Теми статей
Обрати теми

Ремонтує нерезидент: що з податками?

Адамович Наталія, податковий експерт
Якщо за ремонт взявся нерезидент, то українському підприємству — замовнику таких послуг доведеться в частині ПДВ-обліку правильно визначити їх місце постачання. Від цього залежатиме об'єктність (необ’єктність) послуг нерезидента. Стосовно податку на прибуток варто звернути увагу на джерело отримання доходу і територію нерезидента. Про все це по порядку.
img 1

ПДВ

Відразу скажемо, під об’єкт обкладення ПДВ підпадають тільки ті нерезидентські послуги, місце постачання яких (визначене за правилами ст. 186 ПКУ) знаходиться на території України. І навпаки, нерезидентські послуги, місце постачання яких (визначене за правилами ст. 186 ПКУ) виявляється «за межами», не обкладають ПДВ. Причому ремонт від ремонту відрізняється: за окремими правилами визначають місце постачання послуг з ремонту рухомого і нерухомого майна.

Ремонт рухомого майна. Роботи з ремонту рухомого майна регулює окремий п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ. Він установлює, що для послуг, пов’язаних з рухомим майном (у тому числі ремонтних робіт, пов’язаних з рухомим майном), місце постачання послуг визначають за місцем їх фактичного постачання.

Ця категорія ремонтних робіт зазвичай передбачає ремонт будь-якого виду рухомого майна: ремонт автотранспортних засобів і ремонт мотоциклів; ремонт комп’ютерів і устаткування зв’язку; ремонт побутових товарів; ремонт машин і устаткування.

Щоправда, в одному зі своїх недавніх листів податківці не зовсім коректно розтлумачили місце постачання послуг з ремонту промислового устаткування (див. лист ДФСУ від 03.03.2017 р. № 4484/6/99-99-15-03-02-15). Незрозуміло, чому місце постачання послуг з ремонту промислового устаткування вони визначають як місце постачання інженерних послуг згідно з п. 186.3 ПКУ, тобто пов’язують його з місцем розташування одержувача послуг. Проте

пряма норма п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ прямо визначає місце постачання робіт з ремонту будь-якого рухомого майна — місце фактичного виконання робіт

І приписувати їм інше місце постачання неправильно.

Якщо нерезидент ремонтує рухоме майно резидента на території України, то послуги з ремонту такого рухомого майна обкладаються ПДВ, оскільки фактично постачаються на території України.

Відповідальний за нарахування ПДВ — покупець послуг, податковий агент нерезидента ( п. 180.2, ст. 208 ПКУ). Податкові зобов’язання у нього виникають за першою подією: на дату оплати або дату оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуг нерезидентом ( п. 187.8 ПКУ, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 95, с. 30). Для цього одержувач послуг складає ПН з типом причини «14», реєструє її в ЄРПН ( п. 208.2 ПКУ) і показує нараховані ПЗ в ряд. 6 декларації з ПДВ. Увага! Якщо така ПН зареєстрована своєчасно (у строки з п. 201.10 ПКУ), то в періоді її складання одержувач нерезидентських робіт з ремонту рухомого майна має право відобразити податковий кредит в ряд. 13 декларації з ПДВ ( п. 198.2 ПКУ).

Якщо нерезидент ремонтує рухоме майно за межами України (за кордоном), то в ремонтних робіт місце постачання «за межами». Тому

«закордонні» ремонтні роботи рухомого майна не є об’єктом обкладення ПДВ

Операції з отримання резидентом послуг від нерезидента, місце постачання яких визначене за межами митної території України, відображати в декларації з ПДВ і відповідно в додатку Д6 не потрібно (див. БЗ 101.20).

Водночас саме вивезення за кордон рухомого майна для його ремонту нерезидентом в українського підприємства підлягатиме умовному повному звільненню від ПДВ згідно з п. 206.13 ПКУ. А його зворотне ввезення потраплятиме під часткове звільнення від ПДВ відповідно до першої частини п.п. 206.2.3 ПКУ. ПДВ нарахують тільки на позитивну різницю між сумами податку, розрахованими виходячи із бази оподаткування вивезеного і зворотньо ввезеного відремонтованого рухомого майна.

Ремонт нерухомого майна. Для послуг, пов’язаних з нерухомим майном, п.п. 186.2.2 має окреме правило визначення місця постачання — за місцезнаходженням нерухомого майна. У цій категорії послуг названі послуги підготовки і проведення будівельних робіт. Причому цю категорію послуг складають не лише послуги з будівництва будівель, але і послуги реконструкції, реставрації та їх ремонту.

Якщо нерезидент ремонтує розташовану на території України нерухомість резидента, то ремонтні роботи обкладаються ПДВ, оскільки нерухомість розташована в Україні. У такому разі покупець повинен нарахувати ПДВ з ремонтних послуг, отриманих від нерезидента (див. вище).

Якщо нерезидент ремонтує нерухомість резидента, розташовану за межами України (за кордоном), то ремонтні роботи не обкладаються ПДВ.

Податок на прибуток

Податок на репатріацію. Резидент, виплачуючи на користь нерезидента дохід із джерелом його походження з України, отриманий ним від ЗЕД-послуг, зобов’язаний утримати з такого доходу податок за ставкою 15 % (за винятком доходів, указаних у пп. 141.4.3 — 141.4.6 ПКУ), якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів ( п.п. 141.4.2 ПКУ).

Вимога сплати податку стосується договорів за ті види послуг нерезидентів і доходів від послуг, які обумовлені в п. 141.4 ПКУ (наприклад, у вигляді роялті, фрахту, інжинірингу, орендної плати, від реклами та ін.).

А ось доходи, що отримуються нерезидентом від виконання ним послуг з ремонту як рухомого, так і нерухомого майна, податком на репатріацію не обкладаються — вони потрапляють під виключення, що прямо випливає з п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ.

Отже при виплаті нерезиденту доходу за

послуги з ремонту як рухомого, так і нерухомого майна утримувати і перераховувати до бюджету податок на репатріацію з доходу нерезидента не потрібно

Різниця для високодохідників. Норма п.п. 140.5.4 ПКУ передбачає різницю у вигляді збільшення фінрезультату на суму 30 % вартості послуг, придбаних у нерезидентів (у тому числі нерезидентів — пов’язаних осіб), зареєстрованих у державах (на територіях), указаних у п.п. 39.2.1.2 ПКУ.

Перелік таких держав (територій) установлений розпорядженням КМУ від 16.09.2015 р. № 977-р. Увага! Перелік містить, окрім усяких «офшорних» держав, і такі країни, як Болгарія, Молдова, Узбекистан, Туркменістан, Киргизія. І якщо ремонтом займається нерезидент із цього переліку, то високодохіднику доведеться рахувати «30 % різницю». Про подробиці її розрахунку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 101, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі