Подавати фінзвітність держреєстратору тепер немає сенсу

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи зобов’язані підприємства наразі подавати фінансову звітність держреєстратору?

Ми, як і раніше,* вважаємо, що з 01.01.2016 р. подавати фінансову звітність держреєстратору не потрібно. Хоча ситуація тут не зовсім однозначна. Судіть самі.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 1 - 2, с. 27.

Дійсно, з початку поточного року до Закону про держреєстрацію** було внесено зміни, згідно з якими фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі балансу та звіту про фінансові результати держреєстратору передають органи статистики. Причому зробити це вони повинні протягом місяця з дня її отримання ( абзац п’ятий п. 5 ст. 13 Закону про держреєстрацію).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Але при цьому законодавці, на жаль, забули поправити Закон про бухоблік***. Він, як і раніше, вимагає (див. п. 3 ст. 14) від платників подати держреєстратору фінансову звітність до 1 червня року, наступного за звітним.

*** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-IX.

Виходить, реєстратору потрібні одні й ті самі відомості і від платника, і від органів статистики?

Ні, фінзвітність від платника йому тепер не потрібна. Це випливає з п. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію. У ньому перелічено відомості про юридичну особу, що містяться в ЄДР. Про фінансову звітність там ідеться всього один раз — у п.п. 41. Причому, зауважено, що

фінансову звітність держреєстратор отримує в електронному вигляді з інформаційної системи органів статистики

Тому навіть якщо реєстратор повторно отримає звітність від платника, вносити її дані до ЄДР у нього підстав немає.

Навіщо ж тоді її подавати? Щоб виконати вимоги Закону про бухоблік?

Давайте пригадаємо, звідки «ростуть ноги» в цієї вимоги.

Вимога про подання звітності реєстратору з’явилася завдяки Закону України від 09.02.2006 р. № 3422-IV. Одночасно з цим до чинного на той час переліку відомостей про юридичну особу в ЄДР ( ст. 17 старої редакції Закону про держреєстрацію) законодавець додав нову складову — фінансову звітність. Тобто вимога про подання фінзвітності реєстратору була додана до Закону про бухоблік тільки для того, щоб забезпечити реєстратора необхідними даними. А відповідальним за надходження такої інформації тоді було призначено платника.

Зараз же в новій редакції Закону про держреєстрацію встановлено нового відповідального — органи статистики. Тому вимога п. 3 ст. 13 Закону про бухоблік уже не актуальна. Вона просто має бути скасована. На жаль, наразі це не зроблено.

Але перейматися з цього приводу не варто.

Сенсу подавати фінзвітність реєстратору ми все одно не бачимо. Адже штрафу за її неподання як не було, так і немає

А штраф за ст. 1642 КпАП, який теоретично можна було б притягнути до цієї ситуації, на практиці незастосовний. Усе тому, що карають за цією статтею органи державного фінансового контролю ( ст. 2341 КпАП), а перевіряють вони тільки бюджетників.

Отже, ми переконані: у нинішніх умовах про обов’язок подати звітність реєстратору можна забути! Але вирішувати, звичайно ж, вам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі