Теми статей
Обрати теми

«Трудова» доплата до мінзарплати: крок за кроком

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Перше ваше знайомство з «трудовою» доплатою до мінзарплати вже відбулося*. Та наближається час, коли потрібно нараховувати зарплату за січень 2017 року за новими правилами. А отже, пора все «трудомінзарплатне» розкласти по поличках. Не заплутатися у нововведеннях вам допоможе ця стаття.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 3, с. 25.

Закон про оплату праці** (див. ст. 31) вимагає, щоб

розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці був не нижче за розмір мінімальної зарплати

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

А якщо виявився нижчим? Доведеться обчислювати «трудову» доплату до рівня мінзарплати. Зауважимо, що в 2017 році мінімальна зарплата в місячному розмірі дорівнює 3200 грн., в погодинному — 19,34 грн.

Чи всім бухгалтерам із зарплати доведеться гнути спину над розрахунками «трудової» доплати? Ні, не всім! Якщо на вашому підприємстві оклади (місячні тарифні ставки) «стартують» від 3200 грн., вважайте, що ви зірвали джекпот! Розраховуйте працівникам зарплату як і раніше. Вам не потрібно морочити собі голову «трудовою» доплатою. Але ознайомитися з нею все-таки буде не зайве ☺.

Для зручності пропонуємо покроковий алгоритм.

Крок 1. Трудові — праворуч, цивільно-правові — ліворуч

«Трудову» доплату до рівня мінзарплати встановлено тільки для фізосіб, які працюють у вас за трудовими договорами.

Для винагород за цивільно-правовими договорами (наприклад, за договорами підряду, на надання послуг) таку доплату не розраховуємо

Тому їх «відкидаємо» убік.

Крок 2. Дивимося на оклад (тарифну ставку)

Як ми зазначали вище, якщо місячний оклад (тарифна ставка) працівника дорівнює або більше 3200 грн., зарплату працівнику нараховуємо в загальному порядку. Також не заморочуємося, якщо годинна тарифна ставка працівника дорівнює або більше 19,34 грн. Тут «трудової» доплати теж не буде.

Важливо! Оклади (ставки) перевіряємо щодо кожного працівника, незалежно від:

— зайнятості працівника (повна, неповна, скорочена);

— місця роботи (основне чи сумісництво);

— статусу (інвалід, пенсіонер).

Тут винятків немає.

Зверніть увагу: якщо працівник — внутрішній сумісник (працює за основним місцем роботи та за сумісництвом у одного роботодавця), оклади (ставки) переглядаємо за кожною зайнятою ним посадою (виконуваною роботою) у цього роботодавця. Не складаємо їх до купи! А якщо оклад менше 3200 грн. (годинна тарифна ставка менше 19,34 грн.)? Переходимо до кроку 3.

Крок 3. Вивчаємо складові оплати праці

Визначаємо загальну суму зарплати працівника за конкретною посадою (виконуваною роботою) для порівняння з мінзарплатою. Для цього підсумовуємо всі трудові виплати, нараховані працівнику в поточному місяці згідно з умовами трудового договору (оклад + доплати + надбавки + премія), за винятком:

— виплат, перелічених у таблиці нижче. Вони не беруть участі в порівняльних розрахунках;

— виплат, нарахованих у поточному місяці за минулі місяці у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок. Їх відносимо до місяців, за які вони нараховані (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 5, с. 40).

Виплати, які не включають до зарплати для порівняння з МЗП

№ з/п

Вид виплати

1

Виплати, перелічені в ст. 31 Закону про оплату праці:

— доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я (наприклад, доплата за роботу в шкідливих умовах праці за умовами атестації робочого місця);

— доплата за роботу в нічний час;

— доплата за роботу в надурочний час;

— надбавка за роз’їзний характер робіт;

— премії до ювілейних і святкових дат

2

Виплати, нараховані за невідпрацьований час, наприклад:

— відпускні та компенсація за невикористані дні відпусток;

— оплата простою;

— оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час (наприклад, середня зарплата, що зберігається за період військової служби працівників підприємства згідно зі ст. 119 КЗпП);

— оплата за період підвищення кваліфікації;

— інші виплати, нараховані виходячи із середньої зарплати за невідпрацьований час

3

Виплати, які згідно з Інструкцією № 5* не входять до фонду оплати праці, зокрема:

— лікарняні (оплата перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності);

— допомога по вагітності та пологах;

— матеріальна допомога разового характеру;

— вихідна допомога

* Інструкція зі статистики зарплати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. №5.

Щодо сум індексації зарплати раніше фахівець Мінсоцполітики роз’яснювала (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 5, с. 39), що їх також не включають до зарплати для порівняння з МЗП. Але на сьогодні маємо інформацію, що, можливо, позиція Мінсоцполітики щодо цієї виплати буде переглянута. Також є питання щодо систематичної матдопомоги до відпустки. Тож слідкуйте за новинами.

Крок 4. Проводимо порівняльні розрахунки

Порівняльні розрахунки проводимо в зіставних умовах. Що це означає?

Якщо ваш працівник:

— виконав місячну (годинну) норму праці, відпрацювавши всі дні (години) за графіком роботи підприємства, то нараховану йому зарплату порівнюємо з МЗП у місячному розмірі (МЗП у погодинному розмірі, помноженому на норму праці);

— не виконав місячну (годинну) норму праці, наприклад, у зв’язку з роботою в умовах неповного робочого часу (за сумісництвом), хворобою, відпусткою, прогулом, простоєм тощо, нараховану йому зарплату за фактично відпрацьований час порівнюємо з МЗП, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу).

(!) Якщо фактична зарплата працівника виявилася вищою за «мінімалку», нараховуємо працівнику фактичну зарплату. Якщо ж перемогла «мінімалка», додатково розраховуємо та нараховуємо працівнику «трудову» доплату. Її величина дорівнює різниці між мінімальною зарплатою, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу), та фактичною зарплатою працівника.

Приклад 1. Згідно зі штатним розписом оклад працівника — 1800 грн. Доплат, надбавок, премій немає. Працівник виконав місячну норму праці (відпрацював місяць повністю).

Загальна сума зарплати працівника за січень 2017 року, розрахована відповідно до умов трудового договору, дорівнює 1800 грн., тобто є нижчою за мінзарплату (3200 грн.). «Трудова» доплата становитиме 1400 грн. (3200 грн. - 1800 грн.).

Зарплата працівника за січень 2017 року дорівнює 3200 грн. (1800 грн. + 1400 грн.).

Приклад 2. Працівнику встановлено погодинну оплату праці. Його годинна тарифна ставка становить 16 грн. Премій, надбавок немає. За січень 2017 року працівник відпрацював 159 годин (виконав норму праці).

Загальна сума зарплати працівника за січень 2017 року, розрахована відповідно до умов трудового договору, дорівнює:

159 х 16 = 2544 (грн.)

Розрахуємо щодо цього працівника мінімальний розмір зарплати на січень 2017 року, нижче за який не може бути нарахована зарплата за виконану ним місячну норму праці:

19,34 х 159 = 3075,06 (грн.).

Оскільки фактична зарплата працівника, розрахована виходячи з умов трудового договору (2544 грн.), є нижчою за розраховану мінзарплатну межу (3075,06 грн.), розраховуємо «трудову» доплату:

3075,06 - 2544 = 531,06 (грн.).

Таким чином, зарплата працівника-погодинника за січень 2017 року становитиме 3075,06 грн. (2544 грн. + 531,06 грн.).

Крок 5. Нараховуємо, виплачуємо, звітуємо

«Трудову» доплату розраховуємо у кінці поточного місяця. При розрахунку суми авансу (зарплати за першу половину місяця) обчислювати «трудову» доплату пропорційно відпрацьованому часу не потрібно.

Виплачуємо її працівнику в загальній сумі зарплати за другу половину місяця.

У бухобліку нарахування «трудової» доплати відображаємо за кредитом субрахунку 661.

Оподатковуємо її ПДФО, ВЗ у загальній сумі зарплати.

Суму «трудової» доплати враховуємо при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу (ПСП)

Детальну розмову про правила застосування ПСП чекайте в одному з наступних номерів «Податки та бухгалтерський облік».

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ «трудову» доплату відображаємо в загальній сумі зарплати працівника з ознакою доходу «101».

І не забуваємо про ЄСВ. Ставки внеску — «зарплатні».

У Звіті з ЄСВ (форма № Д4) «трудову» доплату показуємо також у загальній сумі зарплати за місяць. Окремо виділяти її не потрібно!

Не плутайте «трудову» доплату з додатковою базою нарахування ЄСВ, яку розраховують, якщо фактична база нарахування ЄСВ виявилася меншою за МЗП. Таку додаткову базу (різницю між МЗП та фактичною базою нарахування ЄСВ) у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 дійсно показують в окремому рядку з кодом типу нарахувань «13» у графі 10. А ось «трудову» доплату, про яку ми з вами говорили в цій статті, — у загальній сумі зарплати.

Хочете освіжити в пам’яті вимогу щодо сплати ЄСВ з фактичної бази нарахування єдиного внеску, але не нижче МЗП? Без проблем! Читайте далі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі