Теми статей
Обрати теми

Окремий об’єкт чи поліпшення іншого об’єкта?

Адамович Наталія, податковий експерт
При придбанні деяких активів достатньо часто виникає питання їх класифікації в обліку: як окремого об’єкта обліку (МНМА, ОЗ) чи як поліпшення іншого об’єкта, у тому числі й орендованого. Від прийнятого рішення «в заручниках» опиняється не лише бухгалтерський, але і податковий облік підприємства. Як вирішити це питання правильно? Давайте розбиратися.

Визначаємося з об’єктом

Зазвичай сумніви щодо «об’єктності» придбання в платника виникають, коли майно, що придбавається, по суті є доповненням (частиною) до вже наявного об’єкта ОЗ і покликане слугувати в ув’язці з ним. Яскравим прикладом тому можуть бути такі об’єкти ОЗ як будівля або автомобіль, в доповнення яких ви придбаваєте (споруджуєте) інші об’єкти. Як же враховувати такі об’єкти?

Як поліпшення? Нагадаємо, поліпшенням об’єкта ОЗ вважають його модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію і т. ін., які зумовлюють збільшення майбутніх економічних вигод, спочатку очікуваних від використання цього об’єкта, що спричиняє збільшення його первісної вартості ( п. 14 П(С)БО 7).

Як окремий об’єкт? Нагадаємо, що об’єктом ОЗ може вважатися не лише актив у цілому (конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій), але і його частини ( п. 4 П(С)БО 7). Крім того, не випускаємо з уваги і те, що якщо один об’єкт ОЗ складається з частин, що мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна із цих частин може визнаватися окремим об’єктом.

Комплектуємо об’єкт ОЗ — будівлю

Кондиціонер, охоронні, пожежні системи і системи відеоспостереження.

Установку в приміщеннях систем охоронно-пожежної сигналізації, охоронно-тривожної сигналізації і газового пожежегасіння, а також систем відеоспостереження і кондиціювання податківці завжди рекомендували враховувати як поліпшення приміщення. Головна причина таких їх висновків криється в тому, що установка всякого роду систем безпеки і кондиціонування у виробничих, адміністративних або інших приміщеннях у нормативно-правових актах з охорони праці розглядається лише у прив’язці до таких приміщень.

Хоча можливий і альтернативний варіант. Вирішальним для власної будівлі буде відокремлюваність об’єктів поліпшення. Так, наприклад, побутовий кондиціонер можна прийняти за окремий об’єкт (МНМА, ОЗ), мотивуючи це повною відокремленістю, та ще і різним з будівлею строком експлуатації.

А ось для орендованої будівлі насамперед потрібна згода орендодавця на поліпшення орендованого об’єкта ( ст. 778 ЦКУ). Нагадаємо: якщо така згода на поліпшення є (вона може міститися в тексті самого договору оренди офісу або бути оформлена у вигляді додаткової угоди), то орендар отримує право на відшкодування понесених витрат або на залік їх вартості в рахунок орендної плати. А вже потім можна аналізувати властивість «відокремлюваності» проведеного поліпшення. Відокремлювані поліпшення об’єкта оренди орендар має право вилучити і залишити в себе ( ч. 2 ст. 778 ЦКУ). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 11.

Що в нас у такому разі виходить з установкою всякого роду систем (охоронної, пожежної, відеоспостереження)? Зазвичай кожна система сама по собі деякий комплект пристроїв і приладів. Складається вона з:

— основного устаткування (це і камери спостереження, всякого роду панелі виклику, монітори, домофони й інше устаткування, що встановлюється як усередині будівлі, так і зовні). Здебільшого це «відокремлюване» устаткування і може бути вилучене без ушкодження будівлі;

— монтажного устаткування (кронштейнів, кріплень, всякого роду вмонтованих дротових систем). Його «безболісно» вже точно відокремити не вийде.

З монтажним устаткуванням і витратами на його установку все зрозуміло (це невід’ємне устаткування і витрати, пов’язані з його придбанням і установкою, завжди слід розглядати в обліку як поліпшення будівлі (об’єкт поліпшення)).

А ось із основним устаткуванням підприємство, враховуючи «відокремлюваність» і право конструктивної відособленості, може вчинити на власний розсуд (рішення приймає керівник підприємства), і поставити в обліку:

1) як окремий конструктивно відособлений об’єкт (МНМА, ОЗ). У такому разі у вас буде «змішаний» облік установки тієї чи іншої системи;

2) як поліпшення будівлі (при оренді — у складі вартості об’єкта поліпшення) разом із монтажним устаткуванням.

Огорожа, ворота, асфальтове покриття. На перший погляд усі ці об’єкти можна визначити як окремі об’єкти — споруди. Так, наприклад, на думку Мінфіну, асфальтовий майданчик є окремим об’єктом ОЗ, який слід враховувати на субрахунку 103 «Будівлі і споруди» (див. лист від 05.12.2011 р. № 31-08410-07-10/30264 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 25, с. 9). А у високодохідників у податковому обліку — ще й у складі групи 3 «Споруди» з мінімально допустимим строком амортизації 15 років ( п. 145.1 ПКУ).

Проте за цими об’єктами не все однозначно. До їх обліку потрібно підходити в кожному випадку індивідуально. «Окремість» виправдана буде в тому випадку, якщо підприємство облаштовує:

— нову дорогу для технологічного автотранспорту, окрему стоянку для службових автомобілів, тротуар, пішохідну зону або асфальтове покриття навколо будівель;

— паркан (огорожу) без прив’язки до якої-небудь нерухомості, і ці

об’єкти виконують свої власні функції або обслуговують декілька об’єктів нерухомості. Їх слід обліковувати як окремі об’єкти

А ось асфальтове покриття в стінах будівлі (цеху, виробничому приміщенні та ін.) або паркан, ворота, що огороджують саму будівлю, доцільніше розглядати як складову частину такої будівлі (у такому разі вони разом виконують взаємодоповнюючі функції). І вартість таких «складових» слід враховувати як витрати на поліпшення будівлі, що збільшують її первісну вартість. У високодохідників у податковому обліку поліпшення поповнить вартість об’єкта групи 3 «Будівлі», але амортизуватися буде не менше 20 років ( п. 145.1 ПКУ).

Комплектуємо об’єкт ОЗ — автомобіль

ГБО. Установка ГБО це чистої води поліпшення (дообладнання) автомобіля. Тут і думати нічого. Так що окремого об’єкта не виникає — витрати на установку ГБО відносять на збільшення первісної вартості транспортного засобу.

Навігатор, парктронік, магнітола. Установку GPS-навігатора, парктроніка і магнітоли на автомобіль також можна класифікувати як дообладнання (модернізацію) транспортного засобу — поліпшення об’єкта ОЗ. Утім, нічого не заважає підприємству розцінити придбання цих гаджетів як купівлю окремих матеріальних об’єктів (МНМА, ОЗ). Рішення в цьому випадку так само приймає керівник підприємства.

Ось такі нюанси. Як бачите, можна ці «додоб’єкти» враховувати і так і так. Усе залежить від рішення керівника.

висновки

  • Врахувати установку всякого роду систем у будівлі можна двома способами: як поліпшення або «змішано», тобто невід’ємну частину — як поліпшення, відокремлювану частину — як окремий об’єкт.
  • Пооб’єктний або змішаний варіант обліку установки деяких об’єктів на будівлю (авто) вигідніший, але не завжди можливий.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі