Теми статей
Обрати теми

Декларація з ПДВ з новими додатками: загальні питання подання

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Вишневський Михайло, податковий експерт, Солошенко Людмила, податковий експерт
Цей тематичний номер журналу присвячено детальному алгоритму заповнення декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, унесених до її додатків. А почнемо із загальних питань подання декларації з ПДВ: строки і способи подання, склад звітності та інші загальні моменти.

Поспішаємо вас заспокоїти: форма самої декларації з ПДВ не змінилася. Вона, як і раніше, підлягає заповненню відповідно до Порядку № 21*, що набрав чинності з 01.02.2016 р. У наших нещодавніх публікаціях (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 11) ми коментували нововведення, унесені наказом № 503. Нагадаємо, що основні зміни стосуються форми додатків до декларації з ПДВ, виписки податкових накладних (ПН), заяви на анулювання / реєстрацію платником ПДВ.

* Коментар до порядку заповнення декларації з ПДВ відповідно до Порядку № 21 див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 7.

Строки подання декларації

Строки подання декларації залишаються незмінними і, напевно, ви їх добре знаєте. Але все одно нагадаємо, що ці строки залежать від обраного звітного періоду ( п. 202.1 ПКУ).

Місячні платники повинні подавати декларацію з ПДВ протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця ( п.п. 49.18.1 ПКУ).

Квартальні платники подають декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу ( п.п. 49.18.2 ПКУ). Нагадаємо, що подавати квартальну декларацію з ПДВ мають право тільки платники єдиного податку. Та й те не всі, а тільки ті, які разом з ПДВ-декларацією за останній звітний період 2015 року подали Заяву про вибір квартального періоду з ПДВ ( п. 202.2 ПКУ).

Важливо: подання декларації з ПДВ за формою, що враховує зміни, унесені з 01.07.2016 р. наказом № 503, уперше має здійснюватися:

— місячними платниками за звітний період — серпень 2016 року, граничний строк подання — 20.09.2016 р., а суму відображеного в декларації зобов’язання потрібно сплатити не пізніше 30.09.2016 р.;

— квартальниками — за IV квартал 2016 року, граничний строк подання 09.02.2017 р., задекларовану суму податку сплатите не пізніше 17.02.2017 р.**

** 10-й календарний день (19.02.2017 р.) припадає на неділю, тому платимо напередодні 17.02.2016 р. (на відміну від граничного строку подання звітності, що переноситься на наступний за вихідним або святковим робочий день, для строків сплати податків і зборів у ПКУ таке перенесення не передбачене).

Це підтвердила ДФСУ в листі від 22.07.2016 р. № 24830/7/99-99-15-03-02-17 (див. коментар у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 11). Тішить, що на цей раз контролери не відступили від норм ПКУ, зокрема п. 46.6 ПКУ, яким передбачено застосування нових форм звітності з наступного звітного періоду, після періоду набуття чинності такими змінами (наказ № 503 набув чинності 01.07.2016 р.). Раніше такими вимогами податківці нехтували*. Хоча без казусів і тут не обійшлося. У цьому листі податківці посилаються на граничний строк подання декларації з ПДВ квартальниками — 10.02.2016 р., проте 40-й календарний день припадає на 09.02.2016 р. і за порушення цього строку загрожують штрафні санкції. Тому будьте уважні, відкладаючи подання декларації на останній день.

* Так, на початку 2016 року, коли новий Порядок № 21 набрав чинності 01.02.16 р., а звітувати за новою формою ПДВ-звітності довелося вже за січень 2016 року (лист ДФСУ від 02.02.16 р. № 3240/7/99-99-19-03-00-17).

Що стосується уточнюючих розрахунків, то з огляду на попередню практику (БЗ 101.20), податківці прийматимуть УР за новою формою починаючи з 01.09.2016 р.

Нагадаємо ще про так звані нестандартні звітні періоди: (1) перший звітний період для новозареєстрованих платників ПДВ і (2) останній період розреєстрації платником ПДВ.

(1) Коли особа реєструвалася платником ПДВ у середині місяця — перший звітний період починається з дати реєстрації платником ПДВ і закінчується першим повним місяцем ( абзац «а» п. 202.1 ПКУ). Наприклад, якщо ПДВ-реєстрація відбулася 16 серпня 2016 року, то декларацію подаєте не пізніше 20 жовтня 2016 року (за частину серпня і повний вересень).

(2) Коли анулювання реєстрації ПДВ припадає не на останній день календарного місяця, то останнім звітним періодом буде період, що починається з першого дня такого місяця і закінчується днем анулювання ( абзац «б» п. 202.1 ПКУ). Припустимо, анулювання платником ПДВ припадає на 16 серпня 2016 року — останній звітний період з 1 серпня по 16 серпня 2016 року. Декларація подається не пізніше 20 вересня 2016 року.

Не відкладайте подання декларації на останній день! Річ у тім, що після подання вами декларації протягом 5 днів (а при поданні особисто — протягом 3 днів) орган ДФС може повідомити вас про відмову в її прийнятті. У такому разі декларацію доведеться подавати повторно, але з дотриманням того самого встановленого строку ( пп. 49.9, 49.11 ПКУ). Тому краще подавати декларацію заздалегідь, щоб на такий випадок у вас був запас часу.

Увага платників ПДВ, які перебувають у зоні АТО. Як і раніше, за наявності сертифіката Торгово-промислової палати України про настання обставин непереборної сили, за вами зберігається право звернутися із заявою до контролюючого органу для продовження граничних строків подання податкової звітності і зміни строків сплати податків, зборів (обов’язкових платежів). Порядок таких дій прописано в листі Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16042/7/99-99-19-03-02-17. Детальніше про це читайте в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 21, с. 13.

Зауважте, подавати порожні декларації з ПДВ або з прокресленнями, вважаємо, не обов’язково. Справа в п. 49.2 ПКУ, згідно з яким платник податків за кожен звітний період зобов’язаний подавати податкові декларації за кожним окремим податком, платником якого він є, але тільки при виникненні об’єкта оподаткування та/або за наявності показників, що підлягають декларуванню. Детальніше про неподання порожньої декларації див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 8. Тобто

достатньою підставою для неподання податкової декларації є відсутність у звітному періоді двох факторів: об’єкта оподаткування та показників декларування

Але врахуйте! У разі виявлення помилки за звітний період, в якому декларація з ПДВ не подавалася, виправитися і подати уточнюючий розрахунок за такий період уже не вийде. Підстава: немає декларації з ПДВ — немає об’єкта для уточнення.

Ще один ризик, пов’язаний з неподанням порожньої декларації. Якщо раптом потім виявиться, що показники до відображення в декларації все ж таки були, та/або виявиться наявність чинних ліцензій (у тому числі припинених) на право здійснення діяльності за підакцизною продукцією, що підлягає ліцензуванню, то наслідки будуть такими самими, як при несвоєчасному поданні декларації ( п. 49.2 і п.п. 54.3.1 ПКУ).

Зауважте, іноді на практиці податківці хочуть бачити деку з ПДВ також за той звітний період, в якому постачальник на вас зареєстрував в ЄРПН податкову накладну. Причому незалежно від того, що безпосередньо вами діяльність не здійснювалася. Погодитися з ними важко, але треба мати на увазі, що в такому разі можливий конфлікт з перевіряючими.

Способи подання декларації

У загальному випадку податкова звітність з ПДВ подається тільки в електронній формі всіма платниками цього податку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством ( п. 49.4 ПКУ і п. 2 розд. III Порядку № 21).

Винятком буде ситуація, коли контролюючий орган в односторонньому порядку розриває з платником податків договір про визнання електронних документів. У такому разі платник податків, договір з яким розірвано, має право до складання нового договору подавати податкову звітність в один із таких способів ( п. 49.4 ПКУ і п. 2 розд. III Порядку № 21):

особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Надіслати податківцям декларацію з ПДВ потрібно:

— при поданні податкової звітності в електронній формі не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому минає граничний строк подання податкової декларації;

— у разі надіслання декларації поштою — не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації ( п. 49.5 ПКУ і п. 2 розд. III Порядку № 21).

Декілька слів щодо електронної звітності.

Датою і часом подання податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС є дата і час, зафіксовані в першій квитанції (п. 7.7 розд. III Інструкції № 233)

Зауважимо, що п. 49.5 ПКУ прямо вказує на граничний строк подання податкової звітності в електронній формі — не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний строк.

У свою чергу, податкова звітність, отримана органами ДПС пізніше за строк, установлений законодавством, вважається поданою з порушенням строку (п. 3 розд. III Інструкції № 233). Друга квитанція в електронному вигляді є підтвердженням прийняття до бази даних ДПС податкових документів (п. 7.5 розд. III Інструкції № 233). Органи ДПС приймають податкову звітність в електронному вигляді з 9 год 00 хв до 18 год 00 хв щодня, окрім вихідних, святкових та неробочих днів. Тому якщо електронний документ надійшов до органів ДПС до 16-ї години, друга квитанція надсилається платнику податків протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття), а після 16-ї — протягом перших двох годин наступного робочого дня.

Загалом, урахуйте:

звітність в електронній формі можна надіслати в будь-який час (хоч о другій годині ночі!), але податкова її прийме тільки з 9:00 до 18:00 у робочі дні

Отже, якщо друга підтвердна квитанція (не відмова у прийнятті) буде отримана після граничного строку подання декларації, орієнтуємося на дату отримання першої квитанції, а точніше, на зазначений у ній час.

Хто підписує звітність з ПДВ?

Податкова звітність може бути підписана (п. 7 розд. III Порядку № 21):

— керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, що відповідає за ведення бухгалтерського обліку і подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податків така податкова декларація підписується таким керівником;

— фізичною особою — платником податків або його законним представником;

— особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації згідно з договором про спільну діяльність або договором про управління майном;

— особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації інвестора (оператора), який веде окремий податковий облік, пов’язаний з виконанням угоди про розподіл продукції.

До складу звітності з ПДВ входять (п. 8 розд. I Порядку № 21):

— податкова декларація з податку на додану вартість з додатками;

— уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з додатками;

— розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, що поставляються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Його подають тільки особи, не зареєстровані платниками ПДВ і тільки при отриманні від нерезидента (у тому числі постійного представництва, не зареєстрованого платником ПДВ) оподатковуваних ПДВ послуг з місцем постачання на митній території України.

Ще до декларації з ПДВ платники за необхідності можуть додати й інші документи, що не є складовими ПДВ-звітності. Це, зокрема, повідомлення про делегування філіям права складання податкових накладних і розрахунків коригувань. Таке повідомлення подають разом з декларацією за перший звітний (податковий) період року і надалі разом з декларацією за той період, в якому змінився перелік філій (п. 9 розд. III Порядку № 21).

Також може подаватися разом з декларацією з ПДВ за останній звітний період календарного року заява про вибір квартального періоду з ПДВ ( п. 202.2 ПКУ).

Сюди ж можна віднести копії документів, які повинні додаватися до скарги на постачальника (Д8). Додаток Д8 подається до декларації за звітний період, в якому продавцем товарів/послуг допущено помилку в зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ПКУ, та/або порушений продавцем товарів/послуг граничний строк реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування (п. 18 розд. III Порядку № 21).

Це право за платником податків зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за таким звітним періодом ( п. 201.10 ПКУ)

Крім того, згідно з п. 14 розд. ІІ Порядку № 21 у разі митного оформлення товарів, вивезених за межі митної території України (заповнений рядок 2 декларації) на підставі паперової митної декларації, до контролюючого органу за місцем обліку платника податків за такий звітний період подаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта).

Не зайвим буде нагадати також про документи, які слід подати до контролюючого органу разом з декларацією з ПДВ, щоб уникнути нарахування ПДВ-зобов’язань у разі ліквідації ОЗ ( п. 189.9 ПКУ). Такі документи подаємо в паперовій формі через канцелярію.

І ще один документ, що може бути поданий разом із декларацією з ПДВ. Нагадаємо: платник податків, який користується так званою «вугільною» пільгою, передбаченою п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, має право відмовитися або припинити її використання на один або декілька звітних періодів шляхом подання у складі декларації з ПДВ заяви про відмову / призупинення використання пільги (п. 9 Порядку № 21). Відмова від використання «вугільної» пільги або зупинення її використання застосовується з першого числа звітного періоду, в якому подано таку заяву.

Далі розглянемо особливості заповнення декларації.

Порядок оформлення та заповнення звітності з ПДВ

Безпосередньо порядок заповнення податкової декларації з ПДВ викладено в розд. V Порядку № 21.

Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, повинні відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (п. 6 розд. III Порядку № 21).

Декларацію з ПДВ заповнюємо окремо за кожен звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (п. 1 розд. III Порядку № 21) і обов’язково українською мовою (див. лист ДПАУ від 07.03.2012 р. № 8971/К/18-4013).

Декларація з ПДВ складається зі вступної частини, службових полів, трьох розділів: I «Податкові зобов’язання», II «Податковий кредит» і III «Розрахунки за звітний період» та обов’язкових додатків.

Обов’язкових додатків десять (Д1 — Д8 і ДС9 — ДС10). Вони вважаються невід’ємною частиною декларації, але подавати їх потрібно, тільки якщо ви заповнили рядок декларації, навпроти якого в колонці «Код додатка» названо певний додаток. При цьому:

— додатки Д2 — Д4 додаються тільки до декларації 0110;

— додатки Д1, Д6, Д7 і Д8 — до декларацій 0110/0121 — 0123/0130;

— додатки ДС9 і ДС10 подають тільки з деклараціями під кодом 0121 — 0123/0130.

Показники в декларації зазначаємо у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 розд. III Порядку № 21). Водночас

з метою мінімальних відхилень обсягів постачань/придбання і сум ПДВ показники в розрізі контрагентів необхідно відображати у гривнях з копійками,

зокрема, у додатках:

— «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)»;

— «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)»;

— «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)»

та у таблицях другій і четвертій «Розрахунку (перерахунку) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д7)».

При цьому рядки «Усього» і «Усього за місяць» у таких додатках заповнюються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. На це вказують контролери (див. підкатегорію 101.20 БЗ).

Ну і, зрозуміло, декларація повинна містити всі обов’язкові реквізити, перелічені в пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. Далі порядково розглянемо порядок заповнення розділів декларації з ПДВ.

висновки

  • Декларацію з ПДВ з новими додатками Д2 і Д3 місячні платники подають починаючи зі звіту за серпень 2016 року, а квартальні — зі звіту за IV квартал 2016 року.
  • Декларацію з ПДВ подаємо до податкового органу тільки в електронній формі. Подати декларацію особисто або поштою має право тільки той платник податків, з яким контролюючий орган в односторонньому порядку розірвав договір про визнання електронних документів.
  • Граничний строк подання декларації з ПДВ в електронній формі — не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний строк. Проте ДПС приймають звітність у робочі дні з 9 год 00 хв до 18 год 00 хв.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі