Теми статей
Обрати теми

ЦПД-виплати «своїм» небезпечні для «неприбутківців»?

Солошенко Людмила, податковий експерт

висновок документа


Будь-яка виплата доходу (прибутку) засновнику (учаснику), працівнику або члену неприбуткової організації (НПО) на підставі цивільно-правового договору (ЦПД) вважається використанням доходу НПО для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням. Тому така неприбуткова організація підлягає виключенню з Реєстру НПО

Лист хоча й адресований конкретному платнику, насправді, без перебільшення, зацікавить усіх «неприбутківців». Адже в ньому податківці роблять «цікаві» висновки. З урахуванням положення абзацу третього п.п. 133.4.1 ПКУ вони вважають, що:

«трудові» виплати (тобто на оплату праці засновникам (учасникам), працівникам тощо, у тому числі оплату лікарняних та інші виплати, що є витратами на оплату праці), а також компенсуючі витрати на відрядження, підвищення кваліфікації «за профілем» є для НПО витратами в межах статутної діяльності, а отже цільовими (тобто вписуються у цільове використання коштів), тоді як

«цивільно-правові» виплати «своїм» (засновникам (учасникам), працівникам, членам НПО) не можна вважати цільовим використанням, оскільки такі виплати неодмінно обіцяють вигоди учасникам. Причому за них податківці готують «неприбутківцям» жорстку розплату — скасування неприбуткового статусу і виключення з Реєстру НПО. Нагадаємо, що при порушеннях згідно з п.п. 133.4.3 ПКУ НПО-порушники повинні подати останній «неприбутковий» Звіт (за період з початку року по місяць порушення включно), в якому з суми нецільового використання коштів розрахувати податок на прибуток. І все — з наступного місяця НПО переводять у «прибутківці» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 87, с. 8). Про це ж попереджає й лист, що коментується.

Ну що ж, позиція податківців, м’яко кажучи, екзотична і зовсім не бездоганна.

Дійсно, п.п. 133.4.1 ПКУ згадує про заборону розподіляти отримані доходи (прибутки) НПО «серед своїх» (тобто наближених осіб: засновників (учасників), членів організації, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб). От тільки що вважати таким «розподілом доходів (прибутків)», ПКУ не уточнює. За це, судячи з усього, і вхопилися контролери, вирішивши сюди огульно підвести будь-яку виплату, у тому числі за ЦПД. Зауважте: ідеться саме про ЦПД-виплати «своїм» (!), до яких податківці налаштовані вороже, тоді як ЦПД-виплати всім стороннім особам можливі без перешкод і підозр у податківців не викликають.

Але думаємо, що ПКУ тут не першоджерело і саму заборону як таку не встановлює, а тільки ретранслює. І вона не виникла на рівному місці, а запозичена із профільного (!) «неприбуткового» законодавства, якому беззастережно повинні підкорятися НПО. Адже сам же ПКУ, коли поняття в ньому не визначені, радить звертатися за їх визначенням до профільного (!) законодавства (п. 5.3 цього Кодексу).

Ну а в «неприбутковому» законодавстві під розподілом доходів (прибутків) прийнято розуміти, перш за все, роздачу дивідендів. Для підтвердження наведемо тільки деякі «заборонні» норми з нього в такому ключі:

— ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті отримання прибутку для його розподілу між співвласниками (ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III);

— метою благодійних організацій не може бути отримання та розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій (ч. 1 ст. 11 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI);

— доходи або майно (активи) громадського об’єднання не підлягають розподілу між його членами (учасниками) і не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремого члена (учасника) громадського об’єднання, його посадових осіб (крім оплати їх праці і відрахувань на соціальні заходи) (ч. 6 ст. 3 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI). На цьому, мабуть, зупинимося.

Словом, для НПО введено заборону на розбазарювання «добра» серед «своїх». Адже НПО — апріорі організація неприбуткова (!), яка не має на меті отримання прибутку і створена саме для вирішення поставлених завдань.

Виходить, ПКУ, у свою чергу, тільки «киває» на таку заборону і констатує, що вона неодмінно повинна фігурувати у статутних документах НПО. Останні ж, зрозуміло, повинні «дружити» з «неприбутковим» законодавством і в унісон застерігати порядок/заборони використання майна та коштів.

До речі, власне у «неприбутковому» законодавстві вдень зі свічкою не знайти заборону на ЦПД. Та й, чесно кажучи, ЦПД-виплату важко охрестити «розподілом доходу (прибутку)». Швидше за все це «чисті» витрати НПО. А за витратами важливо пам’ятати про умову: їх НПО може нести на самоутримання та фінансування цілей, завдань і напрямів діяльності, визначених у статутних документах ( п.п. 133.4.2 ПКУ). Тоді в цих витрат — цільовий характер. Причому зауважте, що сам п.п. 133.4.2 ПКУ за витратами до суб’єктного складу (тобто кому платимо: «своїм» або чужим) не прив’язується.

Та й посудіть самі. Уявімо, що прийшов час привести в порядок приміщення і НПО потрібне найпростіше — фарбування стін. Так що ж виходить? НПО залишиться в «неприбуткових», якщо стіни їй за ЦПД пофарбує, наприклад, будь-який «чужинець». Проте НПО тут же викинуть з «неприбутківців», якщо за ті самі гроші стіни їй за ЦПД пофарбує свій рідний працівник (зауважте, що, навпаки, не викинуть, якщо по-дружньому за фарбування стін візьметься, скажімо, дядько/тітка/друг/бабуся працівника ☺)?

Хоча якщо не торкатися особи «фарбника», і в першому, і у другому випадку суть таких витрат НПО одна й та сама — це витрати на самоутримання. І з цим не посперечаєшся. Адже гроші платимо ж не просто так, а за роботи! Сама суть ЦПД у цьому й полягає — виконання робіт/послуг та оплата за них ( ст. 837, 901 ЦКУ; детальніше про ЦПД див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 88). Але за версією податківців виходить, що тільки перші витрати на фарбування — «цільові», ну а другі — «ні». Чесно кажучи, логіка чудна.

І слідом ще одне запитання. А що коли за фарбування стін «чужинець» візьме втридорога, тоді як свій працівник усе пофарбує за прийнятною ціною (деколи, майже за собівартістю)? Хто ж тоді справжній вигодонабувач? Інша справа, якщо працівнику з панського плеча заплатимо «мільйон» (ну чим не «дивіденди» ☺?). Тоді тут є, над чим замислитися. Отже, усе повинно бути в міру.

Тому нам здається, що проводити грань між «цільовим» і «нецільовим» використанням (суто за «трудовою» і «цивільно-правовою» ознакою), не вникаючи у суть відносин, було б неправильно. Важлива природа операцій і зв’язок витрат із самоутриманням або статутною діяльністю (як того вимагає п.п. 133.4.2 ПКУ). А висновки листа виглядають надуманими.

Хоча хтозна, чи не тому їх озвучили податківці у своєму листі, що роз’яснення адресоване конкретному платнику з дуже специфічної сфери — нотаріату? Ну, так би мовити, на попередження можливих вигод там. Тоді хотілося б почути їх думку для решти «неприбутківців». Як варіант, можна спробувати отримати індивідуальне роз’яснення на свою адресу.

Ну а поки, якщо немає бажання через фіскалів «злетіти» з «неприбутківців», варто, мабуть, зачекати з укладенням ЦПД зі своїми наближеними. А там, подивимось: можливо, контролери хід своїх думок візьмуть і відкоригують. Ми ж сподіваємося, що в них з’являться надалі більш зважені консультації з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі