Теми статей
Обрати теми

Переходимо із загальної системи оподаткування в платники сільгоспЄП

Алла Свіріденко, податковий експерт
У попередній статті ми розповіли про те, як діяти, якщо платник єдиного податку групи 3 виявив бажання стати платником сільгоспЄП. Утім, на сплату сільгоспЄП можна перейти і з загальної системи оподаткування. І хоч процедура переходу в цьому разі не надто відмінна від описаної вище, не згадати про це було б неправильно. Тож поговоримо про те, що необхідно для переходу на сплату сільгоспЄП із загальної системи оподаткування.

Для початку нагадаємо основне правило: юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо вона відповідає встановленим критеріям роботи на єдиному податку (ЄП) і реєструється як платник ЄП ( п. 291.3 ПКУ).

Платниками ЄП групи 4 можуть бути підприємства-сільгосптоваровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 % ( п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Тож, якщо ваше підприємство відповідає цьому критерію і виконує інші умови перебування на ЄП групи 4*, ви легко можете перейти на спрощену систему оподаткування. Але завважте:

* Про те, хто може бути платником сільгоспЄП, детально описано на с. 3.

стати платником сільгоспЄП можна тільки з початку звітного року

А от можливість переходу посеред року ПКУ не передбачає (детальніше про причини, з яких такий перехід неможливий, див. на с. 10).

Крім того, важливо пам’ятати! На відміну від правил реєстрації інших єдиноподатників (груп 1, 2 або 3), процедура реєстрації платників сільгоспЄП не потребує подання спеціальної Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом № 1675 (ср. ). Щоб перейти із загальносистемників у єдиноподатники групи 4, достатньо не пізніше 20 лютого 2017 року подати вже добре відомий вам пакет документів з п.п. 298.8.1 ПКУ. Тобто:

податкову декларацію платника єдиного податку групи 4 на поточний рік про всю площу земельних ділянок, з яких стягується податок (з позначкою «01. Загальна»), — до органу ДФСУ за місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

податкову декларацію на поточний рік окремо про кожну земельну ділянку** (з позначкою «04. Звітна») — до органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

** Завважимо, що так сформульовано в ПКУ. Насправді про кожну земділянку (поле) декларацію не подають. На практиці кількість звітних декларацій визначається кількістю сільрад, у межах яких розташовані ділянки (див. консультацію з підкатегорії 108.02.05 БЗ, яка хоч і втратила силу, але викладений в ній підхід і досі актуальний).

розрахунок сільгоспчастки — до органів ДФСУ за місцеперебуванням та/або за місцем розташування земельних ділянок (детальніше про розрахунок див. на с. 12);

відомості про наявність земельних ділянок — органам ДФСУ за своїм місцем розташування та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Зверніть увагу! Підставою для реєстрації сільгоспвиробника платником сільгоспЄП буде саме загальна декларація, подана платником податків за місцем податкової реєстрації. Про це податківці нагадали в листі від 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі