Теми статей
Обрати теми

Заблоковану ПН «не вирубаєш і сокирою»?

Павленко Олексій, податковий експерт
Предметом цієї публікації будуть ситуації, коли в платників міняються господарські обставини і до заблокованої ПН виникає необхідність скласти РК. Наприклад, коли була передоплата, ПН заблокували, потім — повернення передоплати, коли після постачання відбулося повернення товару або перегляд цін тощо. Як (і чи можна взагалі) вийти з таких ситуацій?

Зазначимо, що після початку «нетестового» режиму блокування реєстрації ПН/РК згадані нами в преамбулі ситуації на практиці трапляються зовсім нерідко. І, що сумно, ситуації ці — фіскально-«патові», тобто такі, що «б’ють по кишені» платникам, і майже безвихідні.

РК не реєструється апріорі?

Тепер нагадаємо, що питання коригування ПЗ/ПК регулюють норми ст. 192 ПКУ. Згідно з п. 192.1 цієї статті перерахунок ПЗ/ПК у подібних випадках (повернення передоплати або товару/перегляду цін) можливий тільки на підставі належним чином складеного РК, який зареєстрований у ЄРПН.

А оскільки реєстрація ПН у ЄРПН заблокована, то і РК там не зареєструєш. Тим паче, що блокуванню підлягають тільки ПН/РК, що виписуються на покупців — платників ПДВ, а РК, що зменшують ПЗ, у таких випадках — згідно з тією ж ст. 192 ПКУ повинні реєструватися у ЄРПН не постачальником, а покупцем.

Неможливість реєстрації РК до розблокування ПН підтверджується і нормами п. 12 діючої редакції Порядку № 1246, згідно з яким для реєстрації РК у ЄРПН необхідна:

наявність у Реєстрі (ЄРПН) відомостей, що містяться в податковій накладній, що коригується

А доки ПН не розблокована і не зареєстрована у ЄРПН, таких відомостей там не буде. Той факт, що неможливо зареєструвати в Реєстрі РК до заблокованих ПН, прямо підтверджується і консультаціями фіскалів*.

* Див., наприклад, консультацію ДФС м. Києва за посиланням: https://buhgalter911.com/news/news-1032614.html.

Навіть якщо і припустити, що програма СЕА теоретично могла б допускати реєстрацію РК до заблокованих ПН**, то навряд чи якийсь покупець погодиться ще до реєстрації у ЄРПН ПН реєструвати там «мінусовий» РК.

** Зазначимо, випадки реєстрації РК, оформлених до заблокованих ПН, якщо і можливі — то тільки в разі збоїв у роботі програми СЕА...

По-перше, за таке покупець «поплатився» б власним реглімітом, який йому заблокована ПН постачальника ніяк не могла збільшити.

По-друге, такими своїми діями в покупця є шанс ще і на позапланову документальну виїзну перевірку фіскалів нарватися — згідно з п. 201.10 ПКУ — унаслідок «розстикувань» даних ЄРПН і декларації з ПДВ. (До речі, аналогічний сюрприз у разі реєстрації такого РК міг би чекати і постачальника.)

Але! З іншого боку, РК у наших («повертальних») ситуаціях повинен оформлятися за датою повернення грошей (повернення товарів), і саме із цієї дати ввімкнеться «лічильник» для його реєстрації у ЄРПН за строками, встановленими в п. 201.10 ПКУ, після закінчення яких почнеться «прострочення» реєстрації і «замаячить примара» штрафів за ст. 1201 ПКУ. Тому, незважаючи на те, що «бодяга» з блокуванням ПН все ще тягнеться, постачальникові бажано надати РК покупцеві для реєстрації у ЄРПН до спливу зазначених строків. Ну а покупцеві, незважаючи на вищевикладене, бажано формально відправити цей РК для реєстрації у ЄРПН (хоча ПН, до якої він складений, там і не зареєстрована), щоб отримати квитанцію з відмовою і «покласти її під скло». Як би це безглуздо не виглядало, але таку «спробу реєстрації» бажано зробити на випадок, а раптом у фіскалів потім виникне спокуса оштрафувати покупця за несвоєчасну реєстрацію «мінусового» РК (адже в такому разі провини покупця немає, а саме цей принцип часто застосовують суди (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 34). А так — буде реальне виправдання.

Як же виходити з таких ситуацій?

Загалом, як бачимо, такі ситуації складаються так, що за первинними документами ПЗ уже бути не повинно — покупцеві повернені гроші (чи продавцеві товари), проте це ПЗ поки що (до розблокування) ніяк не знімеш. І що ж робити?

«Найзаконніший» спосіб. Це — домагатися максимально швидкого розблокування ПН шляхом подання комісії ДФС необхідного пакета документів та іншими засобами. Можливо, варто спробувати направити «навздогін» до пакета документів окремий лист, що, мовляв, покупець передумав і йому повернули передоплату (або він повернув товари), що підтверджується копіями документів, що додаються, а тому через обставини, що змінилися, просимо терміново розблоковувати ПН і зареєструвати її і «мінусовий» РК до неї у ЄРПН! Можливо, спрацює, але не факт.

Утім, краще орієнтуйтеся тут самі за обстановкою (покладаючись на досвід, інтуїцію тощо) — можливо, і не варто квапити події з розблокуванням і лізти з РК і згаданим листом «поперед батька в…». Адже особливо напружує в подібних ситуаціях, коли комісія ДФС приймає стосовно реєстрації ПН негативне рішення, і скарга на нього в ДФС теж відхиляється. Платникові залишається тільки судитися (якщо тільки в нього є для цього можливості) ☹.

Тому, можливо, комусь більше сподобається піти іншим шляхом. Яким? Читайте нижче.

Не дуже законні способи. На практиці платники тут намагаються виплутуватися і не дуже законним шляхом (мовляв, «вони грають нечисто, а чим ми гірші?»). Тобто якщо платник ще не займався розблокуванням цієї ПН, він і не приступає до цієї процедури.

Але при цьому документально (ідеально!) оформивши все так, що ця ПН спочатку була помилковою

Тобто, що на поточний рахунок надходила не передоплата за товар/послугу, а кошти за договором позики (або що це було помилкове надходження,але тоді потрібно пам’ятати про граничні 5 днів для повернення), або що такого постачання товарів/послуг не було взагалі, а ПН була складена помилково. І — взагалі не відображати ПЗ за такою ПН у декларації. Але при цьому майте на увазі, що фіскали останнім часом незаконно вимагають відображати в декларації ПЗ і за помилково виписаними ПН, хоча в офіційних консультаціях роз’яснюють коректно — тобто згідно із законом (про це детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 5).

Якщо ж ПЗ вже в декларації відобразили, то коли вже всі документи будуть у повному порядку, необхідно буде подати УР до такої декларації. Щоправда, у зв’язку з тим, що «мінусовий» РК зареєстрований не буде, у фіскалів цілком можуть виникнути запитання щодо такого коригування ПЗ. І хоча тут явного нестикування з даними ЄРПН не буде: оскільки ПН (за якою ви шляхом подання УР знімаєте ПЗ) через її блокування у ЄРПН не була зареєстрована. Тож таке коригування (подання УР) спричинить лише зменшення показника Σперевищ. Тобто такі ПДВшні пертурбації формально не повинні призводити до згаданої нами вище перевірки на підставі п. 201.10 ПКУ (підстава для якої — нестикування даних декларації і ЄРПН).

У ситуації, якщо раптом фіскали потім таку «помилкову» ПН розблоковують, краще відразу після розблокування і реєстрації у ЄРПН направити до покупця «мінусовий» РК. При цьому слід добре обдумати причини, чому РК був виписаний такою («запізнілою») датою — щоб уникнути майбутніх спроб фіскалів інкримінувати «несвоєчасну» виписку і реєстрацію такого РК у ЄРПН.

Зазначимо, що зараз ситуації з нереєстрацією ПН і подальшим коригуванням «пістрявіють» на практиці всілякою різноманітністю — наприклад, коли згідно з угодою — ПН на поставлений товар так і не буде зареєстрована, то ціна товару зменшується на 1/6, або ця 1/6 перетворюється на штраф, що сплачується на користь покупця і т. д., і т. п.

Але це ситуації «наворочені», а тому вони — теми для окремої розмови. Сподіваємося, найближчим часом ми їх розглянемо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі