на потрібний рахунок, а тому сума податкового зобов’язання формально залишиться непогашеною. Як результат, платник, на думку податківців, має сплатити штраф згідно зі ст. 126 ПКУ (порушення правил сплати/перерахування податків) та пеню.

Така фіскальна позиція ґрунтується на тому, що податківці відкривають платникам інтегровані картки за кожним видом платежів ( п. 1 розд. II Порядку № 765*). Облік надходжень за такими платежами ведеться на підставі кодів бюджетної класифікації ( пп. 9 і 10 розд. II Порядку № 765). При цьому самі рахунки відкриваються під відповідні коди бюджетної класифікації. Отже, помилка в рахунку, як правило, призведе до надходження коштів не на той код бюджетної класифікації. Через це податківці не побачать грошей, що надійшли, і автоматично застосують відповідні санкції.

* Порядок ведення органами Міністерства доходів і зборів України оперативного обліку податків, зборів…, затверджений наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. № 765.

Але чи справедливо це з погляду ПКУ? Перш за все, на платників покладено обов’язок сплачувати податки/збори у строки і сумах, що встановлені ПКУ та митними законами ( п.п. 16.1.4 ПКУ). Конкретніше цей момент розписано у ст. 36 — 38 ПКУ. Вони, зокрема, вказують, що:

— податковим обов’язком є обов’язок платника розрахувати, задекларувати та сплатити суму податку/збору в порядку і строки, установлені ПКУ і митними законами;

— виконанням податкового обов’язку є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у строк, установлений податковим законодавством.

Що стосується п. 57.1 ПКУ, то він вказує на те, що платник має сплатити суму податкового зобов’язання, відображеного в декларації, у загальному випадку протягом 10 календарних днів, які настають за граничним днем подання декларації.

Як бачите, у зазначених нормах немає жодного слова про код бюджетної класифікації. Більше того, якщо зазирнемо до БКУ**, то побачимо: податки/збори вважаються зарахованими до державного/місцевого бюджету з дня зарахування на єдиний казначейський рахунок ( ч. 5 ст. 45 і ч. 5 ст. 78 БКУ). Отже, навіть якщо кошти осядуть не на тому коді бюджетної класифікації, вони все одно відображатимуться на єдиному казначейському рахунку і повинні вважатися зарахованими до бюджету. Як результат, підстав для застосування санкцій за несплату в цьому випадку немає.

** Бюджетний кодекс України.

Окрім зазначених міркувань, маємо також позитивну для платників позицію Верховного Суду України. На його думку, для притягнення до відповідальності за несплату податків/зборів ( п. 126.1 ПКУ) потрібно встановити, що платник не здійснював дій з перерахування відповідних сум до бюджету. У свою чергу, сплата податку/збору не на той код бюджетної класифікації повинна розцінюватися як дія, хоч і помилкова. Простіше кажучи, вона не містить ознак бездіяльності, яка є підставою для застосування п. 126.1 ПКУ. Усе це дає підстави стверджувати, що притягувати такого платника до відповідальності не можна. Тим паче, що сума, перерахована на помилковий код бюджетної класифікації, усе одно потрапляє на єдиний казначейський рахунок (див. постанову ВСУ від 16.06.2015 р. у справі № 21-377а15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 73, с. 7).

Тож якщо навіть ви сплатили податок на прибуток — не варто перейматися. Штрафні санкції за несплату податкових зобов’язань вам у цьому випадку не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі