Теми статей
Обрати теми

Нарахували зобов’язання з ПДВ на неоподатковувану операцію. Які наслідки?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство здійснює тільки оподатковувані за базовою ставкою ПДВ (20 %) операції. В одному зі звітних періодів поточного року «проскочила» єдина неоподатковувана операція (того року неоподатковуваних операцій не було). Щоб не возитися із застосуванням пільги, така операція була відображена в декларації з ПДВ як оподатковувана. Які можуть бути наслідки?

На перший погляд, бюджет не постраждав, адже платник податків переплатив суму податкових зобов’язань. Причому покупець таких неоподатковуваних товарів права на податковий кредит на суму помилково нарахованого податку не має. А отже, жодних негативних податкових наслідків для платника ніби немає (не говоритимемо про переплату до бюджету і заниження ліміту реєстрації — це й так зрозуміло). Проте тут не все так просто. Справа в механізмі розподілу ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ.

Нагадаємо, що для тих підприємств, які одночасно здійснюють оподатковувані та не оподатковувані ПДВ операції (їх називатимемо «подвійними»)*, законодавець передбачив механізм пропорційного розподілу (обліку) сум ПДВ. Цей механізм і регулює ст. 199 ПКУ. Призначений він для пропорційного обліку податкового кредиту за тими активами, які не можна точно співвіднести з конкретною діяльністю (неоподатковуваною або оподатковуваною). Якщо можна відокремити безпосередньо ту частину товарів / послуг і необоротних активів, яку використовують у неоподатковуваних операціях, то застосовується процедура нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань, передбачена п. 198.5 ПКУ.

* Детально про розподіл і перерахунок ПДВ можна ознайомитися в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 4.

Так от, небезпека для платника податків криється в тому, що не був використаний механізм розподілу та не нараховані податкові зобов’язання з ПДВ, які припадають на частку використання товарів / послуг і необоротних активів у неоподатковуваних операціях у такому звітному періоді. Крім того, помилка призведе до перекручення даних, задекларованих в останньому звітному періоді поточного року, адже п. 199.4 ПКУ передбачає проведення обов’язкового річного перерахунку сум ПДВ, виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, проведених за весь звітний рік.

Водночас якщо наступного року знову з’явиться неоподатковувана операція, то за такою операцією розподіл ПДВ повинен здійснюватися з використанням так званого коефіцієнта «анти-ЧВ», розрахованого за результатами річного перерахунку. На це вказує п. 199.2 ПКУ.

Зверніть увагу ще на одну деталь. Коригування надміру (помилково) нарахованих податкових зобов’язань (ПЗ) пов’язане з процедурою складання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування (РК) до помилкової податкової накладної (ПН). Зменшити ПЗ постачальник має право тільки після того, як покупець зареєструє РК в ЄРПН ( п.п. 192.1.1 ПКУ). При цьому, на думку контролерів, не має значення причина такого коригування: помилка чи подія з п. 192.1 ПКУ ( лист ДФСУ від 24.05.2016 р. № 11323/6/99-99-15-03-02-15). Для тих, хто не згоден з позицією податківців, аргументи на користь виправлення помилки без реєстрації РК покупцем наведено в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 5. Однак бажано це питання врегулювати з покупцем.

Як бачимо, допущена помилка (проведення неоподатковуваної операції в декларації з ПДВ як оподатковувану) призведе, перш за все, до заниження ПЗ з ПДВ у звітному періоді, на який припадає неоподатковувана операція, а також до перекручення даних декларації з ПДВ за останній звітний період року. А ось зменшити надміру нараховані ПЗ на неоподатковувану операцію, на думку контролерів, можна тільки після реєстрації РК до раніше складеної податкової накладної в ЄРПН. Також у разі здійснення в подальшому неоподатковуваних операцій така помилка може призвести до помилок у застосуванні коефіцієнта «анти-ЧВ» і, відповідно, помилок у розрахунку сум часткового нарахування ПЗ.

Крім того, помилки в нарахуванні податкових зобов’язань можуть «потягнути» за собою помилки у визначенні фінансового результату в бухобліку і відповідно до перекручення об’єкта обкладення податком на прибуток ( п. 134 1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі