Теми статей
Обрати теми

Йди красиво... із сільгоспЄП на загальну систему в середині року

Алла Свіріденко, податковий експерт
Наше підприємство — платник єдиного податку групи 4. З 2 кварталу 2017 року ми хочемо перейти на загальну систему оподаткування. Чи можемо ми піти з сільгоспЄП в середині року? Що для цього треба зробити і які документи подати податківцям? (Харківська обл.)

Як передбачено п. 299.10 ПКУ, реєстрація платником єдиного податку (ЄП), у тому числі групи 4, є безстроковою. Але за бажання покинути ряди спрощенців все-таки можна. Однією з підстав (але не єдиною!) анулювання реєстрації платника ЄП групи 4 шляхом виключення з реєстру платників ЄП є подання заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів ( п.п. 1 п. 299.10 ПКУ). На підставі такої заяви податківці виключають підприємство з реєстру єдиноподатників в останній день календарного кварталу, в якому подана така заява.

Отже, перше, що вам треба зробити, щоб піти з ЄП групи 4:

не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку 2 кварталу (тобто не пізніше за 21 березня 2017 року) подати заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування

Такий термін подання заяви у разі відмови від спрощеної системи оподаткування передбачений п.п. 298.2.1 ПКУ.

Заяву подають за формою Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженої наказом № 1675 (ср. ). Про своє бажання покинути сільгоспЄП підприємство вказує в полі «5.4. Відмова від спрощеної системи оподаткування» цього документа. Тут же платник податків наводить дату бажаного переходу на загальну систему оподаткування (у нашому випадку — 01.04).

Проте однією заявою справа не обмежується. На момент переходу з сільгоспЄП на загальну систему оподаткування ви вже напевно подасте податківцям декларацію платника ЄП групи 4*. В ній ви задекларуєте ту, що підлягає сплаті, суму ЄП на увесь 2017 рік наперед. Тому, вирішивши покинути ряди єдиноподатників групи 4, доведеться подати уточнюючу декларацію (УД), в якій ви перерахуєте суму ЄП, нарахованого на поточний рік, а саме обнулите суму податку за 2 — 4 квартали 2017 року (про те, як скласти УД, ми розповіли на с. 34).

* Нагадаємо: декларацію на 2017 рік слід подати не пізніше за 20 лютого 2017 року.

І на закінчення хочемо звернути увагу усіх, хто в майбутньому планує йти з групи 4. Якщо ваше підприємство відповідає умовам, встановленим п.п. 3 п. 291.4 ПКУ для перебування в групі 3** платників ЄП, тоді ви можете перейти не на загальну систему оподаткування, а стати третьогрупником. У цьому випадку сільгосппідприємству необхідно:

** Єдиноподатниками групи 3 можуть бути юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких впродовж календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн грн.

— не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу подати заяву за формою з наказу № 1675. У цій заяві треба заповнити поле «5.1. Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування» (чому так — див. с. 28);

— скласти і подати разом із заявою Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за формою, затвердженою наказом № 1675;

— подати УД до Податкової декларації платника ЄП групи 4.

Не заперечують проти відмови від ЄП групи 4 на користь загальної системи оподаткування або ЄП групи 3 і податківці (див. підкатегорію 108.02.06 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі