Теми статей
Обрати теми

МНМА все ж таки не ОЗ для податковоприбуткового обліку

Яновська Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15

висновок документа


Оскільки малоцінні необоротні активи не належать до основних засобів, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами не виникають

Почнемо з того, що проблема податкової класифікації малоцінки актуальна тільки для високодохідників або малодохідників-добровольців, які обчислюють податкові різниці.

Продовжуємо. Висновок контролерів чудовий, адже малоцінка не вписується до податкового визначення «основні засоби» з п.п. 14.1.138 ПКУ.

Іще б добре прибрати її з переліку активів, що амортизуються, тобто з п.п. 138.3.3 ПКУ: в умовах чинного ПКУ група 11 виглядає як рудимент. Таке враження, що її випадково («за давньою звичкою») вмалювали в перелік ОЗ: автоматом перенесли зі старого «прибуткового» розд. III ПКУ в нинішній.

І тоді ну зовсім немає й щонайменшої зачіпки рахувати за ними податкові різниці і відображати будь-які показники в додатку АМ за рядком «А11».

Ну а якщо і з прибуткової декларації приберуть, то вже точно звільнять платників від непотрібної роботи рахувати різниці за малоцінкою (амортизаційні, продажні, ліквідаційні) і бруднити рядки 1.1.1/1.2.1, 1.1.3/1.2.3 додатка РІ. У більшості випадків це була марна праця, адже підсумок розрахунку виходив нульовим, оскільки строк амортизації щодо малоцінки ПКУ не обмежує, як за іншими групами ОЗ. Ось і виходило, що бухамортизація майже завжди дорівнювала податковій*, те ж саме із залишковими вартостями при продажу та ліквідації. Нерівність могла виникнути з кількох причин.

* За умови однакової вартісної межі в бух- та податковому обліку (6000 грн.).

1. Малоцінка є невиробничою. Тут дійсно законна позиція «невиникнення різниць» є виграшною. Платники не втратять суму для прибуткового обліку, на неї зменшиться фінрезультат.

2. Амортизація малоцінки в бухобліку здійснювалася за виробничим методом. Звичайно, для малоцінки це не типово (особливо для МНМА на рах. 112), але все ж таки в теорії можливо. Податковий облік такого методу для ОЗ не визнає, отже, за такого стану справ могли бути різні суми в бух- і податковій амортизації. Причому результат впливу на об’єкт оподаткування міг бути будь-який: як у більший, так і в менший бік. За фактом було більше метушні з подвійним обліком таких активів, ніж прибавки/убутку фінрезультату. Отже, й тут від законної позиції «невиникнення різниць» швидше більше плюсів, ніж мінусів.

3. Переоцінка. Звучить майже фантастично, але допускається щодо малоцінки, якщо за нею не застосовуються методи амортизації «50 %/50 %», «100 %» ( п. 16 П(С)БО 7). Так от, якщо це (а точніше дооцінка) станеться, то згідно з позицією «невиникнення різниць» у податківців не буде підстави застосовувати щодо цих активів свою фіскальну позицію. Вона полягає в невизнанні у складі вартості, що амортизується, додаткової вартості після дооцінки (див. лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2784/7/99-99-19-02-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 4).

І останнє. Припустимо, ви, дотримуючись позиції «невиникнення різниць», не відобразили у декларації по малоцінці ані бухамортизацію (ряд. 1.1.1 РІ) зі знаком «+», ані податкову (ряд. 1.2.1 РІ) зі знаком «-». Тоді, можливо, податківці вимагатимуть від вас пояснень, чому не виконується рівність ряд. 1.1.1 РІ = ряд. 2515 «Амортизація» ф. № 2. Адже якщо вірити листу ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 15.01.2016 р. № 321/7/04-36-15-03-22 («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 23, с. 6), то за цією рівністю-нерівністю при порівнянні показників декларації та фінзвітності вони визначатимуть ризики заниження об’єкта оподаткування. Але така дрібниця не повинна злякати досвідчених платників: попросять — пояснимо. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі