Теми статей
Обрати теми

Пільга, якої немає: як виправити ПН

Свіріденко Алла, податковий експерт
Усім відомо, що не помиляється той, хто нічого не робить. Неробство бухгалтеру не загрожує, а тому і помилки в нашому житті не рідкість. Одна з можливих ПН-помилок, яка чатує на бухгалтера, — застосування пільги з ПДВ під час реалізації оподатковуваних товарів (робіт, послуг). Як виправити таку помилку? Давайте розбиратися.

img 1

Ситуація, коли постачальник помилково розцінює оподатковуване постачання товарів (робіт, послуг) як пільгове, може, й не зовсім буденна, але, на жаль, і не рідкість. При цьому ПН, виписана у такому випадку з відміткою «Без ПДВ», вважатиметься складеною з помилкою. Тому тільки-но ви виявили свою помилку — поспішіть її виправити. А як це зробити, ми зараз покажемо на прикладі.

Приклад. У квітні 2016 року підприємство-платник ПДВ реалізувало партію книг зарубіжного виробництва загальною вартістю 12000 грн. (без ПДВ), вартість однієї книги — 120 грн. (без ПДВ). При цьому бухгалтер помилково застосувала до цієї операції пільгу, передбачену п.п. 197.1.25 ПКУ. В результаті ПН на таке постачання було оформлено і зареєстровано з помилкою (у лівій верхній частині ПН зроблено позначку «Без ПДВ», податкові зобов’язання з ПДВ не нараховано). У червні цього ж року бухгалтер виявила свою помилку. Сторони договору уклали додаткову угоду до договору постачання, за умовами якої загальна сума постачання склала ті ж 12000 грн., але вже з ПДВ 20 % — 2000 грн.

Перше, що потрібно зробити бухгалтеру на шляху виправлення своєї помилки, — виписати РК до тієї ПН, в якій операцію було показано як неоподатковувану. І тут виникає два важливі запитання:

1) чи можна в цьому випадку обійтися одним РК?

2) хто має реєструвати РК в ЄРПН?

Перше запитання викликане вимогами п. 17 Порядку № 1307, згідно з яким для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій складають окремі ПН. Вважаємо, що аналогічну вимогу треба застосувати і до РК. А значить, вважаємо не зовсім правильним показувати в одному РК два записи: один із ставкою 20 %, а другий без ПДВ. Враховуючи це, пропонуємо в нашому випадку скласти два РК.

Першим РК ви виключаєте з ЄРПН обсяг помилкового постачання книжкової продукції, який не було обкладено ПДВ.

Приклад заповнення цього РК див. на с. 32.

Другим РК ви вносите до ЄРПН правильну інформацію щодо постачання, а також про правильну суму нарахованого ПДВ за основною ставкою 20 % (див. с. 33).

Обидва РК мають бути складені на дату виявлення помилки, тобту у графі «Дата складання» зазначаєте поточну дату виявлення помилки (дату оформлення додаткової угоди до договору).

Заради правди зауважимо, що в протилежній ситуації (коли помилка підприємства полягає в нарахуванні ПДВ при постачанні пільгових товарів) податківці все ж рекомендують виписувати один РК (див. лист ДФСУ від 29.02.2016 р. № 4439/6/99-99-19-03-02-15), в якому двома рядками показати обсяг оподатковуваного постачання (зі знаком «-») та обсяг пільгового постачання (зі знаком «+»). Реєструвати такий РК контролери пропонують покупцю. Ми ж в обох випадках рекомендуємо не полінуватися і оформити 2 РК, щоб не порушувати вимоги Порядку № 1307 (див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 31, с. 35).

Крім того, існує ще один альтернативний спосіб виправлення такої помилки. Він полягає в тому, що спершу слід виписати «зменшуючий» РК, яким виключити з ЄРПН помилковий пільговий обсяг постачання. Вже після цього потрібно виписати нову правильну ПН, в якій показати інформацію про оподатковане постачання.

Будьте уважні! У разі застосування другого способу самовиправлення нові ПН, на відміну від РК, оформляють не поточною датою, а датою постачання. А це означає, що такий спосіб хороший у тому випадку, якщо помилку виявлено до закінчення встановленого 15-денного терміну реєстрації ПН в ЄРПН. Інакше його застосування обернеться штрафом за несвоєчасну реєстрацію ПН.

Не менш важливо правильно зареєструвати оформлені РК в ЄРПН. Нагадаємо, згідно з п. 192.1 ПКУ РК в ЄРПН реєструють:

постачальник — якщо передбачено збільшення суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) на користь постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

покупець — якщо передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) на користь постачальника.

У нашому випадку перший РК буде «зменшуючим», тому реєструвати його повинен покупець. Другий РК — «збільшуючий» — підприємство-постачальник реєструє в ЄРПН самостійно.

І, звичайно ж, у випадку з такою помилкою виправляти доведеться не лише ПН. Заниження ПДВ-зобов’язань у результаті помилки доведеться показати і в ПДВ-звітності. Причому якщо помилку зроблено і виявлено в одному звітному періоді, то коригування показуємо розгорнуто: пільгове постачання показуємо в рядку 5 ПДВ-декларації та додатку Д6, а коригування — у рядку 7 та додатку Д1.

Якщо ж періоди, коли допущено помилку і виправлено її, різні, тоді не обійтися без подання уточнюючого розрахунку та сплати штрафних санкцій за ПДВ. Детальніше про «самовиправлення» з ПДВ шляхом подання УР див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28.

img 2

img 3

висновки

  • Для виправлення ПН, виписаної на пільгове замість оподатковуваного постачання, рекомендуємо скласти два РК: перший — виключає з ЄРПН обсяг пільгового постачання, а другий — вносить правильну інформацію про оподатковуване постачання.
  • Перший РК — «зменшуючий» — в ЄРПН реєструє покупець, а другий — «збільшуючий» — постачальник.
  • Якщо помилку допущено і виявлено в різних звітних періодах, то вона веде до викривлення показників ПДВ-декларації, поданої за помилковий період, а отже, для її виправлення доведеться подавати УР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі