Теми статей
Обрати теми

Оплата фрахту та його оподаткування

Дзюба Наталія, податковий експерт
Співпрацюючи із закордонними перевізниками та іншими постачальниками транспортних послуг, українським замовникам слід бути напоготові. Виплата винагороди нерезиденту за договорами перевезення є фрахтом. А цей вид доходу нерезидента, що сягає за «бугор», особливий — з нього наш «отримувач послуг — агент» повинен утримати податки та сплатити їх до бюджету. Коли, за якою ставкою і хто повинен сплачувати податок із фрахту? Як оплату фрахту врахувати в обліку? Про це прямо зараз.

Що таке фрахт

img 1

Фрахт є винагородою (компенсацію), що виплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна чи транспортного засобу (їх частин) для ( п.п. 14.1.260 ПКУ): перевезення вантажів і пасажирів морськими або повітряними суднами; перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Тобто виплата винагороди буде фрахтом тільки в разі дотримання певних умов. Яких? Давайте уточнимо кожну з них.

По-перше, щоб вважатися фрахтом, виплата повинна здійснюється або за договором перевезення, або за договором найму (оренди) судна. Виплати за транспортно-експедиторським договором на перевезення мають іншу природу і фрахтом не є. На це звертають увагу суди (див. рішення ВАСУ від 30.03.2015 р. № К/9991/57789/12, від 30.07.2015 р. № К/800/12080/15, від 15.02.2016 р. № К/800/17987/14, К800/18132/14). З цим погодилися й податківці (див. лист ДФСУ від 11.02.2016 р. № 2869/6/99-99-19-02-02-15).

Тобто ви як замовник транспортної послуги можете напряму укладати договори з перевізником і виплачувати йому фрахт. Якщо ж надумаєте доручити виконання доставки або отримання вантажу експедитору, який сам підбере виконавця транс­портних послуг, то для вас виплати за договором експедиції однозначно не є фрахтом. Фрахтом буде виплата експедитором винагороди перевізнику.

По-друге,

договір перевезення або договір найму (оренда) судна має бути укладено виключно (!) для цілей перевезення вантажу чи пасажирів

Так наприклад, винагорода, що виплачується за договором оренди судна для інших цілей (наприклад, коли судно спеціального технічного флоту використовується для днопоглиблення), не буде фрахтом. На це звертають увагу і податківці (див. лист ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8786/6/99-99-19-02-02-15).

По-третє, фрахтом вважатиметься винагорода за договором перевезення або найму (оренда) судна, в якому бере участь морський, повітряний, залізничний чи автомобільний транспорт. Тобто під фрахт потрапляє винагорода за перевезення вантажів/пасажирів або наймання судна для перевезення вантажів/пасажирів практично всіма видами транспорту.

Виняток: винагорода за договорами перевезення пасажирів залізничним або автомобільним транспортом.

Коли фрахт — об’єкт оподаткування

Доходи у вигляді фрахту належать до доходів нерезидента з джерелом їх походження з України ( п.п. «г» п.п. 141.4.1 ПКУ). При цьому сума фрахту, що виплачується нерезиденту за договором фрахту, оподатковується за ставкою 6 % у джерела виплати таких доходів і за рахунок цих доходів ( п.п. 141.4.4 ПКУ).

Тобто коли винагорода за перевезення потрапляє під визначення фрахту та виплачується нерезиденту, то із суми фрахту доведеться утримати податок за ставкою 6 %, а суму, що залишилася, перерахувати нерезиденту-перевізнику.

База для оподаткування фрахту

Базою оподаткування вважається базова ставка фрахту. Вона є сумою фрахту, уключаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (зберігання) товарів, збільшеною на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, які фрахтувальник сплачує (відшкодовує) згідно з укладеним договором фрахтування ( п.п. 14.1.12 ПКУ).

Тобто база оподаткування в цьому випадку — це не тільки вартість самого перевезення, але ще й пов’язані з нею додаткові витрати.

Якщо базова ставка фрахту визначена в іноземній валюті, то суму податку до сплати перераховують у гривні за курсом НБУ на дату виплати доходу.

Причому майте на увазі:

сума фрахту оподатковується за ставкою 6 % незалежно від території здійснення нерезидентом такої діяльності

Визначальним «дохідним» фактором у такому разі, як і раніше, залишається те, що сам дохід нерезидента родом з «українського» боку. А отже, це дохід нерезидента з джерелом його походження з України. І сума фрахту підлягає оподаткуванню незалежно від того, на якій території («українській» чи «закордонній») нерезидент здійснює перевезення (див. підкатегорію 102.29.04 БЗ).

На тому, що сума фрахту, яку сплачує резидент нерезиденту, оподатковується за українським законодавством незалежно від території здійснення нерезидентом перевезення, наполягають і суди (див. ухвалу ВАСУ від 04.12.2014 р. № К/9991/72018/12).

Отже, 6 % податок з фрахту слід утримувати з усієї вартості послуг від нерезидента незалежно від фактичного місця перевезення.

Поблажки міжнародних договорів

Якщо положеннями чинних міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, доходів (і в тому числі фрахту) передбачено інші ставки, то застосовуються саме норми міжнародних договорів. На це звертають увагу і податківці (див. підкатегорію 102.18 БЗ).

Міжнародні договори можуть повністю звільняти від утримання податку з виплачуваного доходу (фрахту) нерезиденту або ж зменшувати його ставку

Перелік країн, з якими на 01.01.2016 р. укладено міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, див. у листі ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2815/7/99-99-12-01-03-17.

Проте щоб скористатися «лояльнішими» нормами та уберегти дохід нерезидента від «українського» податку, треба виконати дві умови:

1) нерезидент повинен надати документ — довідку (або її нотаріально засвідчену копію), яка підтверджує, що він резидент країни, з якою Україна уклала договір про уникнення подвійного оподаткування ( п. 103.4 ПКУ). Важливо! Такий документ має бути перекладено і належним чином легалізовано.

Детальніше про те, де узяти і як легалізувати цю довідку, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 55, с. 14. Тут же тільки нагадаємо, що за Конвенцією про скасування вимог легалізації процедура легалізації документів може бути спрощена або скасована, якщо це прописано в договорі між двома чи декількома державами. Тож з’ясуйте про легалізацію документів у договорі з країною перевізника, тобто чи потрібний апостиль (див. ухвалу ВАСУ від 23.02.2015 р. № К/800/53346/13).

Крім того, на думку податківців, нерезидент повинен надавати зазначену довідку в кожному звітному (податковому) році (див. лист ДПСУ від 28.02.2012 р. № 3534/6/12-0016, 5811/7/12-1017). При цьому дуже важливо, щоб довідка-документ була отримана своєчасно, тобто до виплати доходу у вигляді фрахту нерезиденту, а не вже після цього. Довідка, отримана вже після виплати доходів, не підходить для підтвердження резидентського статусу (див. постанову ВАСУ від 02.03.2016 р. № К/800/12556/15).

Щоправда, якщо ви до цього вже минулого року отримували від нерезидента-перевізника відповідну довідку, то, виплачуючи доходи цьому ж нерезиденту у звітному (податковому) році, можна скористатися «старою» довідкою за попередній рік. Але при цьому обов’язково треба отримати нову довідку після закінчення звітного (податкового) року ( п. 103.8 ПКУ).

Без такої довідки (або з довідкою, але (!) оформленою з порушеннями) виплачувану нерезиденту суму фрахту доведеться оподатковувати в загальному порядку без урахування міжнародних норм ( п. 103.10 ПКУ);

2) нерезидент має бути бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу. Тобто бути особою, яка має право на отримання доходу, звільненого від оподаткування міжнародним договором. Виняток: агенти, номінальні отримувачі доходів та особи, які є посередниками щодо таких доходів ( п. 103.3 ПКУ).

Причому, як пояснюють суди, для визначення особи як фактичного отримувача доходу вона повинна володіти не тільки правом на отримання доходу, а й згідно з міжнародною практикою застосування договорів про уникнення подвійного оподаткування має бути особою, що визначає подальшу економічну долю доходу (див. ухвалу ВАСУ від 24.03.2014 р. № К/800/52155/13).

Хто і коли сплачує податок на фрахт

Згідно з п.п. 141.4.4 ПКУ особами, уповноваженими справляти податок і вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує дохід (фрахт), незалежно від того, є він платником податку на прибуток, а також суб’єктом спрощеного оподаткування.

Отже, перше, на що слід звернути увагу, це те, що при виплаті фрахту нерезиденту утримати податок з фрахту зобов’язані не тільки платники податку на прибуток, а й спрощенці. Причому спрощенцю доведеться за підсумками звітного періоду відзвітувати про виплату фрахту нерезиденту та утримання податку в розмірі 6 %: подати до податкового органу декларацію з податку на прибуток із заповненими ряд. 23 — 25 і додатком ПН.

Важливо! Щодо інших видів нерезидентських доходів спрощенці, завдяки п.п. 133.1.1 ПКУ, від такого обов’язку звільнені, але податківці наполегливо цього не помічають (див. лист ДФСУ від 07.04.2016 р. № 7782/6/99-99-19-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 7).

Друге — те, що сплатити податок на фрахт повинен безпосередній «платник» суми винагороди за перевезення. Що це означає?

Якщо ви працюєте за схемою «замовник перевізник-нерезидент», то при виплаті фрахту нерезиденту утримати податок на фрахт повинні будете ви.

Якщо ви працюєте за схемою «замовник експедитор-нерезидент перевізник-нерезидент», то податок на фрахт утримувати та сплачувати з доходу експедитору взагалі не доведеться. Інша справа, коли експедитор-нерезидент здійснює перевезення вантажу з використанням власного транспортного засобу. У цьому випадку послуги перевезення розглядаються як фрахт, адже експедитор-нерезидент самостійно надає замовнику транспортні послуги. А отже, виплачуючи експедитору винагороди за послуги перевезення, доведеться сплатити податок на фрахт. На це звертають увагу й податківці (див. лист ДФСУ від 11.02.2016 р. № 2869/6/99-99-19-02-02-15).

Якщо ви працюєте за схемою «замовник експедитор-резидент перевізник-нерезидент», то обов’язок щодо утримання податку на фрахт покладається на такого посередника-резидента (експедитора), оскільки безпосередню виплату доходу-фрахту нерезиденту здійснює він.

Тобто саме експедитор повинен утримати 6 % податок і внести його до бюджету при перерахуванні грошей перевізнику-нерезиденту. Щоправда, тут є одна особливість.

Грошові кошти, отримані від замовника за міжнародне перевезення вантажів, для експедитора, по суті, транзитні. У зв’язку з цим усі доходи та витрати за ними, у тому числі пов’язані з курсовими різницями та купівлею-продажем валюти для виплати винагороди перевізнику-нерезиденту, не впливають на фінрезультат експедитора. Експедитор відносить їх на розрахунки із замовником (субрахунок 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»). Розглянемо приклад.

Приклад. Вартість транспортних послуг перевізника-нерезидента — €1000. З країною нерезидента укладено міжнародний договір, проте довідку про резидентство в цій країні перевізник-нерезидент не надав. З виплачуваної нерезиденту винагороди за перевезення експедитор-резидент утримав податок на фрахт (за ставкою 6 %) — €60. До виплати нерезиденту належить €940 (€1000 - €60). Виплату винагороди експедитору у прикладі не наводимо.

Облік виплати фрахту перевізнику-нерезиденту

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, €/грн.

Дт

Кт

В експедитора

1

Отримано грошові кошти від замовника за міжнародне перевезення вантажів*

311

685/з

28542

* Оскільки послуги перевезення надає нерезидент, то сума винагороди (фрахту) не обкладається ПДВ (детальніше див. на с. 19 цього номера).

2

Придбання валюти експедитором для розрахунків з перевізником-нерезидентом (курс НБУ — 28,00 грн./€, курс МВРУ — 28,40 грн./€, комісія банку — 0,5 %):

— списано з поточного рахунка кошти для купівлі валюти з урахуванням комісії банку ((€1000 х 28,40 грн./€) + (€1000 х х 28,40 грн./€ х 0,5 %))

333

311

28542

— надійшла валюта на поточний рахунок

312

333

€1000

28000

— відображено комісію банку за купівлю валюти

(€1000 х 28,4 грн./€ х 0,5 %)

685/з

333

142

— відображено різницю між комерційним курсом і курсом НБУ ((28,40 - 28,00) х €1000)

685/з

333

400

3

Отримано транспортні послуги від перевізника-нерезидента (курс НБУ — 28,00 грн./€, умовно)

685/з

632

€1000

28000

4

На дату оплати послуг перевізнику-нерезиденту (курс НБУ — 28,50 грн./€, умовно):

— утримано податок на фрахт з доходу нерезидента

(28,50 грн./€ х €60)

632

641/ф

€60

1710

— перераховано до бюджету податок на фрахт

641/ф

311

1710

— виплачено дохід (фрахт) нерезиденту

(28,50 грн./€ х €940)

632

312

€940

26790

5

Відображено курсові різниці на дату здійснення оплати за послуги перевезення ((€940 + €60) х (28,50 грн./€ - - 28,00 грн./€))

685/з

632

500

6

Отримано грошові кошти від замовника за додаткові витрати з міжнародного перевезення вантажу

311

685/з

500

У замовника

1

Перераховано грошові кошти експедитору на виконання договору транспортного експедирування

371

311

28542

2

Відображено на підставі акта (звіту експедитора):

— послуги міжнародного перевезення вантажу

93

631

28000

631

371

28000

— додаткові витрати експедитора, що виникли при купівлі валюти (комісія банку + різниця між комерційним курсом і курсом НБУ + курсова різниця)

93

631

1042

631

371

542

3

Перераховано грошові кошти експедитору на додаткові витрати за договором транспортного експедирування

631

311

500

4

Відображено фінансовий результат

791

93

29042

Відповідальність за несплату податку з фрахту

Сплачуючи нерезиденту дохід у вигляді фрахту, платник, виступаючи в ролі податкового агента, зобов’язаний нарахувати та сплатити до бюджету податок на фрахт.

І якщо з цим вийде «заминка», то, на думку податківців, платнику фрахту — (податковому агенту) загрожує штраф згідно з п. 127.1 ПКУ (див. підкатегорію 102.25 БЗ).

Причому податківці наполягають, що штраф доведеться сплатити не тільки в разі неутримання і невнесення до бюджету податку на фрахт взагалі або не в повному обсязі, а й у разі його сплати до бюджету з порушенням строку (тобто не разом з виплатою доходу нерезиденту, а пізніше).

За ненарахування/неутримання та несплату податку на фрахт тому, хто проштрафився, вперше доведеться викласти 25 % від суми податку на фрахт, що підлягає сплаті до бюджету.

За ті самі дії, вчинені протягом 1095 днів повторно, вам доведеться викласти вже 50 % від суми податку на фрахт, а за вчинені уже втретє та більше — 75 %.

висновки

  • Якщо винагорода за перевезення потрапляє під визначення фрахту і виплачується нерезиденту, то з суми фрахту доведеться утримати податок за ставкою 6 %.

  • Якщо ви працюєте за схемою «замовник → експедитор-резидент → перевізник-нерезидент», то обов’язок з утримання податку на фрахт покладається на експедитора.

  • Отримавши довідку від нерезидента, можна скористатися «лояльними» нормами міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування і не сплачувати податок на фрахт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі