Теми статей
Обрати теми

Юрособа на ЄП здає в оренду позикове житло

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може юрособа на третій групі ЄП здавати в оренду житлову нерухомість, отриману від фізичних осіб за договором позики?

Почнемо «за здравіє»: законодавство таку схему не забороняє. Але.

Але пізніше ми ще перелічимо всі аргументи «за упокій»... ☹

Дивіться. Правовідносини за договором позики врегульовані в ст. 827 — 836 ЦКУ, і вони схожі на відносини оренди (найму) майна (схожість і відмінності детально розглянуті в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 13). Головна відмінна ознака — позикодавець передає майно користувачеві за договором позики — увага! — що складається обов’язково в письмовій формі (ч. 2 ст. 828 ЦКУ) — увага ще раз! — передає його безкоштовно. І в цьому, з одного боку, полягають вигоди такого варіанта передачі майна в строкове користування, а з іншого — цим породжуються відповідні ризики.

Що стосується вашого права як користувача майна (в цьому випадку — житла), отриманого в позику, у свою чергу передавати його в оренду третім особам. Згідно з ч. 3 ст. 827 ЦКУ до договору позики застосовуються положення гл. 58 «Найм (Оренда)» ЦКУ. При цьому ч. 1 ст. 774 ЦКУ дозволяє так званий піднайм тільки за наявності в договорі найму (а у вашому випадку — договорі позики) згоди орендодавця (у вашому випадку — позикодавця). Тобто у вашому договорі позики має бути записане положення про згоду позикодавця житла на те, що ви здаватиме останнє в оренду третім особам. І на цьому «заздравна» частина відповіді на ваше питання закінчується...

А тепер про ризики. По-перше, про безкоштовність. Оскільки з договору позики очевидний факт отримання вами активу безкоштовно (!), то згідно з п. 292.3 ПКУ в суми вашого ЄП-доходу підлягає включенню — увага! — вартість безкоштовно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). І хоча при цьому не йдеться про обкладення ЄП вартості самої квартири (адже вона власника не міняє) — цю деталь ми обговорювали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 26 — проте вартість продажу безкоштовно отриманих «послуг позики» (згідно з «гумовим» визначенням п.п. 14.1.203 ПКУ) включити до складу доходів і відповідно сплатити ЄП з такої суми вам таки доведеться. Податківці в 108.01.02 БЗ вимагають розраховувати такий дохід виходячи зі звичайних цін. У вашій ситуації контролери зможуть танцювати від Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженої постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253. Та ще при цьому посилатимуться (через ч. 3 ст. 827 ЦКУ) на гл. 58 ЦКУ...

І вийде у вас «подвійне оподаткування» зі сплатою ЄП:

(1) за безкоштовні послуги позики вам житла,

(2) за реально отримані вами доходи від здачі цього житла в оренду. ☹

По-друге, згідно з абзацом третім п.п. 266.4.3 ПКУ вашому позикодавцю-«альтруїсту» ☺ доведеться платити «нерухомий» податок без пільг (передбачених п. 266.4 ПКУ) — тобто з усієї загальної площі свого об’єкта житлової нерухомості. І нехай формально не можна стверджувати, що він використовує житло з метою отримання доходів (адже договір позики оплати не передбачає), але тут напевно переважить пряма згадка позики у вказаному абзаці (разом з орендою і лізингом).

І на закінчення «по-третє». Описана ситуація, коли фізособа, замість того щоб отримувати доходи від здавання в оренду своєї квартири самостійно, передає її юрособі — причому «безоплатно, тобто задарма» — та ще письмово погодившись при цьому (у договорі) з тим, що доходи від оренди отримуватиме юрособа, — така ситуація виглядатиме підозрілою для будь-якого фіскала. ☹ Ще більше ви ризикуєте, якщо фізосіб — позикодавців житла у вас декілька.

Загалом, сім разів подумайте, перш ніж починати працювати за такою схемою...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі