28.12.2017

Складаємо розрахунок коригування

У разі зміни суми компенсації, повернення товару/передоплати, зміни, номенклатури при виправленні помилки в ПН складається РК. Протягом усього 2017 року зі складанням і реєстрацією РК були великі складнощі. Нагадаємо про все по порядку.

Момент складання РК. Єдиного правила тут немає. Усе залежить від конкретної ситуації:

— при поверненнях РК складають на дату першої події — повернення товару або повернення грошових коштів (при цьому якщо гроші поки що ще знаходяться в продавця, то на них не потрібно виписувати нової ПН);

— при зміні ціни податківці радять складати РК або на дату відвантаження (постачання) товарів, або на дату оплати (повернення) грошей (хоча правильніше було б орієнтуватися на дату підписання додаткової угоди);

— при зарахуванні коштів у рахунок інших постачань — РК складається на дату повернення товарів (а на дату додаткової угоди виписуємо нову ПН). Якщо ж ідеться про залік авансу, то РК складаємо на дату підписання додаткової угоди й одночасно нову ПН, але тільки якщо товари ще не були відвантажені (якщо товари вже було поставлено, то ПН уже була складена);

— при виправленні помилки в ПН РК складається на дату виявлення і виправлення помилки.

Зміна номенклатури. Окремо потрібно сказати про зміну номенклатури. Згідно з традиційними правилами потрібно складати один РК з двома записами (один на мінус, другий на плюс). Якщо першою подією була передоплата, то податківці рекомендували складати його на дату відвантаження нового товару (хоча правильніше було б зробити це на дату додаткової угоди). Потім вони передумали — зобов’язали складати два РК (один на зменшення, другий на збільшения). Це призводило до великих незручностей, оскільки сторонам для реєстрації цих РК потрібний регліміт.

Благо, остання версія податківців традиційна — можна обійтися одним РК

Причому рядки, що видаляються, нумеруються тим номером, яким вони були вказані в ПН, а нові рядки, що додаються, — новим наступним номером, якого в ПН не було (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2). Це дуже важливе правило, якщо ним нехтувати, може привести до того, що РК не буде зареєстровано.

РК за операціями з неплатником. Згідно з п.192.2 ПКУ зменшувати ПЗ при операціях з неплатником можна тільки в разі повернення раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачеві повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів.

Цією нормою не охоплені повернення передоплат і неоплачених постачань. Незважаючи на це, податківці розумно роз’яснили ситуацію — і в тому, і в іншому випадку ПЗ зменшувати можна. А ось якщо було часткове зменшення суми компенсації, податківці, схоже, забороняють коригувати ПЗ, хоча, по суті, ситуації мало чим відрізняються.

Ще один нюанс — повернення в роздробі. Протягом тривалого часу податківці дозволяли при поверненнях не складати РК, а враховувати повернення в поточній підсумковій ПН, тобто в тій ПН, яку складаємо в день повернення, просто зменшуємо на вартість повернених товарів. Це не зовсім відповідало ПКУ, але було дуже зручно і влаштовувало роздрібних продавців. Проте тепер вони поміняли позицію та вимагають за роздрібними поверненнями складання РК.

Виправлення помилок у ПН. Помилки бувають двох видів: сумові і несумові. Виправити помилки першої категорії можна шляхом складання РК з двома рядками: «на мінус» — показники, що виправляються, «на плюс» — правильні. Друга категорія багатогранніша:

— якщо помилка допущена в заголовній частині (окрім ІПН) — складається РК з правильно заповненою заголовною частиною, таблична частина не заповнюється;

— помилка в номері/ІПН/даті виправляється шляхом складання зменшуючого РК (анулює ПН) і нової ПН з правильною датою або номером (зверніть увагу, що тут можливий штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН, якщо строк реєстрації минув);

— помилка в табличній частині — заповненням одного РК з двома рядками «на плюс» і «на мінус».

Реєстрація РК і блокування. РК реєструється в ті ж строки, що і ПН: складені з 1 по 15 календарний день (включно) — до останнього дня місяця, складені з 16 по останній день — до 15 дня (включно) місяця, наступного за місяцем складання. Порушення цих строків багате на штраф (ст. 1201 ПКУ). Граничний же строк реєстрації донедавна складав 365 днів. Проте з 3 грудня (Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII) його скасували — тепер РК (так само як і ПН) можна зареєструвати безстроково.

При цьому якщо РК збільшуючий, нульовий або не підлягає наданню одержувачеві, його реєструє постачальник, якщо РК зменшуючий — одержувач.

За загальним правилом на РК поширюються ті ж премудрощі призупинення реєстрації, що і на ПН. Є лише одна відмінність: з 13 жовтня наказом № 567 для РК уведений свій, особливий критерій блокування. Так, РК (виписаний на платника ПДВ) блокується, якщо відбувається:

— зміна вартості товару/послуг більше ніж удвічі;

— та/або зміна номенклатури товарів/послуг (кодів УКТ ЗЕД — зміна перших чотирьох цифр, для кодів ДКПП — перших двох цифр).

Якщо президент підпише Закон (законопроект 6776-д), то після його публікації блокування ПН/РК тимчасово скасовується, а строк безштрафної реєстрації зменшуючого РК, виписаного на платника ПДВ, буде сформульований по-іншому:

одержувач повинен його зареєструвати протягом 15 календарних днів з дня отримання цього РК

Зрозуміло, це зніме проблему застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК, якщо постачальник затягує з його передачею покупцеві.

До речі, для того щоб розблокувати зменшуючий РК, пояснення та копії документів для розблокування повинен подавати продавець, а не покупець.

І ще одна особливість: якщо ПН заблокована, то і РК до неї зареєструвати не вийде.

Відображення в декларації. Зменшуючий РК покупець повинен відобразити в декларації у зменшення ПК уже в періоді проведення перерахунку (тобто не має значення, зареєстрований РК чи ні), а покупець зможе зменшити ПЗ тільки в періоді реєстрації РК (якщо реєстрація відбулася вчасно, то ПЗ можна зменшити в періоді виписки РК).

Збільшуючий РК, навпаки, постачальник повинен відобразити в збільшення ПЗ уже в періоді проведення перерахунку (і не має значення, зареєстрований РК чи ні), покупець же зможе відобразити збільшення ПК тільки після реєстрації РК (якщо реєстрація відбулася вчасно, то ПК можна збільшити в періоді виписки РК)

І ще один нюанс. Помилково виписані ПН, так само як і РК, що їх виправляють, не відображаються в декларації. Якщо ДФСУ про це постійно говорить, то податківці на місцях настійно вимагають зворотного й у разі невідображення складають ППР. На жаль, невідображення зареєстрованих помилкових ПН/РК може призвести до необґрунтованого зменшення регліміту.

Що ми ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Важливо! Міняємо номенклатуру одним РК

2017, № 101, с. 2

2

Нові критерії блокування ПН, або Усіх — під «блокувальний» прес!

2017, № 99, с. 10

3

Складаємо розрахунок коригування

2017, № 92

4

Повернення в роздробі — через РК до підсумкової ПН!

2017, № 63, с. 3

5

Повернення, залік, зміна номенклатури: як провести ПДВ-коригування

2017, № 43, с. 10

6

Коригуємо умовні ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ: коли (не) потрібний РК

2017, № 25, с. 5