Теми статей
Обрати теми

Скасовано 365 днів для реєстрації податкових накладних і для податкового кредиту

Солошенко Людмила, податковий експерт
Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII

висновок документа

У частині ПДВ Закон вніс ряд важливих змін, а саме:

— скасований граничний термін в 365 календарних днів для реєстрації ПН/РК;

— можна реєструвати всі «старі» ПН/РК «спецрахункової» ери (тобто складені починаючи з 1 липня 2015 року);

— за запізнілу реєстрацію ПН/РК на 366-й день та пізніше запроваджено 50 % штраф;

— ПК можна відкладати до 1095 днів;

— до 1 липня 2018 року виробників електроенергії (за переліком КМУ) звільнять від штрафів за запізнілу реєстрацію ПН/РК, а також від штрафів і пені з ПДВ

Закон набув чинності з 3 грудня, тобто з дня, наступного за днем опублікування (опублікований у газеті «Голос України» від 02.12.2017 р. № 226). Тепер детальніше.

Реєстрація ПН/РК: прибрали 365 днів. Прибрали термін-обмеження при реєстрації ПН/РК у 365 днів (у п. 201.10 ПКУ). Тож тепер зареєструвати ПН/РК можна і пізніше 365 днів. І навіть загалом (не дивуйтеся!) через 1095 днів. Тобто фактично без обмеження за терміном, оскільки «граничний» термін для реєстрації ПН/РК тепер взагалі не встановлений (ніяк не лімітований). Подивимося, як «налагодять» під Закон програмне забезпечення і як Кабмін підкоригує Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою від 29.12.2010 р. № 1246.

Інша справа, коли продавець зареєструє ПН/РК після закінчення 1095 днів, тоді в покупця вже не буде шансів відобразити ПК (про що скажемо трохи пізніше). Хоча в такому разі сума «вхідного» ПДВ і продавцеві, і покупцеві «зайде» в ліміт. Утім, сподіваємося, що зволікати з реєстрацією більше 3 років продавці не будуть. Адже запізніла реєстрація все одно штрафонебезпечна.

Ну і про всяк випадок скажемо, що терміни своєчасної реєстрації не змінилися і залишаються тими самими. Тобто ПН/РК першої половини місяця (складені з 1 по 15 календарний день включно) треба, як і раніше, встигнути зареєструвати (!) до останнього календарного дня місяця, а ПН/РК другої половини місяця (складені з 16 по останній календарний день включно) — до 15 календарного дня наступного місяця (п. 201.10 ПКУ). Інакше — штраф.

Можна реєструвати і «старі» ПН. Увага! Важлива мегазміна, в яку спочатку навіть і не віриться! Можна озирнутися в минуле і зареєструвати всі «старі» ПН/РК, складені починаючи з 1 липня 2015 року. Так-так! Тобто всі ПН/РК «спецрахункової» ери, якщо вони ще досі не зареєстровані! Ну, наприклад, ПН/РК другого півріччя 2015 року або 2016 року — головне, щоб дозволяв ліміт.

Причому це стосується не лише «електроенергетиків», яким, як можна подумати з назви, присвячений Закон, що коментується, але і абсолютно всіх платників. Тобто будь-який платник ПДВ (!) може зареєструвати будь-які старі ПН/РК, складені з 01.07.2015 р.

У свою чергу, контрагенти-покупці за ними зможуть відобразити ПК. Сподіваємося, що незабаром контролери це підтвердять своїми роз’ясненнями.

Проте, врахуйте, що ситуація зі «старими» ПН/РК для продавців не така вже безпечна, бо за запізнілу реєстрацію загрожує покарання — штраф*. До речі, до існуючих раніше штрафів додали і новий.

* За винятком виробників електроенергії, про яких ще скажемо окремо.

50 % штраф за прострочення в 365 днів. За запізнілу реєстрацію ПН/РК на 366-й календарний день і пізніше ввели 50 % штраф (п. 1201.1 ПКУ). Тож він «світить», якщо з реєстрацією затягнули більше року. Виходить, саме на нього «влетимо» в тому випадку, якщо почнемо реєструвати «старі» ПН/РК другого півріччя 2015 року або 2016 року. Отже, зараз уся палітра штрафів (залежно від прострочення в реєстрації): 10 — 50 % суми ПДВ у ПН/РК.

З іншого боку, якщо незареєстровану ПН/РК виявлять контролери, то сума штрафу може бути і того більше. І сягати іноді аж 100 % суми ПДВ у ПН/РК: 50 % + ще 50 %, якщо протягом 10 календарних днів, що йдуть за днем отримання податкового повідомлення-рішення (ППР за формою «Н»), ПН/РК так і не зареєструємо (п. 1201.2 ПКУ). За цими штрафами «від податківців» без змін.

ПК можна відкладати до 1095 днів. Увага! Важлива звістка для покупців. У п. 198.6 ПКУ подовжили термін відображення ПК: з 365 до 1095 днів. Тож тепер за зареєстрованими ПН можна відкладено показувати ПК у поточних (!) деклараціях протягом 3 років (проте не пізніше 1095 днів з дати складання ПН). Зверніть увагу: новий 1095-денний термін відображення ПК введений також і для касовиків.

Правда, оскільки продавці більше не обмежені реєстраційними термінами, можливо, покупцям, у свою чергу, доведеться довше чекати на ПК. У найсумнішому випадку — аж під завісу 1095 днів (якщо продавець не квапиться з реєстрацією ПН). Хоча це, погодьтеся, все ж краще, ніж взагалі втратити ПК.

Причому за логікою (вже з 3 грудня, тобто з дати набуття змінами чинності) новий ПК-термін у 1095 днів повинен застосовуватися по відношенню до всіх (!) ПН. Тобто як до «свіженьких» ПН, зареєстрованих починаючи з 3 грудня (а також до зареєстрованих після цієї дати ПН «з минулого», складених починаючи з 01.07.2015 р.), так і до «не дуже свіженьких» ПН, зареєстрованих до цієї дати, але за якими ПК, наприклад, ще не відображали, а вирішили приберегти «на майбутнє» для відображення в поточних деклараціях.

У будь-якому разі, схожого підходу дотримувалися податківці, коли вводили для ПК колишні 365 днів (лист ДФСУ від 15.01.2016 р. № 1201/7/99-99-19-03-02-17). А за таких умов, скажімо, ПК за «старою» зареєстрованою ПН 2016 року можна показати з урахуванням 1095 днів безпосередньо в поточній декларації, не вдаючись до УР! Дочекаємося підтвердження від контролерів.

Хоча, вважаємо, можна відновити ПК і через УР, якщо дуже хочеться. Щоправда, тоді врахуйте, що розтягнути термін самовиправлень додаванням, скажімо, старих 365 днів не вийде. На виправлення в такому разі відводяться 1095 днів (без 365-денного подовження).

І до речі, усе вищесказане про 1095-денний термін стосується і «збільшуючих» РК, що додають ПК (детальніше про РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 92).

А також з п. 198.6 ПКУ прибрали обмовки про переривання ПК-терміну на час блокування. Мабуть, через те, що за даними програмного забезпечення (тобто ЄРПН) переривання як такого не виникає. Оскільки ПН все одно розблоковують (реєструють) первинною датою їх спрямування продавцем на реєстрацію. Хоча з моментом відображення ПК у такому разі покупцям радимо все-таки бути обережними. І, зокрема, за розблокованою ПН із запізнілою реєстрацією не ставити ПК «заднім числом», а визнавати ПК не раніше місяця фактичного розблокування (реєстрації) ПН. Або в наступних періодах не пізніше 1095 днів. Детальніше про відображення ПК за розблокованими (зареєстрованими) ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 71, с. 22, № 88, с. 37.

І, нарешті, профільні «винуватці» Закону.

Виробники електроенергії. До 1 липня 2018 року від штрафів за запізнілу реєстрацію ПН/РК, а також штрафів і пені з ПДВ звільнили виробників електроенергії — боржників з ПДВ, що здійснюють постачання ДП «Енергоринок». Тобто тих, які станом на 1 січня 2016 року мали податковий борг з ПДВ, у тому числі розстрочений та/або відстрочений. Причому перелік таких виробників, а також перелік складених ними з 01.07.2015 р. і не зареєстрованих ПН затвердить КМУ. Судячи з прикінцевих положень Закону, на це КМУ відвели місячний термін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі