Теми статей
Обрати теми

Добровільне медичне страхування працівників: пам’ятайте про податкові наслідки

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Більшість іноземних роботодавців уже давно зрозуміли, що головний фактор успіху їх компаній — збереження здоров’я співробітників. А що краще сприяє цьому процесу? Тільки медичне страхування. Проте якщо за кордоном забезпечення медстраховками працівників — процедура в основному обов’язкова, то українські працівники наразі можуть розраховувати тільки на добру волю своїх босів. При цьому трудівників чекають ще й певні податкові наслідки. Хочете знати, які саме? Зараз розповімо.

img 1

Закордонна статистика стверджує, що чим більше фірма допомагає своєму персоналу з підтримкою здоров’я, тобто оплачує витрати, пов’язані з відвідуванням лікаря чи профілактикою хвороб, тим вище продуктивність праці працівників. Ясно як білий день, що зрештою від цього виграє й сама фірма.

Розуміють це й чимало українських роботодавців, тому все частіше укладають із страховими компаніями договори добровільного медичного страхування (далі — ДМС).

Програми ДМС традиційно включають такі опції: «поліклініка», «стаціонар», «невідкладна медична допомога» і «стоматологія».

Хоча деякі підприємства не відмовляються від пропозицій доповнити медичні пакети для співробітників новими опціями. Так, наприклад, до медичної страховки можуть входити вакцинація від простудних та інфекційних захворювань, індивідуальні програми оздоровлення або зниження ваги, консультації з дієтологом і психотерапевтом.

У чому ж суть договорів ДМС? А ось у чому.

Добровільне медстрахування: штрихи до портрета

Медичне страхування (безперервне страхування здоров’я) є одним з видів добровільного страхування ( п. 3 ч. 4 ст. 6 Закону про страхування).

Добровільне страхування — це страхування, що здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови та порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування. Їх страховик установлює самостійно відповідно до положень Закону про страхування. Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства.

Договори страхування між страхувальником і страховиком укладаються відповідно до ст. 979 — 999 ЦКУ і ст. 354 ГКУ у письмовій формі.

Сторонами корпоративного ДМС виступають роботодавець (страхувальник), страховик і застрахована особа — працівник

Схема ДМС виглядає так, як показано на рисунку:

img 2

Розмір страхових платежів (внесків, премій), які страхувальник-роботодавець перераховує страховику на підставі ДМС, залежить від обраного варіанта страхування. Вони, залежно від умов договору, можуть перераховуватися: (а) одноразово за весь строк страхування або (б) періодично. На практиці договори ДМС укладаються, як правило, на один рік, а страховий платіж за ними вноситься одноразово.

Страховик згідно з умовами договору ДМС може здійснювати страхові виплати:

а) або медустанові, що надала застрахованому працівнику медичні послуги (медикаменти),

б) або безпосередньо застрахованому працівнику, якщо він самостійно сплатив вартість медичних послуг (медикаменти).

Розмір таких страхових виплат залежить від вартості спожитих застрахованим працівником послуг, але не може перевищувати встановлену в договорі планку.

Працівнику, звичайно, така турбота роботодавця в радість. Але є й маленька ложка дьогтю в цій бочці меду — необхідність оподаткування сплачуваних роботодавцем страховику страхових платежів (внесків, премій). Дивіться, в якому порядку це відбувається.

Оформили договір ДМС — показуємо дохід працівника

ПДФО. Суми страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачені роботодавцем за договорами ДМС, п.п. 164.2.16 ПКУ приписує включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника. А тому ці суми підлягають обкладенню ПДФО за ставкою 18 %.

При цьому враховуючи, що такий дохід працівник отримує в натуральній формі, до бази оподаткування він має потрапити в сумі, що дорівнює сумі страхового платежу (внеску, премії), збільшеній на «натуральний» коефіцієнт ( п. 164.5 ПКУ). Розмір цього коефіцієнта у 2016 році — 1,219512.

Важливо! Сума страхових платежів за договорами ДМС не підпадає під визначення заробітної плати для цілей ПКУ, оскільки вона виділена окремо як складова загального місячного оподатковуваного доходу ( п.п. 164.2.16 ПКУ — страхові внески за ДМС, а п.п. 164.2.1 ПКУ — заробітна плата). У зв’язку з цим

страхові платежі за ДМС не враховують при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму нарахованого/виплаченого доходу у вигляді сплаченого страхового полісу та утриманого з нього ПДФО відображайте з ознакою доходу «126». Так закликають робити контролери в консультації у підкатегорії 103.02 БЗ (див. с. 47).

А як бути при настанні страхового випадку? Чи не буде сума страхової виплати, перерахована страховиком працівнику (застрахованій особі), оподатковуваним доходом останнього? Не хвилюйтеся, не буде. Підтвердження тому знаходимо в абзаці четвертому п.п. «а» п.п. 165.1.27 ПКУ. Єдиний нюанс — таку виплату страховик зобов’язаний відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «151».

Військовий збір. На нашу думку, до бази обкладення ВЗ дохід фізособи у вигляді суми страхових платежів повинен увійти з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта. Адже саме в такій сумі він буде нарахований в бухобліку. Застосування окремого «натурального» ВЗ-коефіцієнта для військового збору ПКУ не передбачено. Ставка збору — 1,5 %.

Та ось невдача: у податківців щодо порядку визначення бази обкладення ВЗ інша думка. У своїх роз’ясненнях (див. підкатегорію 103.25 БЗ) вони зазначають, що базою обкладення ВЗ є вартість доходу в негрошовій формі, що розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені ПКУ, і відображається в рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, без урахування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 цього Кодексу.

Ви налаштовані визначати базу обкладення ВЗ саме так? Тоді радимо отримати у своїй податковій інспекції індивідуальну податкову консультацію. Якщо висновок такої консультації збіжиться з тим, що наведений у БЗ (припускаємо, що так і буде), можете запросто утримувати ВЗ із суми страхових платежів, визначеної за звичайними цінами, незважаючи ні на які «натуральні» коефіцієнти (тобто з «чистої» суми негрошового доходу). Така індивідуальна податкова консультація буде вашим захистом від претензій тих же податківців, якщо вони раптом згодом передумають.

Ще одна проблема пов’язана зі сплатою ВЗ. Оскільки дохід ви виплачуєте в натуральній формі, а застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта ПКУ не передбачено, у вас, як у податкового агента, немає джерела утримання ВЗ. Як же бути?

У своїх усних консультаціях податківці пропонують попросити отримувача такого доходу внести до каси (на поточний рахунок) підприємства суму ВЗ, що підлягає перерахуванню. Після чого підприємство — податковий агент цю суму перерахує до бюджету. А ось ДПІ в Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві у себе на сайті рекомендує податковим агентам сплачувати ВЗ з негрошових доходів за рахунок власних коштів*.

* Див.: http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/258484.html.

Суму нарахованого доходу та утриманий із нього ВЗ відобразіть у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком «Військовий збір»

ЄСВ. Страхові внески, які роботодавець сплачує за договорами ДМС, не включаються до фонду оплати праці, тобто не входять до складу заробітної плати. Про це прямо говорить п. 3.5 Інструкції № 5.

Крім того, такі платежі значаться в п. 2 розд. II Переліку № 1170 серед виплат, з яких не справляють ЄСВ.

Про що це свідчить? Про те, що ЄСВ із суми доходу працівника у вигляді страхових платежів за ДМС не справляється. Підтверджує це й ДФСУ в листі від 12.05.2016 р. № 10396/6/99-99-13-02-03-14 (див. с. 43).

До речі, такий самий порядок оподаткування страхових платежів діє і в тому випадку, якщо підприємство укладає договір ДМС щодо непрацівника.

Що в обліку підприємства?

Податковоприбутковий облік. Тут усе так, як прописав бухоблік ( п.п. 134.1.1 ПКУ). А в бухобліку суми страхових платежів за договорами ДМС підприємство включає до складу інших витрат операційної діяльності і відображає їх на рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності». Так пропонує діяти Мінфін у листі від 22.03.2010 р. № 31-34000-20-10/6144 (ср. ). Хоча не буде помилкою, якщо такі суми ви відобразите у складі своїх витрат залежно від того, до якого підрозділу приписаний працівник — застрахована особа.

Увага! Стаття 1231 ПКУ передбачає певні дії в тому випадку, якщо порушуються вимоги договору ДМС (самі вимоги встановлено в п.п. 14.1.521 цього Кодексу). Причому, на нашу думку, перша частина абзацу першого цієї статті (зокрема, умова про розірвання договору протягом перших 5 років) до таких договорів не застосовується.

На цю думку наштовхує конструкція абзацу першого і зворот «а також», що відділяє договори ДМС від решти договорів, зазначених у цій статті.

Отже, які саме дії потрібно зробити в разі порушення вимог договору ДМС? А ось такі:

1) збільшити фінрезультат звітного періоду таких раніше сплачених платежів;

2) нарахувати пеню в розмірі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на кінець звітного періоду, в якому розірвано договір. Детальніше про те, як діяти з нарахуванням пені, ви може прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 43.

Добре хоч штрафні санкції за заниження оподатковуваного прибутку до підприємства в цьому випадку не застосовуються.

Таке коригування відобразіть у ряд. 4.1.8 Додатка РІ до декларації з податку на прибуток

Проте для відображення суми пені у декларації місця немає.

А якщо працівник звільняється, але при цьому договір ДМС, укладений на його користь, між підприємством і страховою компанією не розривається? Тоді підстав для коригування фінрезультату немає, — заспокоює ДФСУ в листі від 10.06.2016 р. № 12974/6/99-99-15-02-02-15 (див. с. 42).

ПДВ. Операції з ДМС працівників за рахунок коштів роботодавця не є об’єктом обкладення ПДВ. Це випливає з абзацу першого п.п. 196.1.3 ПКУ.

Операції, пов’язані з придбанням страхових полісів для працівників, підприємство-страхувальник, якщо воно зареєстроване платником ПДВ, відображає в рядку 10.3 декларації з ПДВ.

А тепер — приклад.

Приклад. Підприємство у вересні 2016 року уклало договір ДМС зі страховою компанією на користь свого працівника — менеджера зі збуту Титаренка С. П. (реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізособи — 3036894271).

Строк дії договору — 1 рік.

Згідно з договором ДМС сплата страхового внеску здійснюється підприємством-страхувальником одноразово і становить 5000 грн.

Щомісячно на витрати звітного періоду підприємство списуватиме частину страхового платежу в розмірі 1/12.

У своєму обліку ці операції підприємство відображає так, як показано в таблиці нижче:

Облік страхових платежів за договором ДМС

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано страховій компанії страховий внесок за договором ДМС

654

311

5000

2

Нараховано дохід працівника у вигляді страхового внеску за договором ДМС (5000 грн. х 1,219512)

39

663

6097,56

3

Утримано з нарахованої суми доходу:

— ПДФО (6097,56 грн. х 18 % : 100 %)

663

641/ПДФО

1097,56

— ВЗ (6097,56 грн. х 1,5 % : 100 %)

663

642/ВЗ

91,46

4

Унесено працівником до каси підприємства суму ВЗ, утриманого із суми нарахованого йому доходу

301

654

91,46

5

Здійснено залік заборгованостей

663

654

4908,54

6

Сплачено до бюджету:

— ПДФО

641/ПДФО

311

1097,56

— ВЗ

642/ВЗ

311

91,46

7

Списано на витрати звітного періоду (щомісячно) суму страхового платежу (1/12 частина) (6097,56 грн. : 12 міс.)

949 (93)

39

508,13

8

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов’язані з договором ДМС

791

949 (93)

508,13

Підіб’ємо підсумки?

висновки

  • Медичне страхування (безперервне страхування здоров’я) є одним з видів добровільного страхування.
  • Суми страхових платежів, сплачені за договорами ДМС, уключайте до загального оподатковуваного доходу працівника.
  • ЄСВ із суми доходу працівника у вигляді страхових платежів за ДМС не справляється.
  • Операції з ДМС працівників за рахунок коштів роботодавця не є об’єктом обкладення ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі