«Амортизаційні» помилки: як виправити та відобразити в обліку

Свіріденко Алла, податковий експерт
Приводом для написання цієї статті стало запитання нашої читачки. На підприємстві, де вона працює бухгалтером, виявили помилку: при зарахуванні на баланс нового об’єкта основних засобів неправильно визначили його первісну вартість і відповідно викривили суму нарахованої амортизації. Як виправити амортизаційну помилку в бухгалтерському та податковому обліку? Відповідь на це запитання знайдемо всі разом у цій статті*.

* Одразу звертаємо увагу: у нашій статті ми поговоримо про те, як виправити «нові» амортизаційні помилки, що виникли після 01.01.2015 р. Про виправлення «старих» помилок, які були допущені до цієї дати, детально розказано в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 15, с. 6.

Виправляємо помилки в бухобліку

Донараховуємо (зменшуємо) суму амортизації. Загальні правила виправлення бухгалтерських помилок в обліку та звітності детально розглянуто на с. 3 цього номера. Тому тут не станемо повторюватися, а розповімо конкретно про те, як у бухобліку виправити помилку в сумі нарахованої амортизації.

Отже, при виправленні амортизаційних помилок потрібно пам’ятати головне правило:

такі помилки необхідно виправляти за весь період, коли сума амортизації була завищена (занижена)

Причому робити це потрібно так:

— якщо йдеться про помилку минулих років, то виправляти її треба шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року ( п. 4 П(С)БО 6);

— амортизаційну помилку поточного року виправляють бухгалтерськими записами на тих самих рахунках обліку, за якими первісно відображається нарахування амортизації (прямою проводкою — у разі донарахування амортизації і методом «червоне сторно» — якщо потрібно зменшити суму раніше нарахованої амортизації).

Але зверніть увагу! Одним коригуванням нарахованої суми амортизації при виправленні амортизаційних помилок справа, як правило, не обмежується. Такі помилки часто ведуть до перекручення нарахованого в попередньому звітному періоді податку на прибуток, а отже, доведеться перерахувати і за необхідності відкоригувати суму податку. Наприклад, підприємство суму сплаченого при купівлі автомобіля збору до Пенсійного фонду помилково віднесло не на збільшення первісної вартості об’єкта основних засобів, а до складу витрат звітного періоду. У цьому випадку бухгалтеру доведеться виключити суму збору з розрахунку об’єкта оподаткування минулого періоду, перерахувати суму амортизації, нарахованої в попередніх звітних періодах, і, відповідно, заново розрахувати і за необхідності донарахувати податок на прибуток.

Донараховуємо (зменшуємо) податок на прибуток. Найпростіше при перерахунку минулорічного податку на прибуток буде малодохідним підприємствам, які не розраховують податкові різниці. Такі підприємства не ведуть податковий облік і розраховують податок на прибуток за даними бухгалтерського обліку. З цієї причини об’єкт оподаткування малодохідного підприємства в результаті амортизаційної помилки може бути перекручений, а отже, платнику необхідно перерахувати суму податку.

А ось підприємствам-високодохідникам, а також малодохідникам, які розраховують податкові різниці з власної ініціативи (надалі всіх їх називатимемо високодохідники), дещо складніше. Такі підприємства ведуть і податковий, і бухгалтерський облік основних засобів. Тому їм при визначенні суми коригування минулорічного податку на прибуток потрібно обов’язково врахувати правила розрахунку «амортизаційної» різниці, установлені ст. 138 ПКУ*.

* Детальніше про розрахунок амортизаційної різниці в податковому обліку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, с. 13.

Нагадаємо: суть коригування на амортизаційну різницю полягає в такому: платник збільшує фінрезультат до оподаткування на суму амортизації (нарахованої за правилами П(С)БО 7) згідно з п. 138.1 ПКУ і тут же зменшує його на суму амортизації (розрахованої за податковими правилами) згідно з п. 138.2 ПКУ (ср. ). Виходить, що до об’єкта оподаткування високодохідника потрапляє тільки амортизація, визначена за правилами ПКУ. Це означає, що

високодохідникам доведеться коригувати податок на прибуток тільки в тому випадку, якщо в результаті помилки неправильно розраховано саме податкову амортизацію

А ось якщо помилка призвела до перекручення бухгалтерських показників, а в податковому обліку сума амортизації була розрахована правильно (не змінилася), то й донараховувати (зменшувати) податок на прибуток не доведеться**.

** Зверніть увагу! Навіть якщо ваша помилка не вплинула на фінансовий результат (помилку допущено в бухгалтерському обліку, а податкову амортизацію розраховано правильно), виправляти таку помилку у звітності з прибутку все одно доведеться (див. с. 35 і 46).

Для наочності розглянемо приклад.

Приклад. Підприємство в січні 2015 року придбало автомобіль. При зарахуванні автомобіля на баланс бухгалтер припустилася арифметичної помилки. У результаті цієї помилки первісна вартість автомобіля (з урахуванням інших витрат, що капіталізуються) становить 819000 грн. замість 829000 грн. У травні 2016 року помилку виявлено. Сума фактично нарахованої амортизації становить:

— за лютий — грудень 2015 року — 75075 грн. ((819000 грн. : 10 років : 12 міс.) х 11 міс.);

— за січень — квітень 2016 року — 27300 грн. ((819000 грн. : 10 років : 12 міс.) х 4 міс.).

Сума амортизації, що мала бути нарахована виходячи з правильно обчисленої первісної вартості 829000 грн.:

— за лютий — грудень 2015 року — 75991,67 грн. ((829000 грн. : 10 років : 12 міс.) х 11 міс.);

— за січень — квітень 2016 року — 27633,33 грн. ((829000 грн. : 10 років : 12 міс.) х 4 міс.).

Сума амортизації, яку потрібно донарахувати в бухобліку у порядку виправлення помилки:

— за лютий — грудень 2015 року — 916,67 грн. (75991,67 - 75075);

— за січень — квітень 2016 року — 333,33 грн. (27633,33 - 27300).

За умовою нашого прикладу підприємство, що припустилося амортизаційної помилки, є високодохідним і розраховує податкові різниці. При цьому підходи до обчислення амортизації автомобіля в податковому та бухгалтерському обліку збігаються, тому збігаються й суми фактично нарахованої амортизації (75075 грн.) і амортизації, що мала бути нарахована виходячи з правильно обчисленої первісної вартості (75991,67 грн.). Тому в результаті заниження суми амортизації підприємство надміру нарахувало податок на прибуток за 2015 рік у сумі 165 грн. ((75991,67 грн. - 75075 грн.) х 18 % : 100 %).

У бухобліку підприємства потрібно зробити такі записи:

Донарахування амортизації та коригування податку на прибуток

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Донараховано суму амортизації за 2015 рік

44

131

916,67

2

Донараховано амортизацію за 2016 рік

23*, 91, 92, 93

131

333,33

* Урахуйте: при розрахунку амортизаційної різниці в податковому обліку об’єкт оподаткування збільшується на всю суму нарахованої амортизації, у тому числі на ту її частину, що не потрапила до бухгалтерських витрат, а «осіла» у складі вартості НЗВ, собівартості, капітальних інвестиціях (див. лист Головного управління ДФС у Миколаївській області від 29.03.2016 р. № 1043/10/14-29-15-02-20).

3

Зменшено податок на прибуток за попередній 2015 рік

641/ПП

44

165,00

Наведені в таблиці проводки бухгалтер робить на підставі бухгалтерської довідки, яку складає в місяці виявлення помилки. У бухдовідці обов’язково потрібно зазначити причину виникнення помилки, навести в ній необхідні розрахунки, а також визначити, які рахунки бухобліку доведеться відкоригувати (приклад оформлення бухдовідки див. на с. 8).

Крім того, пам’ятайте! Виправлення помилок минулих років вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності ( п. 5 П(С)БО 6). Тому після виправлення амортизаційної помилки потрібно повторно скласти фінансову звітність за попередній помилковий рік (у нашому випадку — 2015 рік). При цьому виправлену фінзвітність доведеться переподати податківцям.

Крім того, правильні (виправлені) дані потрібно наводити і в поточній фінзвітності (детальніше про те, як це зробити, див. у статті на с. 5).

Виправляємо декларацію з прибутку

Виправити амортизаційну помилку бухгалтер може будь-яким зручним для себе способом:

— шляхом подання уточнюючої декларації з податку на прибуток (УД);

— шляхом заповнення додатка ВП до поточної декларації з податку на прибуток.

Загальні правила виправлення помилок через УД, а також у поточній декларації ми описали в попередніх статтях. Давайте розглянемо нюанси виправлення амортизаційних помилок.

Виправляємося через УД. УД оформляють у формі звичайної декларації. При цьому всі показники основної частини УД за помилковий період заповнюють правильно — тобто так, нібито в них не було допущено помилки.

Для цього «правильні» рядки з помилкової декларації в УД переписують без зміни, у «помилкових» рядках, на які вплинула амортизаційна помилка (наприклад, 02, 03, 04, 06, 17, 19), показують виправлені показники

У результаті УД міститиме виправлені значення об’єкта оподаткування і податку на прибуток.

При самовиправленні амортизаційної помилки через УД не забудьте про розділ «Виправлення помилок» основної частини УД (рядки 27, 30, 31). Його доведеться заповнити в тому випадку, якщо в результаті помилки сума податкових зобов’язань з прибутку змінилася (у тому числі, якщо в результаті помилки податкові зобов’язання були занижені, що призвело до нарахування самоштрафу* і, можливо, навіть пені). Якщо ж амортизаційна помилка дивом не призвела до змін у сумі нарахованого раніше податку, то цей розділ залишиться незаповненим.

* Нагадаємо, що при самовиправленні помилок 2015 року самоштраф не застосовується (див. с. 17).

Тепер що стосується додатків до УД. Як ми з’ясували раніше, разом з УД потрібно подавати всі додатки, що були подані разом з помилковою звітною декларацією. При цьому виправлення помилки підприємство-високодохідник покаже:

— в «уточнюючому» додатку АМ «Інформація щодо нарахованої амортизації» (з позначкою «Х» у полі «Уточнююча»);

— в «уточнюючому» додатку РІ «Різниці».

Показники «уточнюючих» додатків заповнюють у тому самому порядку, що й показники основної частини УД. Тобто правильні показники переписують зі звітних додатків, а показники, в яких було допущено помилку, переносять в уже виправленому вигляді (без помилки).

А ось малодохідники, які не розраховують податкові різниці, ані додаток РІ, ані додаток АМ не заповнюють (останнє підтверджують і податківці в консультації в журналі «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2016, № 14, с. 18).

І останній важливий момент. При виправленні амортизаційної помилки минулого року через УД підприємствам-квартальникам доведеться подавати уточненки окремо за кожен помилковий період (1 квартал, півріччя, 3 квартали і рік). А ось річникам пощастило набагато більше — вони обмежаться поданням одного УД за підсумками року.

Виправляємося в поточній декларації. При самовиправленні в поточній декларації платник податків разом з декларацією за звітний податковий період подає додаток ВП до неї (детальніше див. с. 25). При цьому зверніть увагу:

через додаток ВП можна виправляти помилки тільки одного періоду (тобто до поточної декларації подають тільки один додаток ВП)

Тому, щоб підприємству-квартальнику виправити амортизаційні помилки декількох періодів 2015 року, йому все одно доведеться разом із додатком ВП до поточної декларації складати декілька УД — по одному на кожен помилковий період.

Що стосується заповнення самої форми додатка ВП. Таблицю 1 «Врахування помилки(ок) у звітному (податковому) періоді, наступному за періодом, за який виявлено помилку» заповнюємо так само, як і основну частину помилкової декларації, але вже без амортизаційної помилки. Тобто відображаємо в усіх рядках правильні показники за податковий період, що уточнюється. У таблиці 2 «Результати самостійного виправлення помилок(ки)» визначаємо суму завищення (заниження) податкового зобов’язання (рядок 27), суму штрафу у розмірі 5 % від суми заниження (рядок 29), а також пеню (рядок 30) за їх наявності. Після цього дані рядків 27, 29 і 30 таблиці 2 додатка ВП переносимо у відповідні рядки розділу «Виправлення помилок» звітної декларації.

А ось що стосується додатків до помилкової декларації, то їх разом з додатком ВП подавати не треба. Причому податківцям не потрібні не тільки «правильні» додатки, а й ті, в яких у вас могла бути допущена помилка, а саме — додатки АМ і РI.

висновки

  • Помилку в сумі амортизації минулих років виправляють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року.
  • Амортизацію поточного звітного року виправляють бухзаписами на тих самих рахунках обліку, за якими показують первісне нарахування амортизації.
  • Амортизаційні помилки зачіпають і податковий облік: при їх виправленні потрібно перераховувати суму раніше нарахованого податку на прибуток, а також вносити виправлення до раніше поданої звітності з податку на прибуток.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі