Теми статей
Обрати теми

Помилка в довідковому рядку додатка Д5

Альошкіна Наталя, податковий експерт
«Підкажіть, будь ласка, чи можу я зробити уточненку за додатком Д5 через те, що просто не виділила одну податкову накладну в рядку «...у тому числі: придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів»? Чи це можна зробити додатком Д1?»

Одразу зазначимо: помилка, про яку йдеться в запитанні, допущена в таблиці 2 додатка Д5, а отже, у цьому додатку повинна бути виправлена шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР). При цьому додаток Д1 жодного стосунку до такої помилки не має. А тепер пояснимо.

Річ у тім, що підставою для заповнення додатка Д1 є випадки, коли платник здійснює:

(1) перерахунок ПЗ і ПК у разі будь-якої зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, уключаючи перегляд цін, у разі їх повернення або повернення передоплати ( ст. 192 ПКУ), а також

(2) коригування компенсуючих ПЗ у зв’язку з вимогами пп. 198.5 і 199.1 ПКУ.

Згідно з п. 192.3 ПКУ результати таких коригувань ПЗ і ПК необхідно відображати в декларації з ПДВ звітного (поточного) періоду.

Проте в нашому випадку маємо справу, перш за все, не з вищепереліченими коригуваннями, а з помилкою.

Крім того, останній абзац п. 192.1 ПКУ дозволяє шляхом складання РК виправляти помилку в ПН. Проте, далеко не всі помилкові ПН і РК до них відображають у декларації та додатку Д1 (див. БЗ 101.20). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 10; 2017, № 17, с. 42.

Нагадаємо: у рядку «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5 декларації з ПДВ окремим рядком із загального обсягу операцій з придбання з ПДВ виділяється інформація про придбання необоротних активів (будматеріалів (або запчастин) для будівництва об’єкта основних засобів). По суті, цей рядок має виключно довідковий характер і жодним чином не впливає на рядки декларації з ПДВ. Проте і в цьому випадку помилки, допущені в додатку до декларації, підлягають виправленню.

Причому незважаючи на те, що помилка, допущена в додатку Д5, не вплинула на показники ПДВ-декларації, подати такий додаток з відміткою в полі «Уточнюючий» окремо від самого УР не вийде. Тільки разом з УР (101.21 БЗ).

У такому разі порядок заповнення УР буде таким:

у гр. 4 і 5 переносимо всі показники ПДВ-декларації, додаток якої уточнюємо;

— у гр. 6 даних не буде.

До УР додаємо додаток Д5 з відміткою в полі «Уточнюючий».

У загальному випадку, якщо помилки в додатку Д5 не зачіпають декларацію, то виправляємо способом коригування ( лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 24334/10/28-10-06-11, 101.24 БЗ). А в нашому випадку заповнення уточнюючого додатка Д5 складнощів викликати не повинно: всього лише вносимо довідкову інформацію до рядка «Придбання необоротних активів». При цьому підсумковий рядок «Усього» не заповнюємо.

Зауважте: ця помилка не призвела ні до недоплати до бюджету (тобто немає факту заниження ПЗ), ні у принципі до перекручення сум задекларованих ПЗ. Отже, нарахування на підприємство штрафних санкцій не передбачається і, найшвидше, адміністративна відповідальність його посадовим особам теж не загрожує (101.30 БЗ). А зважаючи на те, що помилковий рядок має просто довідковий характер, то виправлення такої помилки залежить тільки від бажання бухгалтера цим займатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі