Теми статей
Обрати теми

Одна з двох «перших» ПДВ-подій — відвантаження товару

Голенко Олександр, шеф-редактор
Лист ДФСУ від 03.11.2017 р. № 2509/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


У цілях податкового обліку ПДВ у постачальника товару — платника ПДВ, що не використовує касовий метод, датою виникнення ПЗ у разі відвантаження ним товару без/до надходження авансу від покупця вважається дата, зазначена в оформлених таким постачальником (чи то безпосередньо на покупця, чи то на перевізника) товаросупровідних документах

Висновок листа відповідає непорушній позиції податківців (лист ДПСУ від 31.12.2012 р. № 8323/0/61-12/15-3115) з питання, як визначити момент (дату) виникнення податкового зобов’язання (ПЗ) з ПДВ при постачанні товару за ситуації, коли постачальник товару — платник ПДВ, по-перше, не застосовує касовий метод, а по-друге, відвантажує товар без/до отримання авансу від покупця.

Адже практика госпдіяльності допускає використання різних варіантів установлення в договорі постачання найважливішого моменту — переходу усіх ризиків і вигод, пов’язаних з предметом постачання, від постачальника до покупця. Як правило, сторони не вигадують при цьому нічого занадто оригінального, а задовольняються сталою і загальноприйнятою термінологією ІНКОТЕРМС (див., наприклад, детальне обговорення проблемних ситуацій при постачаннях на умовах СРТ у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 19, і на умовах DDP — у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 31).

Так от, як це часто буває, і в обговорюваному питанні теж податківці вирішили не мудрувати, а просто скористалися конкретною «буквою закону», а точніше — одним-єдиним словом з п.п. «б» п. 187.1 ПКУ. І це слово — «відвантаження».

Зрозуміло, такий підхід застосовний виключно для цілей податкового обліку ПДВ. І полягає він у тому, що за момент (дату) виникнення у постачальника товару відповідного ПЗ за конкретним постачанням товару береться як би не правова, не економічна і навіть не облікова подія, а фізична — коли товар у фізичному сенсі переміщується з місця його перебування у постачальника, так би мовити, у напрямку покупця (чи то до покупця безпосередньо, чи то до перевізника). Але!

Незважаючи на квапливість податківців, які в обох згаданих листах твердять про момент виникнення ПЗ як про «початок» (процесу) фізичної передачі, переміщення, перевезення, пересилки товару, тут не слід гарячкувати… ☹ Тобто постачальникові не варто поспіхом складати податкову накладну (ПН) тієї ж секунди, як вантажник доторкнувся до першої упаковки з товаром…

А мова може йти — і на цьому зроблений акцент у листі, що коментується, — саме про дату, зазначену в оформленому постачальником товаросупровідному документі на конкретне відвантаження товару. Це і буде дата складання ПН на таке (можливо, часткове) постачання товару, визначена в п.п. «б» п. 201.1 ПКУ.

На завершення нагадаємо нашу бухоблікову рекомендацію постачальникам, що відвантажують (передають) перевізникам товар, призначений для покупців (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 31). Їм доцільно для обліку товару, переданого перевізникові для доставки покупцеві, завести окремий субрахунок (наприклад, 2812 «Товари в дорозі») — що цілком відповідає п. 5.10 Методрекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2. І це буде зручна і наочна «зав’язка» з відповідною сумою ПЗ у податковому обліку ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі