Теми статей
Обрати теми

Змінюємо групу: ЄП групи 3 на ЄП групи 4

Алла Свіріденко, податковий експерт
Із попередньої статті ми дізналися, хто може бути платником сільгоспЄП, а також з’ясували основні обмеження для переходу на спрощений сільгоспподаток. І тепер нам із вами слід визначитися: що потрібно для того, щоб стати платником єдиного податку групи 4? А розпочнемо з розмови про те, як платником сільгоспЄП стати єдиноподатнику групи 3.
img 1

Відразу зазначимо, що ПКУ нічого не має проти такого «ходіння по групах». Тому, якщо ваше підприємство відповідає вимогам ПКУ для групи 4 (див. с. 3), ви, звичайно ж, можете перейти з групи 3 до групи 4. Утім,

змінити групу 3 на сільгоспЄП можна тільки один раз на рік з 1 січня кожного податкового року

Чому так — зрозумієте згодом. А тепер розберемо власне процедуру переходу. Отже, для того, щоб піти з групи 3 на сплату сільгоспЄП, потрібно:

— відмовитися від сплати ЄП групи 3;

— отримати статус платника сільгоспЄП групи 4.

Опишемо порядок дій на кожному з цих етапів.

Відмовляємось від ЄП групи 3

Порядок переходу єдиноподатників із групи в групу пояснює п.п. 298.1.5 ПКУ. Там сказано, що за умови дотримання платником єдиного податку (ЄП) вимог, встановлених ПКУ для вибраної ним групи, такий платник податків може самостійно перейти на сплату ЄП, встановленого для інших груп платників, шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Отже, якщо підприємство-єдиноподатник групи 3 збиралося переходити на сплату сільгоспЄП, воно мало подати відповідну заяву податківцям до 16 грудня 2016 року. Тим, хто не зробив цього, доведеться чекати кінця 2017 року.

Той факт, що податківці обов’язково хочуть бачити заяву про перехід з групи 3 до групи 4, підтверджують одразу декілька консультацій з підкатегорії 108.02.01 БЗ.

Справедливості заради відзначимо, що в одній зі згаданих консультацій з підкатегорії 108.02.01 БЗ податківці, в принципі підтверджуючи необхідність подачі заяви, трохи «відтягнули» момент її подання. У ситуації, що розглядається, вони рекомендують платникам податків скористатися строками подання заяви, встановленими п.п. 298.2.1 ПКУ для випадків відмови від спрощеної системи оподаткування. Тобто, якщо вірити цій консультації, заява може бути подана не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року.

Ми зі свого боку рекомендуємо в разі «ходіння» по групах керуватися все-таки спеціально встановленим для такої ситуації 15-денним строком з п.п. 298.1.5 ПКУ. Ризикувати і подавати заяву в укорочений 10-денний строк варто тільки в тому випадку, якщо за 15 днів до початку наступного року ви ще сумніваєтеся, що за підсумками поточного року ви зможете відповідати критеріям платника сільгоспЄП, зокрема ваша сельхозчастка буде не менше 75%

Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування складають за формою, затвердженою наказом № 1675 (ср. ). При цьому інформацію про перехід із групи 3 до групи 4 зазначають у полі «5.2. Зміна ставки єдиного податку» (або в полі «5.4. Відмова від спрощеної системи оподаткування» — у разі її надання в 10-денний строк, встановлений для відмови від спрощенки).

І, звісно ж, подавши заяву про перехід з групи 3 до лав платників сільгоспЄП, не розслабляйтеся: у квартальні терміни, тобто до 9 лютого, вам слід подати Податкову декларацію платника ЄП групи 3, а також сплатити податкове зобов’язання з цього податку за 4-й квартал.

Набуваємо статусу платника сільгоспЄП

Отже, заяву ви подали, наступним вашим кроком має стати подання податкової звітності платника сільгоспЄП. Річ у тім, що згідно з п.п. 298.8.1 ПКУ для набуття або підтвердження статусу платника ЄП групи 4 треба подати:

загальну Податкову декларацію платника ЄП групи 4 (за формою наказу № 578) на поточний рік про усі площі земельних ділянок, з яких стягується податок, — органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку). До речі, згідно з роз’ясненнями податківців саме загальна декларація є підставою для податкової реєстрації платником сільгоспЄП (див. лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15);

звітну Податкову декларацію ЄП групи 4 на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки* — органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

* На практиці ж про кожну земділянку (поле) декларацію не подають. Кількість звітних декларацій визначається кількістю сільрад (кодів КОАТУУ), у межах яких розташовані ділянки (див. консультацію з підкатегорії 108.02.05 БЗ (хоч вона й скасована, поданий там висновок досі актуальний)).

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва за формою наказу № 772 — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок (детальніше про розрахунок частки див. на с. 12);

Відомості про наявність земельних ділянок — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Подати весь комплект документів слід не пізніше 20 лютого 2017 року.

Як бачите, за вимогами ПКУ всі документи, необхідні для набуття статусу платника сільгоспЄП, слід подавати тільки на початку року (2017 року — не пізніше 20 лютого). Саме тому перехід до групи 4 платників ЄП можливий тільки з початку звітного року, тож, наприклад, із другого кварталу 2017 року стати платником сільгоспЄП вже не вдасться.

І нарешті останній важливий момент. Пам’ятайте! Якщо земельна(і) ділянка(ки) розташована(і) в межах території одного органу місцевого самоврядування й місцезнаходження земельної ділянки і платника збігається, сільгосппідприємство подає і загальну, і звітну декларації в податковий орган за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) (див. лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15)**. Водночас, як нам відомо, програма ОПЗ, за допомогою якої надають сільгоспдекларацію в електронній формі, дозволяє проставляти одночасно дві позначки «01. Загальна» і «04. Звітна». Тому, надаючи звітність в електронній формі, ви можете обійтися й однією декларацією з двома позначками.

** Що до чого в частині надання Податкової декларації платника ЄП групи 4 — детальніше див. на с. 20.

висновки

  • Перейти з групи 3 платників ЄП на сплату сільгоспЄП можна тільки один раз на рік з 1 січня податкового року.
  • Для зміни групи слід ще до початку року подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, зазначивши про своє бажання перейти з групи 3 до групи 4 платників ЄП.
  • Для набуття і підтвердження статусу платника сільгоспЄП не пізніше 20 лютого 2017 року треба скласти і подати Податкову декларацію платника ЄП групи 4, розрахунок сільгоспчастки та відомості про наявність земельних ділянок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі