Теми статей
Обрати теми

Коригуємо умовні ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ: коли (не) потрібний РК

Свіріденко Алла, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) у зведеній податковій накладній (ПН) нараховують після зміни суми компенсації вартості придбаних товарів/послуг, у зведеній ПН показують уже відкориговану суму ПДВ, а розрахунок коригування (РК) не складають

Ви пам’ятаєте, що п. 198.5 ПКУ передбачає низку операцій, здійснення яких вимагає від платника податків нарахувати умовні («компенсуючі») ПЗ з ПДВ. Не вдаючись у подробиці, зазначимо, що йдеться про випадки негосподарського/неоподатковуваного використання придбаних товарів/послуг або необоротних активів (повний перелік таких операцій ви можете знайти у зазначеному п. 198.5 ПКУ або в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64, с. 2).

При цьому базу для нарахування «компенсуючих» ПЗ визначають з урахуванням п. 189.1 ПКУ, тобто:

— для товарів/послуг — виходячи з вартості придбання;

— для необоротних активів — виходячи з балансової (залишкової) вартості на початок періоду здійснення операції, що вимагає нарахування «компенсуючих» ПЗ (а за відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайних цін).

Як бачите, база для нарахування «компенсуючих» ПЗ безпосередньо залежить від вартості придбання товарів/послуг. А це означає, що в разі перегляду ціни купівлі підприємству доведеться показувати в обліку не тільки коригування «вхідного» податкового кредиту (ПК) з ПДВ, а також і коригування нарахованих умовних ПЗ.

Як це зробити? Про це нам якраз розповіли податківці в консультації, що коментується. У ній вони рекомендували діяти так (див. табл.):

Змінилася вартість — коригуємо «компенсуючі» ПЗ

Коли змінилася сума компенсації

Як відкоригувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ

До дати складання зведеної ПН

— РК до ПН, на підставі якої при придбанні відобразили ПК, показують у додатку Д1;

— зміну суми компенсації враховують при складанні зведеної ПН*. Відповідно, РК не складають

Протягом будь-якого наступного періоду після складання зведеної ПН

— РК до ПН, на підставі якої при придбанні відобразили ПК, показують у додатку Д1;

— для коригування ПЗ складають РК до відповідної зведеної ПН і реєструють його в ЄРПН

* Про всяк випадок нагадаємо, що з березня 2017 року діє оновлена форма ПН, а разом з цим дещо змінилися правила заповнення «компенсуючих» ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 21, с. 6).

Від себе додамо, що в першому випадку ПЗ з ПДВ, нараховані виходячи з «нової» ціни придбання товарів/послуг (після її перегляду), потраплять до спеціального рядка 04 декларації з ПДВ. А у другому випадку дані з РК потрібно відобразити в рядку 7 декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі