Теми статей
Обрати теми

«Вугільний» ПДВ: «стрибки» з пільги і назад вийдуть боком

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 21.09.2017 р. № 2024/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


У періоді, на який платник призупинив дію (відмовився від) «вугільної» пільги з ПДВ*, такий платник застосовує касовий метод** обчислення ПДВ. При цьому після закінчення терміну, на який було призупинено застосування «вугільної» пільги (на останній день звітного періоду застосування касового методу), такий платник повинен нарахувати ПЗ/сформувати ПК (за операціями, здійсненими в цьому періоді), які були не нараховані/не сформовані у зв’язку із застосуванням касового методу

* Нагадаємо, що ця пільга передбачена в п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

** Застосування касового методу податкового обліку з ПДВ для операцій з постачання визначених товарних «вугле-позицій» передбачено в п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Виділимо два важливі моменти.

По-перше, фіскали явно вважають, що касовий метод для цілей обчислення ПДВ застосовується тільки в періоді, коли платник не користується «вугільною» пільгою (у періоді відмови від пільги).

З цього прямо випливає, що в періоді застосування «вугільної» пільги платник повинен відображати ПК з відповідним нарахуванням ПЗ за п. 198.5 ПКУ (!) і пільгові обороти з постачання вугілля в декларації за першою подією!

Нагадаємо, у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 15 ми робили висновок, що формально касовий метод слід застосовувати і в періоді користування пільгою, і писали про проблеми «схрещування» «вугільної» пільги і касового методу.

Виходить, фіскали так не вважають, і цей момент, хоча і усуває низку незручностей у ПДВшному обліку, але буде явно не на руку платникові, коли той захоче відмовитися від пільги (ситуація, протилежна тій, що розглядається в листі, який коментується). Адже у разі відмови від пільги за тими «вхідними» витратами, які в періоді користування пільгою ще значилися в неоплачених, ПК вже мав бути за першою подією відображений (і, природно, одразу «компенсований» нарахуванням ПЗ за п. 198.5 ПКУ!). ☹

А коли і в періоді пільги застосовувався касовий метод, то можна було б «підгадати» період відображення таких витрат у ПК, оплативши їх пізніше, в наступних періодах, коли платник уже перестав користуватися «вугільною» пільгою…

По-друге (і це — навіть більш важливо!), при переході на «вугільну» пільгу фіскали вимагають від платника «на останній день звітного періоду застосування касового методу» нарахувати ПЗ і ПК за тими операціями, за якими ще не була проведена оплата.

Такий підхід фіскалів далеко не безперечний, оскільки він не ґрунтується на нормах ПКУ. У той же час якась логіка і тут присутня — бо в періоді, коли платник користується пільгою за певними товарними позиціями, відображення при надходженні оплати за перехідними відвантаженнями ПЗ за цими ж товарними позиціями (чи ПК, що «не компенсується», — за відповідними «вхідними») виглядає досить абсурдно.

Але, разом з тим, якось нелогічно і застосовувати до таких «перехідних» відвантажень (за датою надходження оплати) «вугільну» пільгу з ПДВ. Адже ціни на таке відвантажене в «допільговому» періоді вугілля були сформовані з урахуванням ПДВ…

Загалом, мабуть, платникам доведеться зважати на такий підхід на практиці і нараховувати при переході на пільгу ПЗ або ПК на усе неоплачене/неперехідне.

Або платник має бути готовий судитися з фіскалами щодо законності таких роз’яснень, причому, боїмося, без особливо радісних перспектив…

Тут ми маємо на увазі, як варіант, розгляд у суді законності змісту подібної індивідуальної податкової консультації (ІПК), яку платник отримає «на себе». Інший варіант (так би мовити, «постфактум») — оскарження в суді податкового повідомлення-рішення за підсумками перевірки, де фіскали, керуючись подібними роз’ясненнями, донарахують платникові і ПДВ, і «штрафні».

Тим платникам, яким були раніше видані ІПК, що суперечать і цьому листу, й іншим листам подібного змісту, слід пам’ятати: ІПК, надані податківцями в письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), з 1 січня 2018 року не підлягає застосуванню! Про це сказано в п. 39 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тобто дія таких ІПК закінчиться в останній день цього року, а нової «вугільної індульгенції» фіскали вже не видадуть, оскільки в телефонному режимі вони повідомляють, що подальші роз’яснення надаватимуть виключно «у фарватері» листа, що коментується. І, судячи з наступних ІПК «на тему» «вугільної» ПДВшної пільги, вони зараз чітко дотримуються саме такого підходу (див., наприклад, листи ДФСУ від 17.10.2017 р. № 2260/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 01.11.2017 р. № 2461/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

висновок документа


На останній день звітного періоду застосування касового методу платник повинен сформувати ПК за товарами/послугами, які були отримані і не оплачені в період застосування касового методу. У випадку якщо такі товари/послуги призначаються для використання/використовуються в неоподатковуваних операціях/негосподарській діяльності, платник зобов’язаний за такими товарами/послугами нарахувати ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ (окрім товарів/послуг, придбаних до дати набуття чинності п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ)

Судячи з тексту листа, цей висновок — про нарахування «компенсаційних» ПЗ з п. 198.5 ПКУ — на думку його авторів, логічно випливає з вимоги нарахувати ПК (і ПЗ) за усіма неоплаченими товарами/послугами на дату переходу на пільгу. Вони говорять: якщо такі товари/послуги далі платник має намір використати в неоподатковуваних операціях (чи поза рамками своєї господарської діяльності), то він зобов’язаний нарахувати за ними такі ПЗ. Ну а оскільки у зв’язку з переходом на «вугільну» пільгу платник, найімовірніше, використовуватиме такі товари/послуги в не оподатковуваних ПДВ операціях, то виходить, що від таких ПЗ «в останній день» останнього «безпільгового» місяця йому нікуди не подітися? Тож відображений за «неоплаченим» ПК може «згоріти». ☹

Проте зауважимо, що тут точної «симетрії» між нарахуванням ПЗ і ПК може і не спостерігатися. Наприклад, у платника цілком можуть висіти неоплачені борги за тими товарами/послугами, які вже були використані ним в оподатковуваних ПДВ минулих операціях з постачання вугілля, — адже за ними, керуючись цим листом, також слід «на останній день» відобразити ПК…

Зауважимо також, що, виходячи з цієї логіки фіскалів, платник повинен нарахувати ПЗ взагалі на усі ще не спожиті «перехідні» залишки, наявні у нього на дату переходу на пільгу. Тобто у тому числі і на ті з них, за якими вже був раніше відображений ПК, а не тільки на ті, які на цю дату не були сплачені. Природно, тільки якщо передбачається використання в «неоподатковуваних». Але ж платник може припускати й інше, скажімо, якщо він збирається потім «зіскочити» з пільги. Ненарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ під цим приводом слід обґрунтувати відповідними документами…

Однак головне те, що, на нашу думку, таким своїм підходом фіскали викривили ПКУ, оскільки під виключення з-під оподаткування за п. 198.5 ПКУ вони підвели тільки товари/послуги, придбані до дати набуття чинності п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, які запровадили «вугільну» пільгу, тобто до 01.01.2016 р. Зауважимо, що в самому цьому пункті вказано: у разі застосування пільги п. 198.5 ПКУ не застосовується в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми ПДВ від вартості яких були включені в ПК у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги. Ми ж завжди вважали (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 15; № 98, с. 27), що тут йдеться про початок застосування пільги конкретним платником, а не набуття чинності п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Отже, якщо ви в цьому не послухаєтеся фіскалів, то справа аналогічно (див. вище) може закінчитися судом. І якщо справа до суду таки дійде, не забувайте про те, що тут є підстави (відповідно до п.п. 4.1.4 і п. 56.21 ПКУ) трактувати цю норму («п. 45») на користь платника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі