Теми статей
Обрати теми

Коли книга — не бібліотечний фонд: відображаємо правильно

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Незважаючи на те, що наразі всю інформацію можна отримати в електронній формі в Інтернеті, роль книг у житті людини, як і раніше, залишається значною. Особливо книг на професійні теми, які на відміну від професійних періодичних видань можуть зберігати свою цінність протягом багатьох років. З придбанням таких книг виникає потреба в їх правильному обліку, зберіганні, впорядкуванні, можливо, створенні бібліотеки. Розглянемо, чи завжди необхідно створювати бібліотечний фонд на підприємстві та як відображати професійні видання (книги), що придбаваються, у бухгалтерському та податковому обліку.

азбука обліку

З фондом чи без

Облік книги, що придбавається, багато в чому залежатиме від того, сформовано на підприємстві бібліотечний фонд чи ні. Одразу зазначимо, що формування бібліотечного фонду — доля далеко не багатьох підприємств, оскільки передбачає створення бібліотеки як окремого структурного підрозділу (ст. 1 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР). У цьому може бути сенс за наявності на підприємстві:

— великого обсягу літератури;

— широкого кола її користувачів;

— а також фінансової можливості для створення окремої штатної одиниці — бібліотекаря.

Якщо ваше підприємство все ж таки вважає за необхідне створити бібліотеку, то з порядком обліку об’єктів бібліотечного фонду ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 23.

Вважаємо, що більшість підприємств обходяться без створення бібліотеки, тому далі інформація для них.

Отже, книги можуть бути різної професійної спрямованості.

Залежно від змісту і тематики книги витрати на її придбання відображатимуться у складі виробничих, адміністративних витрат, витрат на збут тощо

Припустимо, видання пов’язані з виробництвом продукції, будівництвом об’єктів, виконанням інших робіт, послуг тощо. У бухгалтерському обліку витрати на їх придбання включатимуться до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) ( п. 11 П(С)БО 16 «Витрати»).

Витрати на придбання літератури бухгалтерського та юридичного змісту відображатимуться в адміністративних витратах, а книги, спрямовані на здобуття знань у сфері маркетингу, логістики та реклами, уключатимуться до складу витрат на збут.

При цьому такі витрати можуть зменшувати фінансовий результат одразу, потрапляючи в повній сумі до витрат поточного періоду, або шляхом систематичного їх розподілу (через амортизацію), або в момент реалізації товарів, робіт (послуг). Порядок впливу на фінансовий результат витрат на придбання книг залежатиме від класифікації такого активу в бухгалтерському обліку.

Основним критерієм для класифікації активу в бухгалтерському обліку є очікуваний строк його використання. У цьому випадку — очікуваний строк, протягом якого придбана книга матиме цінність для підприємства. Найчастіше книги професійної спрямованості, на відміну від журналів, газет та інших періодичних видань*, планується використовувати підприємством впродовж декількох років. У такому разі, для цілей бухгалтерського обліку така книга визнається необоротним активом і відображається у складі основних засобів.

* Про нюанси їх обліку читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 23.

Книга — необоротний актив

У разі визнання книги необоротним активом витрати на її придбання обліковуються або у складі інших основних засобів ( п.п. 5.1.9 П(С)БО 7 «Основні засоби») або у складі малоцінних необоротних матеріальних активів — МНМА ( п.п. 5.2.2 П(С)БО 7).

Зокрема, як зазначено в Інструкції про застосування Плану рахунків, затвердженій наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, до МНМА належать активи, які за своїми вартісними критеріями підприємство зараховує до таких. При цьому такі вартісні критерії підприємство може встановлювати самостійно в наказі про облікову політику. З метою зближення* бухгалтерського обліку з податковим установлюють вартісний критерій для МНМА, як правило, на рівні 6000 грн. (до 01.09.2015 р. — 2500 грн.).

* Актуально для високодохідних підприємств (дохід яких понад 20 млн грн. на рік) і малодохідних, які з доброї волі рахують податкові різниці.

При нарахуванні амортизації на МНМА застосовуються чотири методи:

— прямолінійний;

— виробничий;

— «50 %/50 %», коли при введенні в експлуатацію нараховується 50 % від вартості, що амортизується, і 50 % — у місяці списання з балансу;

— метод 100 % нарахування амортизації в місяці початку використання об’єкта.

Якщо перевищений вартісний поріг визнання активу МНМА, то об’єкт обліковується у складі інших основних засобів (рахунок 109)

У такому разі ми вже маємо у своєму розпорядженні п’ять методів амортизації ( п. 26 П(С)БО 7). Ось вони:

— прямолінійний;

— зменшення залишкової вартості;

— прискореного зменшення залишкової вартості;

— кумулятивний;

— виробничий.

Зауважимо, що заборонений у податковому обліку тільки виробничий метод ( п.п. 138.3.1 ПКУ), тому з метою зближення* податкового та бухгалтерського обліків підприємство може обрати будь-який з перелічених методів амортизації, крім, звичайно, виробничого. Як правило, підприємства зупиняють свій вибір на прямолінійному методі. Оскільки всі інші досить об’ємні в розрахунках.

Книга — оборотний актив

Якщо очікується, що строк служби придбаної книги на підприємстві становитиме менше року, то така книга є оборотним активом і враховується відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» у складі малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП).

У такому разі при передачі в експлуатацію МШП його вартість виключається зі складу активів (списується з балансу на статтю витрат, що відповідає тематиці книги) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації протягом строку їх фактичного використання ( п. 23 П(С)БО 9).

Податок на прибуток

Операції з придбання книг обліковуються в податковому обліку в загальному порядку. Тобто малодохідні підприємства (дохід не більше 20 млн грн.) орієнтуються тільки на фінансовий результат у бухгалтерському обліку (якщо підприємство не прийняло добровільного рішення застосовувати податкові різниці). Високодохідні підприємства до бухоблікового результату обов’язково застосовують податкові коригування. У цій ситуації фінансовий результат коригуватиметься на амортизаційні різниці ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ).

При цьому для МНМА амортизаційні різниці застосовуватися не повинні, це підтверджує ДФСУ в листі від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 5).

Щодо дорогих книг, які в податковому обліку повинні обліковуватися у групі 9 основних засобів (з мінімальним строком використання 12 років), податкові різниці розраховувати доведеться

До речі, зверніть увагу: якщо ви обліковуєте книгу як об’єкт бібліотечного фонду (тобто на підприємстві створена бібліотека), розбіжностей між бухгалтерським і податковим обліком не буде, незалежно від обов’язку застосовувати податкові різниці. Причина в тому, що згідно з п.п. 138.3.3 ПКУ для групи 10 «Бібліотечні фонди, збереження Національного архівного фонду України» мінімальний строк амортизації не встановлено (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 23).

Якщо ж книга в бухгалтерському обліку обліковується як оборотний актив (строк використання менше року), то такі операції показують у податковому обліку виключно за бухгалтерськими даними незалежно від того, зобов’язане підприємство застосовувати податкові різниці чи ні.

Представимо в табл. 1 порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операції з придбання книги.

Таблиця 1. Книга в бухгалтерському та податковому обліку

Критерії активу

Рахунок у бухобліку

Відображення в бухгалтерському обліку

Вплив на податковий облік

Книга — оборотний актив:

Строк використання менше 1 року. Вартість не має значення

22 МШП

Списується з балансу в момент введення в експлуатацію, з організацією кількісного обліку за місцями експлуатації

Податкові різниці не застосовуються

Книга — необоротний актив:

Строк використання більше 1 року. Розподіл між МНМА і ОЗ за вартісним критерієм

112 МНМА

Методи амортизації:

— прямолінійний;

— виробничий;

— «50 %/50 %»;

— метод 100 % нарахування амортизації в місяці початку використання об’єкта ( п. 27 П(С)БУ 7)

Податкові різниці не застосовуються

109 ОЗ

Методи амортизації в бухгалтерському обліку:

— прямолінійний;

— зменшення залишкової вартості;

— прискореного зменшення залишкової вартості;

— кумулятивний;

— виробничий ( п. 26 П(С)БО 7)

Застосовуються амортизаційні різниці.

ОЗ включається до складу групи 9 з мінімальним строком використання 12 років.

Виробничий метод амортизації заборонено ( п.п. 138.3.1 ПКУ)

ПДВ-облік

Щодо ПДВ зазначимо, що операції з розповсюдження книг, у тому числі електронного контента (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва звільняються від ПДВ згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ. Тому придбавати книги вітчизняного виробництва підприємство буде без ПДВ.

Приклад. Підприємство придбало книгу вітчизняного виробництва «Основи менеджменту та маркетингу». Вартість книги — 1200,00 грн. Строк служби більше року.

Відобразимо операцію з придбання книги в бухгалтерських проводках (див. табл. 2).

Таблиця 2. Придбання книги в бухгалтерському обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано кошти за книгу вітчизняного виробництва

371

311

1200,00

2

Отримано книгу

153

631

1200,00

3

Введено книгу в експлуатацію

112

153

1200,00

4

Здійснено залік заборгованостей

631

371

1200,00

5

Нараховано амортизацію книги (припустимо, прийнято метод 100 % нарахування амортизації в місяці введення в експлуатацію)

93

132

1200,00

висновки

  • У тих випадках, коли корисний строк служби книги на підприємстві становить менше одного року, у бухгалтерському обліку вона визнається оборотним активом. При цьому об’єкт обкладення податком на прибуток визначається виключно за даними бухгалтерського обліку.
  • Найчастіше планований строк використання книги — більше одного року. Тоді в бухгалтерському обліку книга визнається необоротним активом і залежно від вартісного критерію відображається у складі МНМА або ОЗ.
  • У податковому обліку коригування фінансового результату проводиться тільки у випадку з дорогими книгами, що підпадають під визначення ОЗ згідно з ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі