Теми статей
Обрати теми

Виправлення у розділі Б податкової накладної

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Давайте перейдемо до виправлення помилок у розділі Б ПН. Тут якнайпильнішу увагу потрібно приділяти даним граф: 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця»; 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД»; 6 «Кількість (об’єм, обсяг)»; 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість».

Показники, що відображаються у графах 2, 3 , 6, 7 розділу Б ПН, є обов’язковими реквізитами, а значить, помилки в них можуть бути предметом претензій податківців. І якщо за допомогою останнього абз. п. 201.10 ПКУ можна відбитися від проблем з помилками у кількості та ціні постачання, то з помилкою в коді УКТ ЗЕД і номенклатурі підтримку доведеться шукати хіба що в суді, та й то успіху ніхто не гарантує (детальніше див. с. 3). Тому якщо ви не з сутяг — попросіть постачальника виправити помилку. Зробити це не складно. Згідно з Порядком № 1307 такі помилки виправляються через РК, який, як і у разі виправлення інших помилок, складається за датою їх виявлення. У ньому зазначаються дані постачальника і покупця. Сама помилка виправляється у розділі Б: неправильний запис зазначається також, як його було відображено у ПН, але зі знаком «-» (скажімо, в кількості), а нижче заноситься правильний запис без знака. В результаті ні сума компенсації, ні сума ПДВ не зміняться (розділ А буде порожній), а номенклатура (чи інший із перелічених реквізитів) буде виправлена.

Якщо помилку було допущено в кількості, то допустимий варіант виправлення на різницю: вноситься тільки один запис зі знаком «-» (у разі завищення кількості в ПН) або без знака (у разі заниження кількості в ПН). Такий варіант пропонували податківці в консультації в категорії 107.17 БЗ (діяла до 01.04.2016 р., але принцип змінитися не повинен). Кілька слів про виправлення гр. 8 «Код ставки». Цей реквізит не названий як обов’язковий, але помилка в ньому автоматично призведе до помилки в сумі ПДВ, а це вже матиме наслідки (обов’язковий реквізит). Вважаємо, що виправляти таку помилку слід за таким самим принципом. Інша річ, що в результаті виправлення з’явиться збільшення/зменшення суми ПДВ, а отже, потрібно коригувати і декларацію з ПДВ того періоду, в якому таку ПН було відображено.

Окреме питання — заповнення гр. 1 РК «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується». У старій формі ПН (що діяла до 01.04.2016 р.) такої графи не було. Тому, виправляючи її зараз через РК, до гр. 1 записати нічого.

Податківці пропонують залишати цю графу порожньою (категорія 101.07 БЗ)

Наскільки нам відомо, проблем з реєстрацією таких РК немає (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 4).

Але, як показує практика, проблеми можуть бути і з новими ПН. Якщо замість однієї позиції в номенклатурі потрібно записати дві (чи більше), виникає запитання: який номер присвоїти другому запису (і всім наступним)? Наприклад, замість помилково зазначеного в ПН «Фарба» потрібно внести два записи: «Емаль ПФ-115» та «Емаль ПФ-117». Логічно припустити, що оскільки РК фактично доповнюватиме ПН з помилкою, то другий запис має вноситися з новим номером. Проте, наскільки нам відомо, зареєструвати РК з номером запису, що не фігурує в ПН, неможливо. Тому пропонуємо вносити другий запис (і наступні) з одним і тим самим номером, — з тим, з яким помилковий запис було зазначено в ПН (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 33).

За таким же принципом можна виправляти і необов’язкові реквізити розділу Б, якщо маєте на те бажання.

Що стосується відображення такого РК в декларації, то тут усе як завжди: у постачальника він ніяк не відображається, а покупець зможе відобразити НК тільки за датою виписки РК (у разі своєчасної його реєстрації) або за датою реєстрації (якщо РК зареєстрований з порушенням 15-денного строку). Підставою для збільшення НК буде помилкова ПН і виправляючий РК до неї. А тепер проілюструємо, як виправляються помилки в номенклатурі та коді УКТ ЗЕД.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі