Теми статей
Обрати теми

З 1 липня: чи буде безспірним ПК за зареєстрованими ПН?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Господарюючий народ перебуває і ще деякий час перебуватиме у нездоровому передчутті настання 1 липня — з його «стрьомною» системою зупинення реєстрації ПН. Водночас, якщо вірити майбутній редакції ПКУ, повинен з’явитися привід і для оптимізму: з цієї дати за тими ПН, які постачальникам все ж удасться зареєструвати в ЄРПН, ПК заявлятиметься покупцями, начебто, беззастережно-беззаперечно. Принаймні чимало платників податків передчувають безпроблемне включення ПН до складу ПК. Але давайте разом подумаємо: чи так це буде однозначно і які ПДВшні «ПН-цікавості» обіцяють нам літні зміни в Кодексі.
img 1

Нагадаємо, що з 1 липня 2017 року з п. 201.10 ПКУ буде виключено «ПК-рятівний» останній абзац про те, що податкова накладна, яка містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони і суму ПЗ з ПДВ, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК.

Водночас з цієї ж дати «включиться актуальність» нового, третього за рахунком, абзацу того самого пункту (201.10) ПКУ. Цей абзац (який поки що марно «стовбичить» у п. 201.10), нагадаємо, був унесений до цього пункту ще з 1 січня ц. р.

У його нормі зазначено, що податкова накладна та/або РК до неї, складені і зареєстровані після 1 липня 2017 року в ЄРПН платником, який здійснює операції з постачання товарів/послуг,

є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК, і не вимагає жодного іншого додаткового підтвердження

Тобто з 1 липня ПН/РК, зареєстровані в ЄРПН, повинні мов би «безапеляційно» підтверджувати ПК. Наразі важко уявити, настільки доскональною буде перевірка ПН/РК на етапі реєстрації (про проекти пов’язаної з цими процесами нормативки читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 29, с. 4), щоб після реєстрації відображений ПК за такими ПН/РК не викликав жодних проблем!.. Але навіть і після проходження ПН/РК через нові «горнила» ЄРПН, неприємності все одно можуть наздогнати покупців, які отримали зареєстровані ПН/РК.

У зв’язку з цим спочатку нагадаємо, що в п. 201.10 ПКУ є аналогічна останньому абзацу, який видаляється з нього з 1 липня, норма про те, що помилки у визначених п. 201.1 ПКУ реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар, що поставляється / послугу), період, сторони і суму ПЗ, не можуть бути причиною для неприйняття ПН в електронному вигляді.

Водночас цій нормі в п. 201.10 ПКУ передує текст про те, що якщо відправлені ПН/РК сформовані з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 ПКУ та/або п. 192.1 ПКУ (а також у разі зупинення реєстрації ПН/РК відповідно до п. 201.16 ПКУ), протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді в текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.

Де на практиці проходить ця невидима грань між помилками, які «не заважають» і які «заважають», наразі сказати важко

Проте щодо «ПК-багатообіцяючого» третього абзацу п. 201.10 ПКУ, то нам здається, що у цій нормі законодавці «м’яко стелять, та...». І ми у світлі фіскального досвіду останніх років і вищезазначених суперечливих норм/вимог ПКУ не схильні дивитися в найближче «ПН-майбутнє» дуже оптимістично. А тому не виключаємо, що «скасування» з «201.10», згаданого нами на початку останнього («ПК-рятівного») абзацу, може вилитися платникам гіркими сльозами. ☹

Адже навіть у разі проходження ПН/РК усіх «кіл ЄРПН-пекла» фіскали можуть у деяких випадках поставити під сумнів ПК покупця за ПН (РК)

Наприклад, вони можуть стверджувати, що це зареєстроване «диво» і не документ зовсім.

Давайте разом подумаємо: які це можуть бути випадки?

Зверніть увагу, що ніхто наразі не скасовував обов’язкових реквізитів ПН (див. зазначений п. 201.1 ПКУ) і правил їх складання, уключаючи дату виписки. Адже при реєстрації система навряд чи зможе відстежити помилки в кожному з цих реквізитів ПН.

Так-от, ми сильно сумніваємося, що з 1 липня платник безболісно зможе відобразити ПК за ПН, що пройшла реєстрацію в ЄРПН, у якій, наприклад, зазначені:

неправильна дата виписки (не відповідає первинним документам — принаймні, це точно торкнеться випадків, коли дата фактичної операції і дата виписки ПН належать до різних податкових періодів);

операція, що не відбулася (ПН виписана помилково — випадково або умисне);

не той покупець (не на того платника/неплатника — неправильний ІПН покупця);

неправильна сума податку (завищена або занижена сума ПДВ порівняно з фактичною, особливо якщо сума завищена — тоді, без сумнівів, фіскали викосять не частину ПК, пропорційну сумі завищення ПДВ, а весь ПК. Утім, і при заниженій сумі ПДВ відстояти ПК буде досить складно, та в цьому випадку фіскали ще активніше «діставатимуть» постачальника);

неправильна номенклатура постачання товарів/послуг (що не відповідає фактично поставленій / що поставляється — тобто коректним первинним документам — навіть якщо сума ПДВ за такою ПН (РК) відповідатиме фактичній, усе одно ПН (РК) з неправильною номенклатурою напевно будуть фіскалами при перевірці платника «відбраковані»).

Те саме стосується і тих РК до ПН, що зареєстровані в ЄРПН, але містять у собі подібні «косяки».

І боїмося, що наведений нами список не вичерпний. Наприклад, пригоди з кодами товарів і послуг з урахуванням наявних, часто спірних питань, з ними пов’язаних*, також повністю не виключаються.

* Див. із цього приводу, наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 19, № 27, с. 37.

У світлі викладеного, можемо припустити, що з другої половини ц. р. у зв'язку з обіцянкою вв третьому абзаці п. 201.10 ПКУ «безапеляційного» ПК у фіскалів з’являться якісь нові «ПК-косильні» методи, а також — старо-нові терміни типу «недійсна» або «нікчемна» ПН (і такий самий РК).

Загалом, не сподівайтеся, що з 1 липня щодо ПК усе буде так гладко. ☹ І будьте з цієї дати максимально уважні «в поводженні» з посилено контрольованими ПН/РК і взаємно ввічливі як зі своїми покупцями, так і з постачальниками.

Та все ж не втрачаємо надію на скасування (або хоча б перенесення) майбутньої «ПН-вакханалії».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі