Теми статей
Обрати теми

Позовна давність в умовах АТО

Антитерористична операція, яка здавалася чимось тимчасовим, затягнулася вже на 3 роки. Усвідомлювати це сумно і боляче, проте життя не стоїть на місці. Час йде, зобов’язання не виконуються, а борги не виплачуються. У зв’язку з цим виникає безліч запитань. Відповіді на багато з них ви вже знаете*. Але деякі ще залишилося. Наприклад, що відбувається зі строками позовної давності в умовах АТО? Ця проблема й стане предметом нашої сьогоднішньої розмови.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 21.

Загальні моменти, які стосуються позовної давності, ви можете пригадати, переглянувши тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 78. Зараз же пропонуємо приділити увагу специфічним аспектам, пов’язаним саме з АТО.

Але спершу все-таки нагадаємо деякі основні нюанси.

Основи основ позовної давності

За загальним правилом строк позовної давності складає 3 роки (ст. 257 ЦКУ). Хоча є і винятки у вигляді скорочених або подовжених строків, які передбачені законом. Наприклад, позовна давність в 1 рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Важливий момент!

У договорі допускається встановлювати більший строк позовної давності, оскільки закон закріплює лише мінімальні межі

Загалом позовна давність може зупинятися (ст. 263) і перериватися (ст. 264 ЦКУ).

Зокрема, період позовної давності зупиняється у випадку:

1) надзвичайної або невідворотної події (дії непереборної сили), яка перешкоджає поданню позову (усім нам добре знайомий форс-мажор);

2) відстрочення виконання зобов’язання (мораторію) на підставах, установлених законом;

3) якщо зупиняється дія закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;

4) якщо позивач або відповідач знаходяться у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

Ця підстава стосується не лише фізичних осіб, але і ФОП.

У цьому випадку період позовної давності зупиняється на увесь час існування подібних обставин. При цьому від дня припинення останніх період строку триває з урахуванням часу, який минув до його зупинення. Наприклад, зі строку позовної давності в 3 роки випаде період з дати початку до дати закінчення повені.

Перебіг позовної давності переривається у випадку:

1) здійснення контрагентом-боржником дії, що свідчить про визнання ним свого боргу або іншого обов’язку;

2) якщо особою пред’являється позов до одного з декількох боржників, а також якщо предметом позову є тільки частина вимоги, право на яку має позивач.

Після переривання (на відміну від зупинення) період позовної давності починається наново, а час, який минув до переривання, у новий строк не зараховується. Наприклад, усе той же строк у 3 роки починатиметься наново з моменту визнання вашим контрагентом свого боргу. Увесь проміжок часу до цієї події в строк позовної давності не включається.

За законами військового часу

У випадку з АТО може бути як (1) зупинення строків (найбільш відповідна для умов АТО «форс-мажорна» підстава і перебування позивача/відповідача у складі Збройних Сил), так і їх (2) переривання (при цьому проведення АТО тут не матиме вирішального значення).

Оскільки варіант № 2 специфічних моментів не породжує, поговоримо детальніше про варіант № 1.

Те, що антитерористична операція — це надзвичайна і непереборна в цих умовах подія (той самий форс-мажор**), сумнівів ні у кого не викликає.

** Про форс-мажор і виконання договірних зобов’язань в умовах АТО див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 21, с. 22.

Тут лише слід пам’ятати, що форс-мажор повинен перешкоджати поданню позову. А це означає, що події в АТО можуть впливати тільки на контрагента, який там знаходиться і виступає в ролі позивача. Виходить, що в умовах проведення АТО

для госпсуб’єкта з АТО позовна давність зупиняється, а для контрагента з «великої землі» — ні

Крім того, сам факт перебування госпсуб’єкта в зоні проведення АТО автоматично не «включає» механізм зупинення строків позовної давності. Тут потрібно підтвердження.

Яке? Щоб відповісти на це запитання, зазирнемо в ст. 10 профільного Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII (ср. ). Читаємо: єдиним належним і достатнім документом, який підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору) на території проведення АТО, є сертифікат Торгово-промислової палати (ТПП) України.

Відповідно для того, щоб запустити процес зупинення строків позовної давності, госпсуб’єкту з АТО необхідно довести факт наявності форс-мажору. А для цього треба отримати сертифікат ТПП України або регіональної ТПП. Порядок видачі сертифікатів передбачений відповідним Регламентом***.

*** Затверджений Рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 р. № 44(5).

Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР у ст. 141 установлює додаткові правила для отримання сертифіката. Так, ТПП України і регіональні ТПП видають сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) протягом 7 днів з дня звернення госпсуб’єкта. Для суб’єктів малого підприємництва він видається безкоштовно (критерії «малості» див. у ч. 3 ст. 55 ЦКУ).

Скажемо також декілька слів з приводу перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших формувань, переведених на воєнний стан (п. 4 ч. 1 ст. 263 ЦКУ).

По суті, АТО тут підходить ідеально. І суди йдуть назустріч сторонам. Попри те, що ні Збройні Сили України, ні інші формування на воєнний стан так і не переведені (див. рішення ВССУ від 21.06.2017 р. у справі № 332/1699/16-ц****).

**** http:// www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 67828986.

До речі, досить часто факт участі позивача або відповідача в АТО визнається поважною причиною для пропуску строку позовної давності (див. постанову ВГСУ від 16.05.2017 р. у справі № 925/913/16*****).

***** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 66624891.

висновки

  • У договорі можна встановити більший строк позовної давності, ніж передбачений законодавством.
  • Перебіг строку позовної давності в умовах АТО може як зупинятися, так і перериватися.
  • Для контрагента з АТО перебіг строку позовної давності може зупинятися на «форс-мажорних» підставах за наявності сертифіката регіональної ТПП або ТПП України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі